Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bár a statisztika Ronnie O’Sullivan mellett szól, a UK Championship embere egyértelműen Ding Junhui

Buzás Gábor

Frissítve 03/12/2023 - 09:29 GMT+1

Teljesen lehetetlen megjósolni, hogy mire számíthatunk a két barát mérkőzésén. És nem csak azért, mert O'Sullivan és Ding nagyon jóban vannak. Hanem azért is, mert a döntőkben (meg különben is) a Rakéta szokott győzni a kínai ellen. Viszont az idei UK-n egyértelműen Ding a torna embere, akinek ráadásul ez a kedvenc versenye.

Ronnie O'Sullivan - Ding Junhui

Fotó: Eurosport

Ronnie O'Sullivan szerencsés sorsolással jutott el a döntőig, hiszen egyetlen kiemelt játékossal sem találkozott.

Alighanem kellett is ez neki, mert nagyon rezgett a léc Robert Milkins és Zhou Yuelong ellen is, mindkettőjükön csak döntő frame-ben jutott túl. Aztán az elődöntőben már meggyőzőbben snookerezett a világelső, és 6-2-re győzött az addig csillogóan játszó Hossein Vafaei ellen. Összességében azt lehet mondani, hogy (az ő saját mércéjével nézve persze) átbotorkált a táblán.
Ding ezzel szemben a selejtezőből indulva sokkal nehezebb ellenfeleket kapott. A főtáblán a címvédő Mark Allennel kezdett, aki ráadásul friss tornagyőztesként érkezett. 6-5-re győzött a kínai, aki a második körben Tom Fordot búcsúztatta 6-3-mal. Aztán következett Mark Williams, és egy újabb döntő frame-es csata. Az elődöntőben pedig a szezon emberét, Judd Trumpot múlta felül 6-4-es eredménnyel. Négy főtáblás mérkőzésen nyolc százas breaket lökött, pontosan kétszerannyit, mint vasárnapi ellenfele. Ha legyőzi O'Sullivant a döntőben, akkor ez lesz minden idők egyik legnehezebben megszerzett tornagyőzelme. Allen, Trump és O'Sullivan ugyanis egyaránt a top 4 tagja a világranglistán, és Williams is top 10-es.
Csakhogy a korábbi összecsapásaik alapján egyértelműen azt lehet mondani, hogy O'Sullivan a favorit. 14-4-re vezeti a mérlegüket. Döntőkben 3-1-re vezet a világelső, és egészen a 2006-os Northern Ireland Trophy-ig vissza kell menni az időben az egyetlen kínai sikerért. Hat nyert frame-nél hosszabb mérkőzéseken 5-2-re vezet O'Sullivan (Ding legyőzte őt a 2017-es vb negyeddöntőjében). Egyetlen mérleget vezet a kínai: az Egyesült Királyság Bajnokságán kétszer találkoztak, és mindkétszer ő győzött. De ezek csak hat nyertig mentek.
A statisztika tehát O'Sullivan mellett szól. És persze nem papíron snookereznek, de csak van jelentősége annak, ha valaki nemigen tud legyőzni egy játékost. Benne van a pakliban, hogy az idáig jó formát futó Ding a döntőre összezuhan. Nem csupán az egymás elleni mutató miatt, hanem mert ez különben is megeshet bárkivel, aki a döntőbe jutásért a csúcsra kellett hogy járassa magát.
picture

Ronnie O'Sullivan

Fotó: WorldSnooker

Persze az is megtörténhet, hogy O'Sullivannek nem lesz szüksége arra, hogy az ellenfele összezuhanjon, mert annyira jól fog játszani. Nyilván képes rá. Ugyanakkor meglehetősen sebezhetőnek láttuk őt egész héten. Időnként lökte a nagy breakeket vagy a jó safetyket, máskor viszont teljesen érthetetlen hibákat követett el. Nem is keveset. Nem igazán megbízható most a játéka. De ott van a döntőben, és biztosak lehetünk benne, hogy nagyon akarja ezt a sikert. Ami a 40. pontszerző tornagyőzelme lenne, a nyolcadik UK-trófeája és a 22. Triple Crown-címe. A 2022-es világbajnokság óta először nyerhet pontszerző versenyt, és először játszik pontszerző döntőt.
Ding a negyedik UK-elsőségéért hajt, az ötödik döntőjét játssza ezen a versenyen. Ő a tavalyi UK-döntő óta nem játszott pontszerző finálét, és a 2019-es UK óta nem nyert pontszerző versenyt. Ha most győz, akkor 15-szörös pontszerző tornagyőztes lesz.
picture

Ding Junhui

Fotó: WorldSnooker

Ding már korábban bebiztosította, hogy ott lesz a Mastersen, hiszen visszaverekedte magát a világranglista első 16 helyezettje közé. Ha vasárnap győz, akkor egészen a hatodik helyig ugrik előre. O'Sullivan pedig megőrzi a világelsőségét, sőt meg is erősíti az első helyét, akár nyer, akár kikap a döntőben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés