Mark Selby tehát szombat délelőtt kezd Jamie Jones ellen, és este fejezik be a mérkőzésüket a második szakasszal. Ez az egyetlen csata, amelyik a nyitónapon véget ér. Selby hiába címvédő, amolyan sötét lóként indul a 2022-es világbajnokságon, ugyanis pocsék szezont futott, az utóbbi másfél hónapban nem indult versenyen, és januárban megosztotta a világgal, hogy depresszióban szenved. Semmi sem utal arra, hogy ez a világbajnokság róla fog szólni, ráadásul egy viszonylag nehéz első ellenfelet kapott a walesi Jones személyében, aki játszott már világbajnoki negyeddöntőt, és egy szívós, breakerős játékos.
Mi az, amiben mégis bízhatnak Selby rajongói? Egyrészt: eddigi hét mérkőzésük közül hatot az angol nyert. Másrészt: ha sikerült helyrepofoznia a lelkét, akkor borzasztóan erős lehet az idei tornán. Harmadrészt: tavaly is depressziós volt (csak nem beszélt róla), mégis megnyerte a világbajnokságot.
Selbyék meccsével egyidőben kezdődik el Zhao Xintong és Jamie Clarke találkozója. Ők vasárnap fejezik be a csatájukat, mint ahogy Selbyék csatáján kívül az összes többi szombaton kezdődő mérkőzés is vasárnap ér véget. Zhao a szezon egyik legjobbja a két tornagyőzelmével, ugyanakkor rendkívül hektikus a formája, és a világbajnoki rutinja egyetlen mérkőzésre szorítkozik. Clarke is csak egyszer szerepelt a Crucible-ben, de akkor nyert egy meccset (Mark Allent győzte le 2020-ban). Azzal, hogy kvalifikált a főtáblára, bebiztosította profi tagságát, ami komoly extra lendületet és motivációt adhat neki. De azért ez a meccs valószínűleg elsősorban Zhao formáján fog eldőlni.
Snooker
Ronnie O'Sullivan: "Sikerült meglepnem magamat."
16 ÓRÁJA
https://i.eurosport.com/2022/04/02/3348276.jpg
Szombat délután Ronnie O'Sullivan és David Gilbert kezdi meg az első forduló egyik rangadóját. Nyilván egyértelmű, hogy O'Sullivan a legnagyobb favoritok közé tartozik, mint bő húsz éve mindig. Gilbert pedig az egyik legerősebb selejtezős játékos, ámde még sosem győzte le soros ellenfelét. Gilbert elkövette azt a butaságot, hogy lenyilatkozta, kikkel nem szeretne játszani az első körben, és persze hogy bevonzotta az egyik nagyágyút. Könnyen lehet, hogy ezzel csak erősítette magában a "nekem úgysem sikerülhet" érzetet, és ha így van, akkor nem is fog sikerülni.
https://i.eurosport.com/2022/04/11/3353659.jpg

Velük egyidőben kezdődik Barry Hawkins és Jackson Page mérkőzése. Walesi nap lesz ez, hiszen Jones, Clarke és Page személyében a hat walesi résztvevő közül hármat is láthatunk. Hawkins idén két döntőt játszott, és a világbajnokságon nem esett ki az első fordulóban 2010 óta, magyarán az utóbbi 11 évben mindig megnyerte az első mérkőzését. 2013 és 2018 között volt egy csodás időszaka négy elődöntővel és egy döntős szerepléssel. Mondhatjuk róla, hogy a hosszú mérkőzések specialistája. Page ezzel szemben újonc a Crucible-ben. Minden eredmény, minden rutin Hawkins mellett szól, viszont Page egy nagyon veszélyes ellenfél lehet, mert nem ismer félelmet, és roppant higgadt. Ami egyáltalán nem meglepő, hiszen Mark Williams a mentora.
https://i.eurosport.com/2022/04/16/3356257.jpg
Este Selby és Jones lejátssza a befejező szakaszt, és velük párhuzamosan elkezdődik a két nemezis, Shaun Murphy és Stephen Maguire összecsapása. Ők ketten finoman szólva nem szeretik egymást, ami még egy ősrégi esetből származik, amikor Maguire elfelejtett krétát vinni egy mérkőzésükre, visszament a krétáért az öltözőbe, és közben Murphy állítólag arra kérte a játékvezetőt, hogy az első frame-et vegye el ellenfelétől. Mindez 2004-ben történt, és bár Murphy tagadja, hogy ő kérte meg a játékvezetőt a frame levonására, azóta is rosszban vannak. Murphy csak ennyit írt ki a twitterre (nagyjából úgy lehet fordítani, hogy szívás):
Ettől függetlenül lehet ez egy jó meccs. Más kérdés, hogy a szezonban mindketten messze a tudásuk alatt teljesítettek - nem véletlen, hogy a skótnak selejteznie kellett, hiszen visszacsúszott a ranglista 40. helyére. Murphy mellett szól, hogy jobb a mérlege a Crucible-ben, hiszen négyszer játszott döntőt (legutóbb tavaly), 2005-ben győzött is. Maguire még sosem jutott túl az elődöntőn. Egymás elleni mérlegük közel egyenlő, az utóbbi két alkalommal Maguire győzött. Abszolút megjósolhatatlan mérkőzés, két hangulatember találkozása.
Snooker
"Gyakorlatilag lehetetlen" - Ronnie O'Sullivan a hetedik világbajnoki cím titkáról
14/05/2022 19:18
World Championship
Higgins: Soha nem voltam féltékeny Ronnie-ra, csak büszke vagyok rá, hogy vele versenyezhetek
09/05/2022 12:53