Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ronnie O'Sullivan újabb Hendry-féle rekordot dönthet meg a világbajnokságon

Buzás Gábor

Publikálva 22/03/2022 - 19:38 GMT+1

Április 16-án rajtol a snooker világbajnokság, melyen ezúttal is Ronnie O'Sullivan lesz az egyik legnagyobb favorit. A hatszoros győztes egyetlen címre került Stephen Hendry hetes rekordjától, amit tehát idén egyelőre csak beállíthat. A Crucible-ben megnyert mérkőzések számát tekintve viszont máris megelőzheti a skót legendát.

Ronnie O'Sullivan

Fotó: Getty Images

Hamarosan kezdődik a snooker világbajnokság, ahol Hendry újabb rekordja dőlhet meg.

Két apró, de érdekes hír a számok és tények ismertetése előtt: Stephen Hendry nem nevezett az idei világbajnokságra, és az eheti Gibraltar Openen sem lesz ott, tehát számára véget ért az idei szezon, mint ahogy a kétéves "ajándék" profi tagság is. Egyelőre kérdéses, hogy kap-e újabb meghívót a Main Tourra, de őszintén szólva nehéz elképzelni, hogy miért is kapna. Az elmúlt két évben ugyanis nagyon kevés versenyen indult, és finoman szólva nem alkotott maradandót.
Egy sokkal pozitívabb hír, hogy nevezett a világbajnokságra, és már el is indult Sheffield felé Marco Fu. Az egykor (nem is olyan rég, öt évvel ezelőtt) még világranglista ötödik hongkongi kétszer is (2006-ban és 2016-ban) elődöntős volt a világbajnokságon. Előbb szemműtét, aztán a covid miatt nem tudott indulni a versenyeken. Két év után teszi ki a lábát hazájából, nagy kérdés, hogy mire viszi ilyen hosszú, versenyzés nélküli időszak után, de nem lenne óriási meglepetés, ha kvalifikálna a Crucible-be.
picture

Marco Fu

Fotó: facebook

És akkor nézzük Ronnie O'Sullivant. Először is: 1993 óta mindig ott volt a Crucible-ben, ami azt jelenti, hogy sorozatban a 30. fellépésére készül. Ez rekord a modern érában, de ezzel nem Hendry csúcsát dönti meg, hanem a sajátját.
Szintén rekord, de "csak" beállítás az összességében 30 szereplés. Steve Davisnek is ennyi jött össze 1979 és 2010 között, csak éppen ő két vb-t kihagyott, 2001-ben és 2002-ben nem jutott el a főtábláig. Davis egyébként 84 mérkőzést játszott a Crucible-ben, és 60 győzelmet aratott.
Ebben a tekintetben (egyelőre) Hendry a legjobb, aki 90 mérkőzést játszott, és 70-et nyert meg az álmok színházában. A 70-es győzelmi rekordot döntheti meg O'Sullivan, amennyiben elmegy a negyeddöntőig, azaz két ellenfelén is túljut. Jelenleg ugyanis 92 mérkőzésből 69 győzelemmel áll, tehát újabb két sikerrel megelőzné Hendryt.
picture

Stephen Hendry

Fotó: Getty Images

És akkor már tényleg "csak" a világbajnoki címek számában fog vezetni a skót. Kérdés, hogy meddig. Nézzük a legfontosabb számokat:

Ronnie O'Sullivan vs. Stephen Hendry

  • Pontszerző tornagyőzelmek: 38-36
  • Világbajnoki címek: 6-7
  • UK-címek: 7-5
  • Masters-címek: 7-6
  • Triple Crown-címek: 20-18
  • Crucible-ben megnyert mérkőzések: 69-70
  • Győzelmi arány a Crucible-ben: 75% - 77,78%
  • Győzelmi arány a teljes pályafutás során: 74,74% - 68,54%
  • Százas breakek a Crucible-ben: 184-156
  • Százas breakek a teljes pályafutás során: 1144-776
via eurosport.co.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés