Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sorozatban negyedszer meglepetésbajnok lesz a Welsh Openen

Buzás Gábor

Frissítve 18/02/2024 - 11:24 GMT+1

Ez már biztos, pedig még el sem kezdődött a finálé. Viszont sem Gary Wilson sem Martin O'Donnell végső győzelme nem számít igazán várt eseménynek. Még úgy sem, hogy Wilson nyert már egy tornát ebben a szezonban, a Scottish Opent. És ha a Welsh Open is az övé lesz, akkor amolyan Home Nations-specialistává növi ki magát, hiszen az utóbbi hat közül három az övé lenne.

Maximum Gary Wilson-módra a Welsh Open elődöntőjében

O'Donnell hatalmas meglepetésre legyőzte a formába lendülő Luca Brecelt a negyeddöntőben, ami után az elődöntőbeli sikere már nem is volt annyira váratlan, hiszen Elliot Slessorral, a világranglista 50. helyezettjével találkozott. Aki O'Donnellhez hasonlóan még sosem játszott pontszerző döntőt.
O'Donnell egyébként nemhogy döntőt nem játszott, de a tavalyi szezont a Main Touron kívül töltötte, amatőr sorban. A Q Touron keresztül kvalifikált vissza a profi mezőnybe, és máris ott tart, hogy ha megnyeri a döntőt, akkor jövő héten részt vehet a szezon 16 legeredményesebb játékosának rendezett Players Championshipen, hiszen az egyéves ranglista 11. helyére ugrana fel.
O'Donnell 5-3-ra meglépett a nagyon izguló Slessor ellen, aki aztán, talán kevésbé érezve a tétet, kiharcolta a döntő frame-et. Csakhogy O'Donnell, mint elmondta, éppen ekkor volt a legnyugodtabb, és egy százas breakkel lezárta a találkozót. És az bizony komoly teljesítmény, még egy igazi klasszistól is. Ezt mondta a győzelme után:
"Amikor kiestem a profik közül, nagyon nehéz helyzetbe kerültem, mert az amatőr mezőny borzasztóan erős, nem könnyű visszakerülni a Main Tourra. Új dákót vettem, ami sokat dobott a játékomon, és az is, hogy ismét elkezdtem Ian McCulloch-hal dolgozni, aki nagyon sokat segít nekem a játék mentális részében."
McCulloch egyébként volt top 16-os játékos, kétszeres pontszerző döntős, és világbajnoki elődöntőt is játszott 2005-ben.
picture

Ha Martin O'Donnell megnyeri a döntőt, akkor jövő héten részt vehet a szezon 16 legeredményesebb játékosának rendezett Players Championshipen, hiszen az egyéves ranglista 11. helyére ugrana fel.

Fotó: WorldSnooker

Wilson egészen csodásan kezdte az esti elődöntőt. Egy maximumkísérlettel köszönt be, mely a 14. pirosnál, 104 pontnál akadt el. Aztán rögtön a következő frame-ben meglökte önmaga ötödik, a snooker történetének 199. hivatalos 147-es breakjét. Egy 82-es breakkel már 3-0-ra vezetett, és ha nehezebben is, de meglett a negyedik is. 4-0-val mentek el tehát a negyedórás pihenőre.
Higgins sokkal jobban játszott a szünet után - és kapott is lehetőségeket Wilsontól, ami a szünet előtt nem volt jellemző. 5-1 után a négyszeres világbajnok két frame-et is el tudott lopni 50 pont körüli hátrányból, majd egy 78-as breakkel már 5-4-re zárkózott fel. Wilson azonban még éppen időben kilábalt a hullámvölgyből, és egy 73-as breakkel lezárta a csatát. Óriási hete van, hiszen maximumot lökött, és ismét döntőt játszhat, ahol ráadásul (ha pusztán a világranglistát nézzük), ő lesz a favorit.
Csak hát a (nála sokkal nagyobb) favoritok rendre alulmaradtak az utóbbi Welsh Openek döntőiben. Tavaly Robert Milkins győzött Shaun Murphy ellen, két éve Joe Perry múlta felül Judd Trumpot, 2021-ben pedig Ronnie O'Sullivan kikapott Jordan Browntól.
No ez az, amivel Wilsonnak egyáltalán nem szabad foglalkoznia.
A döntő közvetítése vasárnap délután 13:45-től kezdődik az Eurosport Applikációban és a honlapunkon, este 19:45-től pedig az Eurosport 1-en mutatjuk a második szakaszt, amely szintén követhető online és digitális formában az Applikációban és az eurosport.hu-n.
Az első szakasz közvetítése:
A második szakasz közvetítése:
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása