Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

John Higgins varázsolt nekünk valami szépet

Buzás Gábor

Frissítve 30/04/2024 - 12:13 GMT+2

Amikor már úgy tűnt, hogy az éjjel soha nem érhet véget a snooker-világbajnokságon, akkor jött John Higgins, és egy egészen csodálatos breakkel megnyerte a döntő frame-et Mark Allen ellen. A négyszeres világbajnok ezzel bejutott pályafutása 18. világbajnoki negyeddöntőjébe, egyben búcsúzott a felső ág favoritja. Stuart Bingham is továbbjutott, ő lesz Ronnie O'Sullivan ellenfele.

Mekkora király John Higgins! - Videón a csodálatos meccsnyerő break

Kedden elkezdődnek a negyeddöntők, melyek szerdán véget is érnek.
Innentől fogva az eddig lassan hömpölygő világbajnokság menete nagyon felgyorsul. És a lényeg még hátravan, hiszen eddig "mindössze" 23 frame-et nyertek a játékosok a főtáblán, viszont a végső győztesnek még 48-at kell hoznia. Hét nap alatt...
Ronnie O'Sullivan simán győzött Ryan Day ellen, de nem ő szolgáltatta a hétfői nap csúcspontját, hanem John Higgins, aki legyőzte az ezúttal jóval esélyesebbnek tartott Mark Allent. A skót sztár valahogy döntő frame-re mentette a mérkőzést, ami önmagában a hihetetlen kategóriába tartozik, hiszen a döntő frame-ig mindössze öt félszázas breaket hozott össze (Allen kilencet), és ebből is csak kettő volt frame-nyerő, azaz 70 pont feletti. A döntő frame-ben nagyon úgy nézett ki, hogy Allen a relatíve sok hibája után mégis győzni tud, de 62-nél elakadt a breaképítésben. Higginsnek nem maradt más lehetősége, mint az egyfal közép indulás, amit tökéletesen megoldott. Az utolsó pirosat nem tudta tökéletesen megpozicionálni, de határozottan belökte azt is, és innen már nem lehetett gondja. Egy 71-es breakkel lopta el a frame-et, a régi, igazi arcát nyújtotta ebben a nagyon fontos helyzetben.
Ez volt életem legjobb breakje, sosem fogom elfelejteni.
"Azok után, ahogy az utóbbi két évben alakultak a dolgaim, nagyon büszke vagyok magamra, mert hatalmas nyomás alatt tudtam ilyen remekül teljesíteni. Tudtam, hogy az egyfalas lökés az egyetlen esélyem, és amikor beesett a piros, akkor éreztem, hogy meg tudom csinálni. Ez a győzelem csodákat művelhet velem, mert tudom, hogy még mindig képes vagyok jó játékra, hiszen a legkomolyabb helyszínen mutattam meg."
Allen egyelőre még az előzetes ranglista élén áll, és ott is marad, magyarán ő lesz a hivatalos világelső a vb után, ha Judd Trump nem jut a döntőbe, vagy Ronnie O'Sullivan nem nyeri meg a tornát. Innentől fogva azért arra látszik a legjobb esély, hogy nem Allen lesz a világelső a világbajnokság után. Az északír a torna egyik esélyese volt, a felső ágon mindenképp a legerősebb játékosnak tűnt. Viszont így még mindig nem tud felmutatni világbajnoki döntőbe jutást.
Allen jól foglalta össze a mérkőzést:
"Gratulálok Johnnak, remek breaket lökött. De nem a döntő frame-ben buktam el ezt a mérkőzést, hanem korábban. Voltak jó sanszaim, nagy előnybe kellett volna kerülnöm, és akár 13-7-re is nyerhettem volna. Jó esélyt szakasztottam el."
A mérkőzés eredményén és a világelsőség kérdésén túl azért is volt fontos a hétfő esti győzelem, mert

ha Higgins kikapott volna, akkor kiesik a világranglista első 16 helyezettje közül. Márpedig ő ott van 1995 óta...

A győzelemmel felugrott az előzetes ranglista 15. helyére, magyarán ha kikap Kyren Wilsontól, akkor is még két játékosnak kell megelőznie őt ahhoz, hogy mégiscsak kiessen a top 16 közül, és erre nincs sok esély.
Kérdés, hogy Higgins önbizalmát és játékát hova repíti ez a siker, kérdés, hogy mire viheti Wilson ellen. Aki az egyik legjobb formát mutatta az első két fordulóban. Wilson a legjobb játékosoktól többnyire ki szokott kapni, de persze ez nem mindig igaz. Fontos részlet lehet, hogy a szerdai napon két etapot is le kell játszaniuk, és ez aligha kedvez a 49. évéhez közeledő, hosszú terheléstől fáradékony Higginsnek. A mérkőzés kedden 15:30-kor kezdődik el.
A Bontószög podcast tippjei (melyek a második fordulóban sokkal jobban sikerültek, mint az elsőben) megoszlanak:
  • Buzás Gábor: Kyren Wilson 13 - 10 John Higgins
  • Szentimrei Kristóf: Kyren Wilson 10 - 13 John Higgins

picture

Stuart Bingham

Fotó: WorldSnooker

Stuart Bingham és Jack Lisowski is nagyon izgalmas mérkőzést játszott. A végjáték olyan volt, amilyen az egész mérkőzés lehetett volna: Lisowski ontotta a nagy breakeket, de Bingham biztonsági játéka többet ért. Bingham 11-9-es vezetése után Lisowski két nagy breakkel (84 és 123) egyenlített, majd a következőben is lökött egy 67-est, de ez utóbbi nem volt elég a frame megnyeréséhez. A következő frame-et már viszonylag simán, bár nagy break nélkül hozta 2015 világbajnoka, aki az egész befejező etapban nem tudott félszázast összehozni. Így is győzött 13-11-re.
Ezt mondta utána:
"Kicsit belenéztem Ronnie és Ryan meccsébe. Ronnie jónéhány lehetőséget adott, és remélem, ellenem is így fog játszani. De Ronnie már csak Ronnie. Nagyon jól kell játszanom, hogy legyen esélyem ellene."
"Én a második címemet szeretném itt megszerezni, ő a nyolcadikat. Őszintén szólva neki már lehetne akár 12 világbajnoki győzelme is."
Ő a valaha volt legjobb játékos."
picture

Ronnie O'Sullivan

Fotó: WorldSnooker

Bingham és O'Sullivan párharcát a világelső dominálja (18-3-ra vezet). Bingham legutóbb a 2015-ös világbajnokság negyeddöntőjében győzte le a Rakétát, azóta hétszer is kikapott tőle. O'Sullivant a nyolcadik cím megszerzése mellett motiválhatja, hogy visszavágjon a Crucible-ben is azért a 13-9-es vereségért. A Bontószög tippjei itt egyöntetűek, viszonylag sima győzelemre számítunk a világelsőtől. Akinek egyébként meg kell nyernie ezt a tornát ahhoz, hogy meg is tartsa a világelsőségét.
  • Buzás Gábor: Ronnie O'Sullivan 13 - 6 Stuart Bingham
  • Szentimrei Kristóf: Ronnie O'Sullivan 13 - 8 Stuart Bingham

David Gilbert és Stephen Maguire, illetve Judd Trump és Jak Jones kezdik a keddi napot 11 órakor, és ez a két páros kedd este már lejátssza a második etapot is. Nagyon nehéz elképzelni, hogy éppen a walesi győzze le 2019 világbajnokát, hiszen Jones maga ismerte be, hogy nem játszott igazán jól eddig a főtáblán, Trump viszont egyre meggyőzőbb teljesítményt nyújtott az első két forduló előrehaladtával.
Tippjeink:
  • Buzás Gábor: Judd Trump 13 - 5 Jak Jones
  • Szentimrei Kristóf: Judd Trump 13 - 11 Jak Jones

Gilbert és Maguire összecsapása viszont teljes mértékben megjósolhatatlan. A számok tekintetében nagyon hasonló teljesítményt nyújtottak eddig, ezért jó eséllyel szoros csatát láthatunk közöttük. Gábor szerint a negyeddöntők közül itt látszik a legjobb esély egy döntő frame-es drámára, Kristóf viszont simább Gilbert sikert vizionál.
  • Buzás Gábor: David Gilbert 12 - 13 Stephen Maguire
  • Szentimrei Kristóf: David Gilbert 13 - 9 Stephen Maguire

Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés