Márpedig ilyen még nem volt, ez történelmi tény. A britek és az írek dominálják a döntőket a UK-n (is). Persze van egy sikeres ausztrál, a háromszoros bajnok Neil Robertson, és egy kínai a szintén tripla győztes Ding Junhui személyében, illetve játszott döntőt Liang Wenbo és a hongkongi Marco Fu is. Zhao lesz a harmadik kínai a UK döntőjében, Brecel pedig az első belga. Angolok, skótok és a többiek "sehol sincsenek". És mindez úgy jött létre, hogy rajtuk kívül öt angol és egy skót jutott a legjobb nyolc közé.
Nem mellékesen két olyan játékos találkozik, akik (a verseny előtt még) nem tartoztak a top 16-os mezőnybe. Ez is nagyon jól jelzi, hogy mekkora meglepetés esett. Két éve Ding 16., Maguire 14. volt, tehát az sem volt egy papírforma párosítás, de ott két korábbi bajnok találkozott. Hasonló meglepetést jelentett 2005-ben Ding (62.) és Steve Davis (16.) fináléja, valamint 2004-ben Maguire (24.) és David Gray (14.) párosa. Most viszont a 40. és a 26. csap össze, ez példátlan.
Brecel elődöntős szerepléséről ódákat lehet zengeni, és ugyanez igaz Zhao esetében is. A belga négy százast lökött, plusz két 80+-os breaket, a kínai ezzel szemben "csak" egy százast, és további öt 70 felettit. Elképesztő játék mindkét részről. Annyi különbség volt a két elődöntő között, hogy Kyren Wilson bizony megszorongatta Brecelt, Barry Hawkins viszont Zhao közelébe sem férkőzött.
European Masters
Bűn rossz döntőt nyert meg a legfeljebb közepes szinten játszó Kyren Wilson
22/08/2022 - 08:15
Csak mellékesen fűzöm ide, mintegy érdekességként, hogy milyen jól szerepelnek az utóbbi években a kínaiak a UK-n. Idén ugye Zhao döntőt játszik. Tavaly ketten jutottak el az elődöntőig, Zhou Yuelong és Lu Ning, és két éve is ketten, akkor Ding és Yan Bingtao, és Ding ugye győzni tudott. Ez így összességében azt jelenti, hogy három egymást követő UK-n öt különböző kínai játszott legalább elődöntőt, és ketten döntőt. Lenyűgöző.
A nagy kérdés persze, hogy milyen lesz a döntő. Mindkét szereplő eszméletlen látványos támadó snookert játszik, de egyértelműen Brecel a bölcsebb, a megfontoltabb kettejük közül. Mindketten szombaton nyerték meg életük eddigi legfontosabb mérkőzését, mindketten csodálatos játékkal, és nagy kérdés, hogy tudnak-e vasárnap is akárcsak hasonlóan jól teljesíteni. Mennyire lesznek lazák? Mennyire fognak izgulni? Mennyire befolyásolja őket, hogy nem kaptak igazán nagy bajnok ellenfelet a döntőben, tehát valójában mindketten jó eséllyel pályáznak a trófeára? Mennyire számít majd az az aprócska tény, hogy a kínai a döntőbe jutással egyszersmind kiharcolta a részvételt a Mastersen, Brecelnek viszont ehhez győznie kell a döntőben? Lesz-e jelentősége annak, hogy Zhao korábban még nem játszott döntőt? Nemhogy Triple Crown-versenyen, de semmilyen pontszerzőn...
Ezer és egy apróság játszhat szerepet a döntő alakulásában. Én csak egyvalamit szeretnék. Játsszanak csak megközelítően olyan jól, mint szombaton, és kapjunk egy izgalmas és magas színvonalú döntőt. Mégiscsak ez a legfontosabb.
European Masters
Barry Hawkins parádézott Judd Trump ellen
20/08/2022 - 07:30
Snooker
Több kínai lesz a nyolc között, mint nem-kínai
28/07/2022 - 08:31