John Higgins öt döntőt bukott el a 2021/2022-es szezonban. A legfájóbb vereség nyilvánvalóan a Neil Robertson elleni Tour Championship döntőben következett be, ahol a skót vezetett 9-4-re, az utolsó hat frame-et azonban az ausztrál nyerte.

Ezek után érkezett Higgins a Crucible-be, ahol nem mutatott igazán jó formát. A hatalmas klasszisa mégis elvitte az elődöntőig, tehát viszonylag közel került az újabb fináléhoz. Ronnie O'Sullivannel küzdött meg a döntőbe jutásért, és Higgins ezt nyilatkozta az ellenfeléről:
"Van egy aurája, ez egyértelmű. Ő a legnagyobb, ha jól emlékszem, ezt már akkor is mondtam, amikor először láttam őt snookerezni. Soha életemben nem voltam féltékeny rá, egyszerűen büszke vagyok arra, hogy vele és Markkal egy időben versenyezhettek."
Snooker
Robertson ezúttal is később kezdi meg a szezont – újra beválik neki?
06/08/2022 08:18
Mark Williams megnyerte a British Opent a 2021/2022-es szezon elején, aztán egy csendesebb időszak következett a számára. Az évad második felében azonban megint remekelt, elődöntőt játszott a Mastersen és a világbajnokságon is. A Mastersen Neil Robertson győzte le a walesit egy egészen kiváló mérkőzésen. Williams vezetett 4-1-re, majd 5-3-ra is, de képtelen volt lezárni a mérkőzést. A döntő frame-ben lökött egy 67-es breaket, az ausztrál mégis kiénekelte a sajtot a szájából.
https://i.eurosport.com/2022/04/30/3364739.jpg
Williams februárban a Players Championship negyeddöntőjében 5-2-es vezetésről kapott ki 6-5-re Ricky Waldentől, majd hasonlóan szoros mérkőzést játszott Ronnie O'Sullivannel a Tour Championship negyeddöntőjében, március végén. Ez volt a legfájóbb vereség a háromszoros világbajnok walesi számára, mert annak ellenére végig remekül tartotta a lépést O'Sullivannel, hogy az angol lökött több nagy breaket. A szoros frame-eket viszont rendre Williams nyerte meg, egyet kivéve, az utolsót.
A világbajnokságon a sírból hozta vissza az elődöntőt Judd Trump ellen. 2019 világbajnoka elhúzott 9-2-re, és ekkor teljesen reménytelennek tűnt Williams helyzete. Innentől azonban más fokozatba kapcsolt, és felzárkózott 14-14-re, majd 16-15-re már ő vezetett. A végén aztán elszalasztotta az esélyeit, és Trump jutott be a fináléba. Williams érthető módon szomorkásan nyilatkozott ezután:
"Elég jól játszottam ebben a szezonban, de rendre elvesztettem a döntő frame-eket. Úgy tűnik, talán már nem vagyok elég jó ahhoz, hogy megnyerjem a szoros meccseket a legnagyobb versenyeken."
Az önkritikához azért hozzá kell tenni, hogy Williams a Masters negyeddöntőjében 6-5-re győzött John Higgins ellen, a döntő frame-ben egy 91-es breaket lökve. A világbajnokság negyeddöntőjében pedig 13-11-re győzte le Yan Bingtaót, aki 6-2-es hátrányból 10-8-ra fordított ellene...
Judd Trump sajátos módon jutott el a világbajnoki döntőig. Higginshez hasonlóan Trump sem tudott igazán jól játszani, ennek ellenére is elmenetelt a fináléig. Az elődöntő előtt megkérdezték tőle, hogy fiatalkorában felnézett-e Mark Williamsre. Ugyanezt a kérdést korábban feltették Yan Bingtaónak is Mark Selbyvel kapcsolatban, és a kínai nemes egyszerűséggel azt mondta, hogy nem. Trump is ezt válaszolta, de némileg cizelláltabban:
"Nem igazán néztem fel rá gyerekkoromban, mert Ronnie elvitte a fókuszt. Még John Higginsre sem néztem fel annyira, mint Ronnie-ra. Most viszont más a helyzet, hiszen ők még mindig ott vannak a legjobbak között, és mindent megtesznek a sikerért. Úgy gondolom, hogy akár további tíz év is lehet bennük, el tudom képzelni, hogy még hatvan évesen is versenyezni fognak."
https://i.eurosport.com/2022/05/04/3366453.jpg
Neil Robertson hatalmas favoritként, a szezon legsikeresebb játékosaként érkezett a Crucible-be, de a második fordulóban kikapott Jack Lisowskitól. Az ausztrál hosszú évek óta nem tud szép eredményeket felmutatni a világbajnokságon. 2010-es győzelme óta mindössze egyszer jutott el az elődöntőig, és annak is már nyolc éve. Vele kapcsolatban Ronnie O'Sullivan mondott el egy fontos gondolatot:
"Négyszer játszottam Neillel a szezonban, tudom, hogy fantasztikus játékos. Viszont a Crucible egy sajátos helyszín, itt nem elég, ha tehetséges és jó játékos vagy. Ide eltökéltség, bátorság és hatalmas szív kell. Van, akinek fekszik ez a helyszín, és képes itt előhozni a legjobb játékát. Yan Bingtao például olyan játékos, aki megnyerheti a világbajnokságot, mert benne rengeteg kurázsi van hozzá."
https://i.eurosport.com/2022/05/06/3367974.jpg
Mark Selby semmiképp sem érkezett esélyesként a Crucible-be, annak ellenére, hogy ő volt a címvédő. Jól ismert mentális problémái miatt a szezon második felében több versenyt kihagyott, és felmerült benne az is, hogy nem lesz ott a világbajnokságon sem. Aztán megnyerte az első mérkőzését, a vártnál jobb játékkal, de a második körben 13-10-re kikapott Yan Bingtaótól.
"A snooker egy nagyon nehéz játék akkor is, ha mentálisan jó állapotban vagy. Ha viszont mentálisan nem vagy topon, akkor kétszerannyira nehéz."
https://i.eurosport.com/2022/04/24/3360902.jpg
És még egy fontos gondolat a végére Higginstől, aki 13-12-re győzte le Lisowskit a negyeddöntőben. Lisowski életében először jutott el ilyen messzire a Crucible-ben, és Higgins nagyon szép, illetve a jövőt illetően talán fontos szavakat mondott róla:
"Ő kontrollálta a játékot, ő nyerte meg a taktikai csatákat. Peter Ebdon segít neki, és ez meglátszott a játékán, jobb volt, mint én."
Valóban, Lisowski egészen más, sokkal érettebb játékot mutatott a vb-n, mint korábban bármikor. O'Sullivan csillogása mellett Lisowski előrelépése volt a legfontosabb momentum a Crucible-ben. Ha ugyanis ebben a szellemben folytatja tovább a profi pályafutását, akkor akár túl is szárnyalhatja országos jóbarátját, Judd Trumpot.
https://i.eurosport.com/2022/04/26/3362200.jpg
World Championship
Jack Lisowski bizonyítaná, hogy több mint a snooker örök másodikja
01/08/2022 13:05
Championship League
Judd Trump villámgyorsan búcsúzott
20/07/2022 13:35