Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Neil Robertson olyat tett a világbajnokságon, amit még soha senki

Buzás Gábor

Frissítve 16/04/2023 - 21:04 GMT+2

Neil Robertson 10-3-ra hozta az első mérkőzését a 2023-as snooker világbajnokságon a kínai Wu Yize ellen. Az ausztrál sztár lökött egy 146-os breaket, ami meglehetősen ritkán fordul elő. Aztán két frame-mel később lökött még egyet. Ilyen viszont még sosem történt. Stuart Bingham is továbbjutott, sima győzelmet aratott David Gilbert ellen.

Ryan Day nagy napja - a világbajnokság történetének negyedik 146-os breakjét lökte

6-3-as szombati vezetés után Robertson simán lezárta a mérkőzését.
Négy nagy breaket lökött, három százast és egy 58-ast, és 10-3-ra győzött, azaz a kínai debütáns nem jutott el a negyedórás szünetig sem a második szakaszban. Pedig neki is voltak momemtumai még az első etapban, hiszen ő is lökött két százas breaket, ami életed első mérkőzésén a Crucible-ben igencsak megsüvegelendő teljesítmény, de nem sokra ment vele.
Robertson összességében négy százast lökött, és ebből kettő volt 146-os. Ez volt a Crucible történetének ötödik és hatodik 146-os breakje (összehasonlításképpen: maximumból összesen 12 született a világbajnokság főtábláján - a legutóbbit egyébként éppen Robertson lökte, a tavalyi tornán. Az igen ritka 146-os break nem annyira ritka idén, hiszen Ryan Day már lökött egyet a selejtezőben, tehát máris háromnál jár a mezőny, pedig még sehol sem tart a verseny.
Robertson egyébként pályafutása első és második 146-osát lökte. Ha nem lesz ennél nagyobb break a világbajnokságon (azaz maximum), és nem lesz több 146-os sem, akkor a legmagasabb breakért járó 15.000 fontos különdíjból Day kap 5000-et, Robertson 10.000-et.
Az ausztrál sztár 2010-ben megnyerte a világbajnokságot, azóta azonban mindössze egyetlen elődöntőre futotta tőle. A korábbi években többször is kiemelkedő formában érkezett, és fő favoritnak tűnt, mégsem jutott messzire. Idén viszont gyenge eredményeket produkált, főleg a szezon második felében. Így hát bőven volt ideje készülni, és komolyan is vette a gyakorlást. Beutaztatta ugyanis az édesapját, Iant Ausztráliából, aki rengeteget segített neki.
"Úgy gyakoroltam, hogy minden nap kétszer mentem le a klubba. Korábban sosem csináltam ilyet. Csak elmentem reggel a klubba, és aztán a gyakorlás után hazamentem. Most viszont gyakoroltam reggel, hazamentem, aztán visszamentem még egy körre. Eleinte nehéz volt, de amint kialakult a mentális állóképességem, sokkal könnyebbé vált. És így sokkal könnyedebben érkeztem a világbajnokságra. A gyakorlásomnak az a lényege, hogy nagy breakkel megnyerjem a frame-eket, és ezt ma be tudtam mutatni téthelyzetben."
Robertsonnak lesz ideje pihenni, illetve gyakorolni, hiszen legközelebb pénteken lép asztalhoz. A nyolcaddöntőben Ali Carter vagy Jak Jones lesz az ellenfele.
picture

Stuart Bingham

Fotó: WorldSnooker

Stuart Bingham is megnyerte a maga mérkőzését, és ha nem is ennyire breakerősen, de hasonló dominanciát mutatva jutott tovább. Ő is 6-3-ra vezetett David Gilbert ellen, amikor vasárnap délelőtt nekivágtak a második etapnak. 2015 világbajnoka nem 4-0-ra, hanem 4-1-re nyerte a második felvonást, így 10-4-re győzött. Ezt mondta:
"Ennek a helyzetnek az a nehézsége, hogy ha vezetsz, előfordul, hogy görcsösen ragaszkodsz az előnyhöz, és ennek lehetnek veszélyei. Megesett korábban, hogy elkövettem ezt a hibát, de tanultam belőle. Úgy fogtam fel a mai napot, hogy egy négy nyert frame-ig tartó meccset játszunk, és csak annyi a dolgom, hogy előbb jussak el négyig, mint az ellenfelem."
Egészen elképesztő, hogy Bingham és Gilbert tizenkettedik alkalommal játszott egymás ellen, és minden egyes mérkőzést Bingham nyert meg. Immár 2005 óta dominálja a Gilbert elleni párharcokat. Bingham következő ellenfele Mark Allen vagy Fan Zhengyi lesz.
Forrás: WST
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés