Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ronnie O'Sullivan: "Itt az ideje, hogy valami mással foglalkozzon"

Buzás Gábor

Frissítve 15/02/2024 - 16:48 GMT+1

Ronnie O'Sullivan nem indult a Welsh Openen, de ahogy megszokhattuk, így is tele van vele a sajtó, mégpedig azért, mert mondott néhány keresetlen szót John Astley-ről. A világelső ezen a héten az Eurosport szakértőjeként tűnik fel a képernyőn, és azt tanácsolta profi játékostársának, hogy inkább hagyja ott a snookert, foglalkozzon valami mással.

Ronnie O'Sullivan

Fotó: Getty Images

John Astley a háromszoros világbajnok Mark Williamsszel játszott, és a papírformának megfelelően 4-2-re kikapott tőle. A világranglista 78. helyén álló játékos nem ezzel, hanem egy lökésválasztásával "érdemelte ki" O'Sullivan kritikáját. A Rakéta szerint a 35 éves játékosnak a technikája sem elég jó, és a snookeres gondolkodása sincs meg. Márpedig így sosem viszi semmire sem a hétszeres világbajnok szerint.
"Nagyon nehéz visszautasítani egy-egy belökést. Amikor kapsz egy esélyt, már nem akarod asztalhoz engedni az ellenfeledet. Néha rossz pozícióból is bevállalsz lökéseket, hogy le tudd zárni a frame-et. Én ezt a pirosat nagyobb erővel löktem volna, hogy ha kimarad, akkor se álljon meg a zseb előtt.
De ahogy lökte... még csak a feketére sem pozicionált. Ez rossz lökés volt. Nincs snookeres agya, ez a baj. Vannak, akik jól számolnak, másoknak jó a nyelvérzékük, és vannak, akiknek snookeres a gondolkodásuk. Olyanok is vannak, akik nem tudják jól megválasztani a lökéseket, mert nincs meg hozzá a snookeres agyuk.
Voltak és vannak fantasztikusan jó játékosok, akár a top 5-ben is, persze neveket nem mondanék, akiknek szerintem nincs snookeres agyuk. De nekik annyira jó a technikájuk, hogy megvannak nélküle.
Neki viszont egyik sincs. Sem jó technikája, sem snookeres agya. És így csak lökdösi a 30-as, 40-es breakeket, aztán elront egy golyót, és soha nem viszi semmire. Sajnálatos, de a kettő közül legalább az egyiknek meg kell lennie. Ha a technika és a snookeres agy sincs meg, akkor talán itt az ideje, hogy valami mással foglalkozzon."
Astley egyébként 35 éves, 2013 óta profi, két megszakítással összesen a nyolcadik szezonját tölti a Main Touron. Legelőkelőbb ranglistás helyezése a 65. volt, legjobb pontszerző szereplése pedig egy negyeddöntő a 2016-os Riga Mastersen.
picture

John Astley - fotó: WPBSA

Fotó: From Official Website

"Ő a mai napig nem tanulta meg a lényeget, és már késő. Ott van például John Higgins vagy Mark Williams, ők ugyanazt csinálják a mai napig, mint tinédzser korukban. Azóta persze sokkal tapasztaltabbak lettek, de a játékot ugyanúgy játsszák.
Luca Brecelnek is remek snookeres agya van. Kitalál lökéseket, és úgy hajtja végre ezeket, hogy az már művészi. Ha az ember nem jutott el erre a szintre 14, 16, 18 éves koráig, akkor 35 évesen már nem fogja megtanulni.
Vannak olyan topjátékosok is, akikből hiányzik a snookeres agy. Ez is mutatja, hogy nem feltétlenül baj, ha nincs meg benned ez a tulajdonság, ha cserébe rengeteg golyót be tudsz lökni. Csak akkor jönnek a gondok, amikor már nem megy annyira jól a golyóbelökés, és hiányzik a snookeres agy. Akkor aztán bajban vagy.
Megintcsak Higginst tudom példának felhozni. Borzalmas szezonokat produkál, mégsem esik vissza nagyon a ranglistán, mert van más megoldása is a golyóbelökésen kívül."
Forrás: metro.co.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés