Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Marco Fu és Révész Bulcsú is búcsúzott a világbajnokság selejtezőjétől

Buzás Gábor

Publikálva 04/04/2023 - 14:51 GMT+2

Elkezdődött a 2023-as snooker világbajnokság, hétfőn megrendezték a tíznapos, négyfordulós selejtezősorozat első játéknapját, és nyolc mérkőzés már véget is ért. A magyar snookertörténelmet író Révész Bulcsú 10-5-re elbukta a mérkőzését Jamie O'Neill ellen, a nap meglepetését pedig Marco Fu szolgáltatta azzal, hogy ő is kiesett.

Marco Fu

Fotó: WorldSnooker

Révész Bulcsú mérkőzése egészen pocsékul kezdődött. Ellenfele, Jamie O'Neill 5-0-ra elhúzott.

A snooker világbajnokságok történetének első magyar résztvevőjének nem sok minden sikerült, és a 36 éves profi O'Neill sorra hozta az első négy frame-et, nagy break nélkül. Aztán az ötödikben odatett egy kerek 90-est, és ez a 0-5-ös hátrány már komoly bajnak tűnt.
Csakhogy Bulcsú nem az a könnyen feladós típus. A következő két frame szoros csatában az övé lett, majd egy 74-es breakkel felzárkózott 3-5-re. Itt alighanem nagyon jólesett volna neki, ha folytatják a mérkőzést, de abba kellett hagyni, mert kezdődtek a délutáni meccsek.
Este, bő négyórás pihenő után folytatták a mérkőzést. O'Neill remekül kezdett (ismét), egy százast is lökött, plusz két 50 felettit, és ezzel már 8-3-ra vezetett. Bulcsú elkezdett lazábban játszani, két frame-et hozott, az egyiket egy 62-es breakkel. A 14. frame szorosan alakult, ha azt megnyerte volna, 8-6-ra felzárkózik. O'Neill azonban kihasználta Bulcsú hibáit, és 9-5-re ellépett, majd egy 72-es breakkel lezárta a találkozót.
picture

Révész Bulcsú az OMV VI. Magyar Snooker Gálán -fotó: Oláh Gergely Máté

Fotó: Other Agency

Külső szemlélőként azt kell mondanunk, hogy nagyjából ez volt a reális eredmény. Benne volt a pakliban Bulcsú meglepetésgyőzelme, de élete első ilyen hosszú mérkőzésén, egy viszonylag jól játszó profi ellen ez tényleg hatalmas siker lett volna.
A hétfői játéknap másik fontos szereplője Marco Fu volt, a világranglista egykor 5. helyezettje, aki szemműtéte és a Covid miatt csúszott jócskán hátra a világranglistán (103.), és kényszerült arra, hogy selejtezzen, ráadásul már az első fordulótól. Pechje volt a sorsolással, mert az egyik legkeményebb lehetséges ellenfelet fogta ki, a legerősebb amatőr, Martin O'Donnell személyében. O'Donnell két és fél éve még a világranglista 32. helyén állt, egy nagyon jó játékos, és minden esélye megvan arra, hogy kvalifikáljon a főtáblára.
Főleg azután, hogy 10-5-re legyőzte a hongkongi kiválóságot. Elképesztő statisztikát produkáltak: a győztes három félszázas breaket lökött, ebből egy 97-es volt, a másik kettő 60 alatti. A vesztes ezzel szemben hat félszázast hozott össze, köztük egy százast is. Fu mindegyik megnyert frame-jében lökött legalább 50-es breaket, viszont a 15., egyben utolsó frame-et egy 63-as ellenére bukta el.
A 16 éves Stan Moody hozta élete első világbajnoki mérkőzését. A WSF Junior Open bajnoka, aki azzal a sikerrel kiharcolta a profi tagságot a következő két szezonra, az észt Andres Petrovot győzte le 10-7-es eredménnyel. Moody lökött egy százast, további három 70 feletti és még két félszázas breaket. A második fordulóban Zhang Anda lesz az ellenfele.
picture

Stan Moody

Fotó: WorldSnooker

A keddi napon szintén lejátszanak nyolc mérkőzést két etappal, illetve véget érnek a hétfő délután elkezdett összecsapások, tehát 16-an jutnak tovább a selejtező második fordulójába.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés