Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Világbajnoki selejtezők Marco Fuval, Ding Junhuival, Liang Wenbo nélkül

Buzás Gábor

Publikálva 03/04/2022 - 15:50 GMT+2

A kétszeres világbajnoki elődöntős Marco Fu két év kihagyás után indul ismét profi versenyen, nem sokkal egy 149-es break megalkotása után. Ding Junhui 2016 óta először kényszerül selejtezőt játszani - akkor ez inkább segített rajta, hiszen a döntőig ment. Liang Wenbo az utolsó pillanatban került ki a mezőnyből a nőverési botránya miatt.

Marco Fu

Fotó: From Official Website

Április 4-től 13-ig tart a snooker világbajnokság selejtezőmaratonja, melyet négy fordulóban játszanak le. Az első körben a világranglista 81-112. helyén álló 32 játékos csap össze a ranglista 113-128. helyezettjével, plusz a 16 meghívott amatőrrel. A második fordulóban ezen párharcok győztesei játszanak a ranglista 49-80. helyezettjeivel. A továbbjutók a harmadik fordulóban becsatlakozó 17-48. helyezettekkel küzdenek meg. Így lesz 32 győztes, akik a negyedik fordulóban egymással játszanak a 16 főtáblás helyért. A mérkőzések hat nyert frame-ig tartanak, kivéve az utolsó kört, az úgynevezett Judgement Dayt (ami valójában két nap), ahol tízet kell nyerni.
A hongkongi Marco Fu, az ázsiai snookeresek egyik legnagyobb királya két éve nem indult profi versenyen. Egykor ötödik is volt a világranglistán, három pontszerzőt nyert, két vb-döntője mellett egy Masters-finálét is játszott. Fu 1998 óta profi, 501 hivatalos százas breaket lökött, köztük négy maximumot. Még mindig csak 44 éves, bőven van még benne potenciál.
2017-ben ért fel a ranglista 5. pozíciójába, ami pályafutása legjobb helyezése volt. Csakhogy 2017 decemberében lézeres szemműtéten esett át, ami után legközelebb csak a 2018-as világbajnokságon indult. Az ezt követő bő két évben két negyeddöntőt ért el, aztán a koronavírus-járvány miatt nem tudott több tornán részt venni. A világranglistán természetesen teljesen visszaesett, de meghívásos tagsággal ott lehet a selejtezőn.
Csakhogy az első fordulóban kell indulnia, ami azt jelenti, hogy négy mérkőzést kell nyernie. Önmagában Fu részvétele miatt is érdekes lesz az idei selejtezősorozat, hiszen ennyire erős, és elvileg jó formában lévő játékos nem kellene, hogy ilyen messziről küzdje fel magát a főtáblára. Ian Burns lesz az első ellenfele, aztán ha továbbjut, akkor Elliot Slessor, majd Anthony Hamilton, és ha rajtuk is túljut, akkor jó eséllyel David Gilbert kerül az útjába.
És hogy miért gondoljuk, hogy jó formában van? Például azért, mert lökött egy 149-es breaket egy gyakorlómérkőzésen. A selejtezők kezdete előtt tíz nappal érkezett Nagy-Britanniába, és Noppon Saengkham ellen lökte meg az igen ritka, 147 feletti breaket. Fu egyébként a pályafutása során lökött 501 hivatalos százassal az örökranglista igen előkelő 12. helyén áll.
Ding Junhui 2003 óta profi, 2005-ben robbant be az élmezőnybe a China Open, majd az Egyesült Királyság Bajnokságának megnyerésével. Volt világelső is, és azon kevesek közé tartozik, akik nyertek egy szezonban öt pontszerző versenyt. 2008 óta mindig főtáblás volt a világbajnokságon, egyetlen kivétellel. 2016-ban ugyanis kicsúszott a top 16 közül, és selejteznie kellett. Ezt abszolválta, és Martin Gould, Judd Trump, Mark Williams, valamint Alan McManus legyőzésével végül egészen a döntőig menetelt. Amire már nagyon régóta várt ő is, és az egész kínai (meg nem kínai) snookerközösség is. A fináléban kikapott Mark Selbytől, de így is ez volt közel húsz éves profi pályafutása legjobb világbajnoki szereplése.
Ding Junhui
És az a helyzet, hogy most sem lehet kizárni Ding menetelését, elsősorban azért, mert az utóbbi két versenyen kimondottan jól játszott. Törökországban az elődöntőig, Gibraltáron a negyeddöntőig jutott. A selejtezőben két mérkőzést kell nyernie. A Lee Walker, Reanne Evans, Tian Pengfei trió közül kerül ki az első ellenfele, a második pedig jó eséllyel Kurt Maflin vagy Robbie Williams, esetleg Craig Steadman vagy David Lilley lesz.
Liang a nőverési ügye miatt nem lesz ott a selejtezőben, pedig neki is csak két mérkőzést kellett volna nyernie a főtáblás szerepléshez. Az egykori világbajnoki negyeddöntős kiesése miatt Dominic Dale vagy Duane Jones, esetleg Nutcharut Wongharuthai játék nélkül fog a harmadik fordulóból a negyedikbe jutni.
Nutcharut Wongharuthai
Az előző mondatból kiderül, hogy egy új résztvevő is lesz a mezőnyben a női világbajnok Wongharuthai személyében. Reanne Evans, Ng On-yee, valamint Rebecca Kenna is ott lesz, ami azt jelenti, hogy a torna történetében először négy nő indul a selejtezőben.
Ennél is érdekesebb lehet a jelenleg amatőr státuszú Michael White, valamint a ranglista 84. helyén álló Ben Hancorn és a 89. helyezett Zhang Anda szereplése. A hat éve még top 16-os, kétszeres pontszerző győztes White már második éve amatőr, mégis ott van gyakorlatilag az összes pontszerzőn. A Welsh Openen és a Gibraltar Openen is nyert két-két mérkőzést, jó formában van, megoldhatja a kvalifikációt, hiába kell négy mérkőzést hoznia. Hancorn pályafutása egyetlen jó szereplését éppen bő egy hete, Gibraltáron érte el, sorra lökte a nagy breakeket, az elődöntőig menetelt. Zhang a Welsh Openen jutott el a negyeddöntőig, remek játékkal, rá is oda kell majd figyelni.
Michael White
Szintén az első fordulóban kezdi meg szereplését a WSF friss világbajnoka, Si Jiahui, aki a UK-n legyőzte Shaun Murphyt, a mindig kemény dió Rory McLeod, illetve Gerard Greene, aki sokkal jobb játékos, mint amit a 106. helyezése sugall. A 16 éves ukrán tehetség, Iulian Boiko és a jelenleg amatőr Michael Georgiou egymással játszik az első fordulóban.
Ahogy megszokhattuk, az Eurosport Playeren lehet majd nézni a mérkőzéseket. Az első fordulóban egyértelműen Marco Fu a legnagyobb sztár, aki kedd délután, 15:30-kor játszik Burns ellen.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés