Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Amikor elérzékenyült a snookervilág

Buzás Gábor

Frissítve 03/05/2022 - 10:06 GMT+2

Ronnie O'Sullivan 18-13-ra legyőzte Judd Trumpot a 2022-es snooker világbajnokság döntőjében, és ezzel megszerezte pályafutása hetedik világbajnoki trófeáját. Ezzel beállította Stephen Hendry rekordját, ami azt jelenti, hogy most már minden rekord O'Sullivané, és innentől fogva vitán felül áll, hogy ő minden idők legjobb és legsikeresebb játékosa.

Ronnie O'Sullivan és családja ünnepli Ronnie győzelmét

Fotó: Getty Images

12-5-ös részeredmény után nem úgy tűnt, hogy bármiféle izgalmat tartogat még a világbajnokság döntője. O'Sullivan a döntő első napján gyakorlatilag lesöpörte az asztalról fiatal ellenfelét, esélyt sem adott neki.


Hétfőn aztán a harmadik szakaszra minden megfordult: Trump elkezdett remekelni, O'Sullivan pedig hibázgatni, és a hét frame-es előnyből csak három maradt, Trump feljött 14-11-re. Innentől fogva máris izgalmasnak ígérkezett a befejező etap.
De nem így lett. O'Sullivan estére összeszedte magát, két nagy breakkel indított, és két frame-re került a győzelemtől. Trumpnak ekkor más tényleg nem maradt semmi esélye, és ezt ő is tudta. Ennek ellenére derekasan állta a sarat, százas breaket is lökött a végén. Összesen 13 frame-et szerzett a döntőben, ami azt jelenti, hogy a hétfői játéknapot 8-6-ra megnyerte. És ebben benne van az is, hogy O'Sullivan elsősorban a vasárnapi remek teljesítményének köszönheti, hogy hetedszer is világbajnok lett.
picture

Ronnie O'Sullivan.

Fotó: Getty Images

Eddig a szikár tények. Ezután jött az ünneplés, és a vele párhuzamos, vagy tán még erősebb megkönnyebbülés. Mert Ronnie O'Sullivan az egész, elképesztően hosszú világbajnokság során valami hihetetlen szintű koncentrációt mutatott be. És a végén jöttek az érzelmek, jöttek a könnyek. És egy csodálatos és különleges momentum. Hosszú pillanatokon keresztül ölelgette Trumpot, aki O'Sullivan legvalószínűbb utódja lehet a közönségkedvenc szerepében. És a mérkőzés utáni interjúban Trump annyira szépen beszélt O'Sullivantől, hogy attól még maga a hétszeres világbajnok is elérzékenyült, pedig az nem gyakran fordul elő.
Nekünk, nézőknek, nem adatik meg, hogy igazán belelássunk a játékosok fejébe. De O'Sullivan olyan szinten őszinte volt, és olyan nagyon látszott rajta, hogy mennyire komoly, és mennyire sok munkát fektetett az idei világbajnokságba, hogy azt nem lehetett nem érzékelni. A szemünk előtt írt történelmet, és a szemünk előtt jött ki rajta a 17 nap minden fáradtsága és minden feszültsége. Képes volt arra ezen a tornán, hogy csak a snookerre koncentráljon, és amikor véletlenül kijött a sodrából (a játékvezetővel szemben), akkor is villámgyorsan visszalépett a versenyző üzemmódba, és gyártotta a szebbnél szebb breakeket.
picture

Megvan a hetedik! Ronnie O'Sullivan nyerte a snooker-világbajnokságot

Jó sokat. Összesen 15 százast lökött, valamint további 22 legalább 70-es breaket. A sok-sok nagy break a 94%-os golyóbelökésnek, az pedig a fehér golyó lenyűgözően pontos irányításának volt köszönhető. És mindezt lehet a zsenijével indokolni, és nyilván annak is nagy szerepe van a mutatványban. De önmagában nem elég a tehetség. Amellett rengeteg munka is volt ebben a világbajnoki címben. Gyakorlás, tétmeccsek, és mentális, illetve fizikai felkészülés. Hálásak lehetünk Ronnie-nak, hogy láthattunk egy ilyen világbajnoki győzelmet is, mert ez a produkció talán megismételhetetlen volt.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés