Mark Selby és Shaun Murphy 10-7-es állásról vágott neki a döntő második napjának.

A hétfő délutáni etapon megosztoztak, 4-4 frame-et nyertek, és 14-11-gyel mentek el a pihenőre. Murphy egyértelműen jobban játszott, mint vasárnap este, de Selby sem adta alább. Mindketten löktek egy-egy százas breaket, ami vasárnap egyikőjüknek sem sikerült.
Murphy három nagy breaket gyártott, Selby azonban ötöt, mert kétszer is előfordult vele, hogy egy frame-ben kettőt hozott össze. A szakaszt záró 25. frame nagyon fontos volt, hiszen ha Murphy nyeri, felzárkózik 13-12-re, de a háromszoros világbajnok esélyt sem adott neki, két 60 felettivel hozta.
Snooker
Poolra vált Judd Trump és Mark Selby szeptemberben
02/09/2021 12:24
Este is szoros csatát láttunk, amivel Murphy nem tudott közelebb kerülni. 17-13-ra is vezetett Selby, ezzel egyetlen frame-re került a győzelemtől. Murphy ekkor elkezdett extra lazán és rendkívül pontosan játszani. Ennek két százas break, és 17-15-ös állás lett az eredménye. Volt esélye a következő frame-re is, ám bevállalt egy igen nehéz fal melletti pirosat, ami a zseb szájában állt meg. Selbynek csak le kellett takarítania az utolsó pirosat és a színeseket, és ezzel be is söpörte a trófeát.
Selby tehát megszerezte negyedik világbajnoki címét. Nem mellékes, hogy az utóbbi nyolc trófeából négy az övé lett. Ezzel egyébként igen közel került a világranglistán az első helyezett Judd Trumphoz, aki ugye elvesztette a két évvel ezelőtti vb-győzelméért járó 500.000 pontot.

Snooker-vb: Mark Selby negyedik bajnoki címét szerezte

És az sem mellékes, hogy ez egy remek mérkőzés volt. Legfeljebb az első nap utolsó két frame-je hozott szenvedős játékot, azoktól eltekintve csodás safety, bevállalós támadójáték, igazi pozitív snooker jellemezte mindkettőjüket. Ami Murphy részéről nem meglepő, mert ő mindig így játszik. Selby azonban nem mindig. Úgyhogy mi nézők, nagyon sokat köszönhetünk neki (is) a döntő színvonaláért, valamint mindkettőjük edzőjének, Chris Henrynek, aki meggyőzte Selbyt arról, hogy érdemes pozitívan játszania. Látványos is volt, amit csinált, és eredményes is. Kell ennél több?
"Tavaly nem volt igazán sok önbizalmam, Chris Henry mégis segített nekem eljutni az elődöntőig. Az utóbbi egy évben elvégzett közös munka rengeteget lendített az önbizalmamon, ami korábban igen törékeny volt. Most az a következő célom, hogy ismét világelső legyek" - mondta Selby.
Murphy is igen pozitív volt a döntő után, annak ellenére, hogy immár harmadszor kapott ki Crucible-fináléban. Ennek ellenére ő a torna meglepetésembere, mert az idei szezonja alapján nem sokan gondolták, hogy ilyen messzire juthat. Ő ezt mondta:
Megmutattam, hogy a legjobb játékom még mindig meglehetősen magas színvonalú. Az is lehet, hogy a legjobb snookerem még előttem áll.
Aki ragaszkodik a statisztikákhoz: Selby 16 ötven feletti breaket lökött, ebből kettő volt százas. Murphy 12-szer jutott el félszázig, ebből három alkalommal százig. Az egész tornán Selby 12 százast gyártott, Murphy pedig 11-et. Murphy a legnagyobb break, egy 144-es tulajdonosa, amivel (a második helyért járó 200.000 mellett) 15.000 fontot kasszírozott. A tornán megdőlt a százas break rekord, hiszen összesen 108 született. Nagyon erős volt ez a világbajnokság.

Mark Selby és Shaun Murphy snooker vb döntő 2021

Fotó: Getty Images

British Open
Selby megint győzött, Hendry kilenc év óta először játszott közönség előtt
18/08/2021 17:11
Snooker
Trump vagy Selby lesz a világelső? Ki lesz a szezon meglepetésjátékosa? Snookerszakértők jósolgatnak
15/07/2021 08:36