Murphy 10-4-es hátrányban is volt. 17-12-re győzött, tehát az utolsó 15 frame-ből 13-at megnyert. Az utolsó nyolc mind az övé lett, hét nagy breakkel. Fantasztikusan hajrázott, és látszott is rajta, hogy nagyon akarja a győzelmet, de úgy, hogy közben jól is érezze magát. Görcsösség nélkül, lazán. Ahogy 16 évvel ezelőtt világbajnok lett.
Selby esetében nehéz volna lazaságot említeni. Az első három, parádésan lejátszott meccse után az elődöntőben messze nem ment neki olyan jól, Bingham akár le is győzhette volna, de a végefelé nem tudott elég jól játszani. A háromszoros világbajnok ezzel szemben feljavult a végére. 6-2-re nyerte az utolsó etapot, és 17-15-re hozta a mérkőzést.

Mark Selby

Fotó: Getty Images

Snooker
Poolra vált Judd Trump és Mark Selby szeptemberben
02/09/2021 12:24
Selby és Murphy döntője azért lehet igazán érdekes, mert két teljesen más stílusú játékos csap össze. Selby rendkívül megfontolt és taktikus, Murphy viszont többnyire támad, ha kell, ha nem. Alighanem jobb lesz ez így mintha két hasonló felfogású profi játszaná a döntőt, akár Selby - Wilson, akár Murphy - Bingham felállásban.
Murphy negyeddöntőben, és különösen az elődöntőben mutatott játéka alapján ki lehet jelenteni, hogy ő a torna játékosa. Érdekes, hogy Triple Crown-bajnokként is kvázi meglepetésembernek számít, annyira nem ment neki a játék már több mint egy éve. Elmondta, hogy ennek a járványhelyzet, az elszigetelődés, és az ebből következő depresszióközeli állapot volt az oka. Most viszont, hogy lazább a helyzet, és nézők vannak a Crucible-ben, Murphy szárnyal. Nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég Selby ellen. A háromszoros világbajnokhoz hasonló stílusú Wilsont le tudta gázolni, de Selby biztos, hogy még nála is jóval keményebb dió lesz.

Shaun Murphy jutott elsőként a világbajnokság döntőjébe

Selby szemszögéből (illetve a nézők részéről is) az egyik legnagyobb kérdés, hogy melyik arcát, melyik stílusát veszi elő a fináléra. Az elődöntő nagy részében nem ment neki a játék, és a "régi", a sokat, időnként túl sokat gondolkodó Selbyt láthattuk. Előtte viszont egy szabadon szárnyaló, agresszív, felszabadult játékost. És érdekes, hogy Binghammel 16-15-nél várniuk kellett mintegy két órát. Amikor visszatértek a meccs végjátékára, akkor Selby megint lazán játszott. Őt persze nem az motiválja, hogy nekünk tetsszen a játéka, neki az a kérdés, hogyan tud hatékony lenni.
Nagyon sok kritikát kapott (magyar rajongóktól, illetve Binghamtől is), miszerint direkt lassítja a játékot. Nem hiszem, hogy így lenne. Egyrészt Bingham ilyetén kritikája vicces, hiszen neki lassabb volt a lökésátlaga, mint Selby-nek. Másrészt látszik Selby-n, hogy a hosszú gondolkodási időket valóban gondolkodással, az eshetőségek felmérésével tölti. Ilyenkor is gyorsak a mozdulatai, nem hinném, hogy szándékosan tart neki sokáig meghozni a döntést. Szerintem inkább arról lehet szó (és Neal Foulds, az Eurosport szakértője is hasonlót mondott), hogy amikor nem megy neki igazán jól, akkor elhagyja az önbizalma, és sokkal nehezebben hozza meg a döntéseit.

Snooker-vb: Selby csatlakozott Murphy-hez a döntőben

Annyi bizonyos, hogy Selby az ötödik, Murphy a negyedik döntőjét játssza vasárnap és hétfőn. Az Eurosport minden percben velük lesz. Nézzük!
British Open
Selby megint győzött, Hendry kilenc év óta először játszott közönség előtt
18/08/2021 17:11
Snooker
Trump vagy Selby lesz a világelső? Ki lesz a szezon meglepetésjátékosa? Snookerszakértők jósolgatnak
15/07/2021 08:36