Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Három korábbi világbajnok indítja a snooker-világbajnokságot

Buzás Gábor

Frissítve 15/04/2023 - 11:07 GMT+2

A már sokat taglalt címvédő Ronnie O'Sullivan mellett további két világbajnokot is látunk a 2023-as snooker-világbajnokság nyitónapján: Neil Robertson és Stuart Bingham is megkezdi a maga mérkőzését az első fordulóban. A Rakéta szombat este be is fejezi a csatáját Pang Junxu ellen, Robertson és Bingham azonban csak vasárnap juthat tovább.

Neil Robertson meglökte első maximumát a világbajnokságon

Viszont egyáltalán nem biztos, hogy tovább is fognak jutni.
Robertson ellenfele az egyik legnagyobb ígéretnek számító kínai, Wu Yize lesz, aki Panghoz hasonlóan újonc a Crucible-ben. A 19 éves játékos a második szezonját futja a Main Touron, és azzal, hogy kvalifikált, bebiztosította magának, hogy a következő szezonban is a profik között játszhat. Ez a tény önmagában óriási önbizalmat és nyugodtságot adhat neki.
Wu eddigi legnagyobb eredménye a nyári European Masters negyeddöntője. Azon a versenyen legyőzte Luca Brecelt és Ryan Dayt, az előző és a következő verseny bajnokait. A világbajnoki selejtezőben viszonylag könnyű utat kapott: Allan Taylort, Tian Pengfeit és Chris Wakelint kellett legyőznie. Hozzá kell tenni, hogy az említett negyeddöntőn kívül nem volt más említésre méltó eredménye a szezonban.
A világbajnokság mindig mindenkinek egy különleges verseny, és ez duplán igaz Neil Robertson esetében. Aki ugye 2010-ben győzött a Crucible-ben, de azóta mindössze egyetlen elődöntőt tud csak felmutatni, és annak is már kilenc éve. O'Sullivan mellett ez a mutató a második leggyakoribb téma a világbajnokságok idején. Nem lehet azt mondani, hogy szép lenne az eredménysora a világbajnokságon, pedig az utóbbi 15 év egyik legsikeresebb játékosáról van szó, aki immár 23 pontszerző versenyt nyert, és a tavalyi Masters-trófeával immár hat Triple Crown-cím büszke birtokosa (1 vb, 2 Masters, 3 UK).
Szintén érdekesség, hogy Robertson ebben a szezonban nem nyert versenyt. Az évad első felében háromszor is eljutott az elődöntőig, de tovább egyszer sem. A Northern Ireland Openen Mark Allen állította meg, a Scottish Openen Joe O'Connor, az English Openen Mark Selby. Ez a két hónap a döntőbe jutások hiányában is jól sikerült az ausztrálnak, de azóta nagyon keveset játszott, alig nyert mérkőzést. 2023-ban tőlük kapott ki: Shaun Murphy, Xiao Guodong, Chris Wakelin, Dominic Dale, Oliver Lines. És ezen vereségek következtében nem kvalifikált sem a Players Championshipre, sem a Tour Championshipre, pedig mindkét versenynek ő volt a címvédője.
Robertsonnak van egy őrült jó statisztikája: a 2007/2008-as szezon óta nem fordult elő vele, hogy ne nyert volna profi versenyt. Ez egy nagyon hosszú sorozat, ami persze idén megszakadhat. Hacsak nem nyeri meg a világbajnokságot. A rajongói minden bizonnyal bíznak ebben a mutatóban. Meg abba is kapaszkodhatnak, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén egyáltalán nem tűnik nagy favoritnak a gyatrábban sikerült szezonja után. Lehet, hogy ez a nyomáshiány jót tesz neki? Meglátjuk. Robertson és Wu szombaton 15:30-kor kezd, és vasárnap, ugyancsak 15:30-as kezdettel vágnak neki a második felvonásnak.
O'Sullivan és Robertson mellett Bingham a harmadik nyitónapi világbajnok. A hatszoros pontszerző tornagyőztes valószínűleg sok mindent odaadott volna Robertson "gyenge" eredményiért. Neki ugyanis mindössze egy pontszerző negyeddöntő adatott meg, és ezzel elmondhatja, hogy bő tíz éve nem volt ennyire rossz szezonja. Más kérdés, hogy a Mastersen elődöntőbe jutott, tehát egyszer azért felébredt az alvó oroszlán. Binghamnek a látásával vannak gondjai, amit ha mostanra megoldott, akármire képes lehet, ha nem, akkor biztosan korán búcsúzik. Legalább az elődöntőig el kell jutnia ahhoz, hogy megőrizze a top 16-os tagságát.
David Gilbert lesz Bingham ellenfele, aki ugyancsak pocsék szezon után érkezik a Crucible-be. Ennek ellenére az egyik legveszélyesebb selejtezősnek tartják, elvégre játszott ő már elődöntőt a Crucible-ben. 2019-ben nagy formában snookerezett, és igencsak közel került a döntőhöz, mivel döntő frame-ben kapott ki John Higginstől. A többi hét részvétele alkalmával viszont mindössze két meccset tudott nyerni. Az előjelek alapján úgy néz ki, hogy nem ez lesz a legvarázslatosabb mérkőzés az idei világbajnokságon. Egyébként 11-szer csaptak össze, és eddig mindig Bingham győzött... Szombat délelőtt kezdenek, O'Sullivanékkel egy időben, és vasárnap 11 órakor folytatják a mérkőzésüket.
Robertsonék mellett szintén szombat délután kezd Luca Brecel és Ricky Walden (vasárnap esti befejezéssel). A belgák legjobbja megnyerte még tavaly nyáron a pontszerző Championship League-et, decemberben pedig döntőbe jutott az English Openen. Más említésre méltó eredménye nem volt, de nem is szokott lenni egy szezonban ennél sokkal több kiemelkedő szereplése. Ami vele kapcsolatban a leginkább érdekes, hogy öt fellépése alkalmával egyetlen mérkőzést sem tudott megnyerni a Crucible-ben. 2017-ben Marco Fu ellen 7-1-es vezetésről sikerült kikapnia.
Ezúttal Ricky Walden lesz az ellenfele, aki szintén győzte már le őt a Crucible-ben. 2018-ban, akárcsak idén, a belga volt kiemelt, Walden érkezett a selejtezőből, ám 10-6-ra utóbbi győzött. Ami egyébként idén sem lenne világszenzáció, hiszen Gilberthez hasonlóan Walden is játszott már elődöntőt a vb-n, igaz, annak már tíz éve. Ők vasárnap este játsszák a második etapot.
Ali Carter és Jak Jones szombat este kezdi, és vasárnap este fejezi be a meccsét. A 29 éves walesi életében először léphet asztalhoz a Crucible-ben, három mérkőzést kellett ehhez nyernie, az utolsó selejtezőfordulóban Barry Hawkinst győzte le 10-8-ra. Korábban egy gibraltári elődöntőt és egy English Open negyeddöntőt ért el, tehát a mostani menetelése élete egyik legnagyobb eredménye. Érdekes, hogy kétszer futottak össze, és mindkétszer Jones győzött.
Carternek nagyon komoly pedigréje van a világbajnokságon: két döntő, egy elődöntő, három negyeddöntő - sokan szeretnének hasonló eredménysort. Ráadásul remek formát mutatott az utóbbi versenyekben, megnyerte a German Masterst, plusz volt még egy döntője és egy elődöntője. Itt mindenképp ő a favorit.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása