Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megvan a VB-sorsolás – a 92-es trió a felső ágra került

Eurosport
Eurosport

Publikálva 29/03/2021 - 17:53 GMT+2

Meglesz O’Sullivan hetedik világbajnoki trófeája?

Crucible

Fotó: Getty Images

Április 17-én rajtol a snooker világbajnokság, illetve egészen pontosan a főtáblás küzdelmek kezdődnek ezen a napon a Crucible színházban. A selejtezők április 5-én indulnak, de most a főtábla a fő téma. Merthogy véget ért a vb előtti utolsó pontszerző torna is, és ezzel kialakult a top 16 mezőnye, mégpedig a végleges sorrendben. Így már csak fel kellett őket pakolni a főtáblára.

A 16 kiemelt a selejtezőből érkező 16 játékossal fog összecsapni. És onnan bizony érkezhetnek nagyon kemény ellenfelek. Nem elsősorban Hendry-re vagy White-ra kell gondolni (akik az eredeti tervek szerint 6-án játszottak volna, de átkerült a meccsük április 5-re), sokkal inkább azokra, akik épphogy lemaradtak a főtábláról.
Zhou Yuelong alig több mint 4000 ponttal maradt le élete első alanyi jogú vb-szerepléséről. Pedig sokkal jobb szezont futott, mint McGill, aki megcsípte a 16. helyet. Zhou elődöntőt játszott a UK-n és negyeddöntőt az English Openen, a skót viszont egyetlen negyeddöntőt sem tud felmutatni idén. Csak hát ugye két szezon eredményei alapján számolják a pontokat.
picture

Zhou Yuelong (Dornbirn)

Fotó: Getty Images

Zhou mellett olyan nagyságok kényszerülnek selejtezőre, mint Bingham, Dott, Stevens, Perry vagy Carter. Utóbbiak az utóbbi években már hozzászokhattak, hogy többnyire kvalizniuk kell, de Bingham rég volt ennyire mélyen. Két meccset kell nyernie, a papírforma szerint Brecel vagy King lesz a legnehezebb ellenfele.
A selejtezővel még bőven fogunk foglalkozni, most inkább nézzük a főtáblát. Az első fordulós mérkőzések ugye nem ismertek a selejtezősök ismerete nélkül, de a második fordulóra esélyes párosítások (meg a későbbiek is) készen állnak. A felső ágra került a három 92-es ász, azaz O’Sullivan, Higgins és Williams. Utóbbi két szupersztár, amennyiben nyeri az első körös meccsét, a második fordulóban egymással játszik. O’Sullivannek elvileg könnyebb dolga lesz a tavalyi elődöntős McGill juthat neki, hacsak nem egy selejtezős. Ebbe a negyedbe teljesen kiszámíthatatlan játékosok kerültek Ding és Maguire személyében.
Szintén a felső ágon kapott helyet Selby és Allen, akik a második fordulóban ugyancsak összefutnak a papírforma szerint. Ráadásul ennek a párosításnak a győztese játszhat a negyeddöntőben a Higgins – Williams továbbjutóval (persze ha a selejtezősök közbe nem szólnak). Nyugodtan nevezhetjük ezt a szekciót a világbajnokság halálnegyedének.
Az alsó ágon egyértelműen kimagaslik Trump és Robertson. Szerencsére ők csak az elődöntőben futhatnak össze (de jó lenne!). Bőven vannak persze, akik beleköphetnek a levesükbe, hiszen az ausztrál negyedébe került Lisowski, Hawkins és Wilson, a világelsőhöz pedig Murphy, Yan Bingtao és Gilbert. Akárhogy is, nagyon jó esély nyílik egy Robertson – Trump rangadóra.
picture

Judd Trump chats to Neil Robertson during the German Masters final.

Fotó: Eurosport

Na de ki lesz a végső győztes?

A fogadóirodák per pillanat Trumpot tartják a legesélyesebbnek (és ez már aligha fog változni a kezdésig), 3,75-ös az oddsa. O’Sullivan követi, ötszörös szorzóval. Robertson, Selby és Higgins szorzója még 10 alatti, mindenki más végső győzelme már nagyon szépen fizet.
Van egy olyan közhely, miszerint akinek nagyon jól ment a szezonban, annak a világbajnokság nem szokott jól sikerülni. Ez néha bejön, néha nem. Nyilván nem árt a relatív pihentség és az extra sikeréhség, de azért elsősorban a pillanatnyi forma dönt. Kérdés, hogy Trump energiájából mennyi maradt a szezonzáró versenyre. Az idei világbajnokság előjelei közül az a legfurcsább, hogy O’Sullivan tulajdonképpen remek szezont produkált, hiszen öt pontszerző döntőt játszott, viszont mind az ötöt elvesztette. Ahogy Robertson mondta vasárnap este, biztos, hogy nagyon éhes lesz a sikerre. És még egy dolog, ami vele kapcsolatban szerepet játszhat: elérhető közelségbe került Hendry rekordja, az utolsó, amit még a skót tart. A hét világbajnoki cím.
Szerző: Buzás Gábor
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés