Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"A Ronnie O'Sullivan Show szereplője vagy" - ilyen érzés a Rakétával játszani a Crucible-ben

Buzás Gábor

Frissítve 14/04/2023 - 15:51 GMT+2

Ronnie O'Sullivan a rekordot jelentő 31. fellépésére készül a snooker-világbajnokságon. A korábbi harminc szereplése során hétszer ő emelte a magasba a trófeát, összesen 97 mérkőzést játszott, és ebből 74-et megnyert. Korábbi ellenfelei beszéltek arról, hogy mennyire nehéz a Rakéta ellen játszani a legfontosabb versenyen.

Csodalökéssel nyerte Ronnie O'Sullivan a negyedik frame-et

Barry Hawkins 2016-ban 13-12-re legyőzte O'Sullivant, de korábban kikapott tőle a 2013-as világbajnoki döntőben és a 2014-es elődöntőben is. A volt top 16-os játékos arról beszélt, hogy olyan színvonalat tapasztalt ellenfelétől, amit alig tudott elhinni.
"Amikor a döntőt játszottuk, feljöttem 15-12-re, és úgy éreztem, innen már van esélyem, egyre magabiztosabbá váltam. Aztán elrontottam egy fal melletti pirosat, és Ronnie lökött egy nagy breaket. Megbüntette a hibámat, letakarította az asztalt, mint ahogy szinte az összes frame-ben. Alig rontott el belökést, és nekem az járt a fejemben: 'Mégis hogyan lehet legyőzni ezt az embert?'
Különleges élmény ellene játszani, mert próbálod úgy kezelni, mint az összes többi meccset, de nem lehet. Ronnie ellen mindig extra a hangulat és extra a nyomás.
És ezt részben magadnak is köszönheted, mert egyfajta magaslatra emeled őt a fejedben, és ezzel máris extra nyomást helyezel önmagadra. Teljesen más ellene játszani, és sok játékos összeroppan a teher alatt."
picture

Barry Hawkins

Fotó: WorldSnooker

Van, aki összeroppan, de olyan is van, aki nem is követ el hibát, mert lehetősége sincs rá, olyan gyorsan elveszíti a mérkőzését a Rakéta ellen. Anthony Hamilton rengeteget gyakorolt O'Sullivannel, de a 2004-es negyeddöntőben 13-3-ra kikapott tőle.
"Egyértelműen ez volt a legjobb játék, amit életemben láttam. Emlékszem, azt mondtam neki utána: 'Ronnie, ezer évig is játszhattunk volna, akkor sem nyerek ellened öt frame-nél többet.' Elképesztő volt. A biztonsági játéka szenzációsan működött, belökött minden hosszú golyót, és folyamatosan hozta a 80 pluszos breakeket.
Ilyenkor a Ronnie O'Sullivan Show szereplője vagy, és valami egészen különlegeset kellene nyújtanod ahhoz, hogy megfordítsd a meccset.
Nagyon gyorsan kikapsz, és nagyon kicsinek érzed magad. Nálam jobb játékosokkal is megesett már."
picture

Anthony Hamilton

Fotó: WorldSnooker

1991 világbajnoka, John Parrott még akkor találkozott O'Sullivannel, amikor a Rakéta a pályája elején tartott. Az 1994-es világbajnokságon Parrott 13-3-ra legyőzte őt, de már akkor is tudta, hogy egy különleges játékossal van dolga.
"Amikor belépsz az arénába, egyértelmű, hogy majdnem mindenki azért jött, hogy őt lássa, úgyhogy nem árt, ha fel vagy vértezve egy nagy adag önbizalommal. Meg kell mutatnod neki, hogy küzdeni akarsz vele, mert azonnal megérzi a gyengeséget.
Ha látja, hogy nem büntetik meg a hibáit, egyre jobbá válik a játéka."
A közönség valóban erős fegyver, hiszen O'Sullivan nemcsak a legjobb és legsikeresebb játékos, hanem a legnépszerűbb is. Mark Allen kétszer találkozott vele a Crucible-ben, 2009-ben legyőzte, tavaly kikapott tőle. Az északír szerint O'Sullivan szurkolói néha túlzásba esnek.
"Egyszerűen csak túlságosan hangosak. De annyira, hogy érzed, téged akarnak kizökkenteni. Természetesen ez nem Ronnie hibája, ő nem vágyik erre. A szurkolók persze jó hangulatot is teremtenek. Vannak, akiket ez megfélemlít, de engem nem."
picture

O'Sullivan kiütéses győzelemmel negyeddöntős a vb-n

Anthony McGill két éve 13-12-re legyőzte O'Sullivant a nyolcaddöntőben. Ő leginkább furcsának találja a Rakéta szurkolóit.
"Ha Ronnie ellen játszol, más a közönség, furcsának mondanám. Amikor belöktem a meccsballt, úgy éreztem, mindenki arra gondol, hogy 'te jó ég, ezt a pasast kell néznünk a következő körben Ronnie helyett.' De engem ez nem izgat, ez nem rólam szól."
Neil Robertson kétszer futott bele a közönségkedvencbe, 2007-ben és 2012-ben, és mindkétszer kikapott tőle. Az ausztrál világbajnok azt mondja, hogy mentálisan nem igazán tudott megbirkózni a feladattal.
"Régebben nagyon küszködtem ellene. Kevés volt akkoriban a verseny, és nem tudtam hozzászokni Ronnie-hoz.
Elképesztő aurája van. Nem tudtam felülemelkedni azon, hogy vele játszom. Régebben ugyanez volt velem Hendry ellen is."
picture

O'Sullivan és Robertson

Fotó: WorldSnooker


Ronnie O'Sullivan szombaton kezdi meg szereplését a 2023-as világbajnokságon. 11 órakor és 20 órakor láthatjuk őt az Eurosport 1-en. Korábbi harminc részvétele alkalmával mindössze négyszer kapott ki az első fordulóban. 1993-ban, az első indulása alkalmával Alan McManus győzte le őt 10-7-re - ez egyébként akkor nem számított meglepetésnek. A többi vereség viszont igen, hiszen a harmadik szereplése óta mindig kiemelt volt a vb-n. 2000-ben David Graytől kapott ki 10-9-re, 2003-ban Marco Futól 10-6-ra, 2019-ben pedig James Cahill búcsúztatta 10-8-as eredménnyel. Idén egy fiatal kínai játékos, Pang Junxu lesz Ronnie O'Sullivan első ellenfele a Crucible-ben.
Forrás: metro.co.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés