Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Két hónapja először nyert meccset a világbajnok, Murphy amatőrtől kapott ki

Buzás Gábor

Frissítve 13/02/2024 - 11:52 GMT+1

A Welsh Open első napján Shaun Murphy veresége szolgáltatta a legnagyobb meglepetést. 2005 világbajnoka a jelenleg amatőr státuszú Barry Pinchestől kapott ki, aki korábban harminc szezont töltött a profik között. Luca Brecel ugyanakkor győzött az első fordulóban, az uralkodó világbajnok két hónapja most először nyert hivatalos mérkőzést.

Így ült fel a snooker trónjára Luca Brecel - videón a világbajnoki döntő utolsó lökései

Pinches győzelmének önmagán túl két érdekessége is van: amatőrként nem is szerepelt volna a tornán, de David Grace visszalépett, az ő helyére érkezett az 53 éves játékos. Pinches mindössze egy nappal a meccse előtt tudta meg, hogy részt vehet a versenyen, és csak hétfő hajnalban érkezett meg a helyszínre, a walesi Llandudnóba. A másik különlegesség, hogy 3-2-es hátrányból fordított, és úgy győzött 4-3-ra, az utolsó feketén eldőlő mérkőzésen, hogy Murphy már belökte a matchballt.
Murphy számára a korai búcsú azt jelenti, hogy nem kerül be az egyéves ranglista legjobb 16 játékosa közé, tehát nem lehet ott a jövő heti Players Championshipen. Ahol egyébként ő a címvédő.
Pinches következő ellenfele a 64-es táblán Daniel Wells lesz. A veterán snookeres ezt nyilatkozta:
"Azt hittem, már kikaptam, de sikerült adnom egy jó snookert, aztán belöktem az utolsó három golyót. Nagyszerű meccs volt, élveztem minden pillanatát, és ez egy hatalmas siker számomra. Nem gyakorolok már minden nap, de most játékban vagyok, mert a hét elején még Albániában versenyeztem a WSF amatőr világbajnokságon.
Úgy gondolom, hogy még mindig ott vagyok a 30-40 játékos között, akik nagyjából ugyanolyan jók, mint a profi mezőny vége. Sajnos nagyon nehéz kvalifikálni a Main Tourra, mert a Q Schoolon borzalmasan erős a mezőny."
picture

Shaun Murphy

Fotó: WorldSnooker

Brecel ellenfele egy 18 éves kínai játékos volt, Jiang Jun, aki az első szezonját tölti a profik között. A belga nagyon megszenvedett ellene, ez a mérkőzés is döntő frame-be torkollt. Az aktuális világbajnok egy 93-as breakkel hozta a döntő frame-et, ez mindenképp előremutató jel.
Brecel két hónapja most először nyert mérkőzést. Tavaly decemberben a Scottish Open harmadik fordulójában kikapott Martin O'Donnelltől, aztán januárban a Mastersen Jack Lisowski győzte le. A World Grand Prix-re nem kvalifikált a szezonban mutatott gyenge teljesítménye következtében, a German Mastersen pedig rögtön elbukott, miután az indiai Ishpreet Singh Chada 5-2-re legyőzte őt. Ennek ellenére, és persze a hétfői sikere fényében optimista:
"Jól éreztem magam, pozitív volt a hozzáállásom. Remélem, a következő fordulóban jobban megy majd a játék (Joe O'Connor ellen). Az egész mérkőzés alatt tiszta volt az elmém.
Mióta megnyertem a világbajnokságot, soha semmilyen nyomást nem éreztem, még a döntő frame-ek során sem.
Teljesen nyugodt vagyok, csak éppen az önbizalmam kevesebb, de úgy érzem, kezd visszajönni a játékom. Minden nap gyakorolok, igaz, csak egy-két órát, de ez sokkal több, mint a semmi! Odafigyelek a táplálkozásra és igyekszem megint formába lendülni. Sok munkám lesz még ezzel, de legalább már elindultam egy úton."

A Welsh Open legjobb meccseit élőben közvetítjük az Eurosporton, de valamennyi asztalról találtok reklámmentes streamet az eurosport.hu-n, valamint az Eurosport Appon!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés