A World Snooker Tour által korábban megkötött tíz éves szerződésnek köszönhetően 2027-ig még biztosan a Crucible-ben rendezik a világbajnokságot, és aligha lehet abban kérdés, hogy a vezetőség a megállapodás lejárta után is az ikonikus helyszínnel tervez folytatni, méghozzá hosszútávon.

Az „Álmok Színházát” ugyanakkor számos bírálat érte szűkös mérete miatt, ami érthető módon leginkább magukat a játékosokat zavarja. A vb kezdete óta többük is megszólalt a témában, a két korábbi világbajnok, Neil Robertson és Judd Trump pedig odáig ment, hogy szerintük új helyszínt kellene találni a versenynek, nemcsak a maguk érdekében, hanem a sportág népszerűsítése szempontjából is. Véleményükben mindketten utaltak a januári Mesterek Tornájára, ami a sportág egész történelmének egyik legjobb hangulatú versenyét hozta.
Snooker
Királyi kitüntetést kapott Mark Selby és Judd Trump
02/06/2022 18:53
A Masters otthonául szolgáló Alexandra Palace több mint 2000 néző befogadására képes, amely több mint kétszer annyit jelent, mint a Crucible esetében. A probléma nemcsak itt van, hanem hogy a világbajnokságon az elődöntőig nem egy, hanem két asztalon bonyolítják le a mérkőzéseket, ami nemcsak a kellő hely, hanem a hangulat szempontjából is hátrányos tud lenni.

Ronnie O'Sullivan és Anthony McGill mérkőzése a 2021-es világbajnokságon

Fotó: Getty Images

Trump és Robertson szerint egy 3-, de akár 4-5000 férőhelyes arénába kellene vinni a vb-t, azonban míg előbbi más városba is költöztetné a tornát, addig utóbbi Sheffieldben tartaná, minden bizonnyal a Sheffield Arénában, amely egyértelműen megfelelne az említett nézőszámi javaslatnak.
A WST korábbi elnöke, de a háttérben továbbra is aktívan ténykedő Barry Hearn még eggyel tovább lépne az ausztrál ötletéhez képest, és ő magából a Crucible-ből sem vinné el az eseményt, viszont szeretné, ha a környék alkalmazkodna egy nagyobb létesítmény iránti igényhez, amely potenciálisan nemcsak több szurkolót, hanem nagyobb szponzorációt is hozhatna a verseny, és egyben a sportág számára.
„Mindig is hangoztattam, hogy soha nem szeretnénk elköltözni innen. Ugyanakkor felvetettem Sheffield városi tanácsának, hogy ne gondoljuk-e át egy új Crucible megépítését, ami nagyobb, és így mindkét fél igényeit kielégítené.” – fedte föl tárgyalási kezdeményezéseit.
A jelenlegi helyszínhez való ragaszkodás már csak amiatt is érthető a WST részéről, mert nem kell bérleti díjat fizetniük Sheffieldnek a vb-rendezésért a 17 napos időtartam ellenére sem, emellett a jegyárakból származó teljes bevételt a sportág fő kereskedelmi szervezetébe forgathatják vissza.
Sok ember a nagy képet nézi. A nagy kép pedig az, amit a snooker ad Sheffieldnek, és amit Sheffield ad a snookernek.
Ezt nevezik történelemnek, hírnévnek, modern kifejezéssel élve brandértéknek.” – fejtegette Hearn. „Nem csupán arról van szó, hogy több embernek tudunk helyet biztosítani az arénában. Itt a közvetítés értékének növelése is lényeges szempont, ami sokkal több pénzt hoz, mint a megnövekedett jegyeladások.”
A már 73 esztendős üzletember Robertson azon felvetésére is reagált, hogy akár egyszerre két helyszínen is megrendezhetnék a világbajnokságot: „Nem először felmerülő ötlet a helyszínek egyidejű működtetése, de egyszerűen nem kifizetődő. PR-szempontból, de különösen közvetítési szempontból nem éri meg.”
Hogy esetleg mikor fognának bele a Crucible átépítésébe, az egyelőre jó kérdés, arra viszont a múlt kellő bizonyosságot ad, hogyha a jó öreg Barry eltervez valamit, azt jó eséllyel meg is valósítja. Annak pedig tényleg itt az ideje, hogy e legendás helyszín maradását immár ne csak a hatalmas tradíciók vezéreljék, hanem a sportág népszerűsítése valamint a játékosok és a nézők nagyobb kényelme is előnyt élvezzen.
via Eurosport.co.uk
Snooker
Neil Robertson: "Mégis mi okom lenne panaszra?"
13/05/2022 09:00
World Championship
Higgins: Soha nem voltam féltékeny Ronnie-ra, csak büszke vagyok rá, hogy vele versenyezhetek
09/05/2022 12:53