Különleges interjút adott Ronnie O'Sullivan a UK Championship előtt. A kontinens néhány snooker kommentátora kérdezhetett tőle online felületen. A legérdekesebb válaszokból szemezgettünk, elsősorban a UK-t, illetve a hétszeres bajnok motivációját jártuk körbe.

Kit tartasz a UK esélyesének?
Alapvetően öt-hat játékost mondanék, és közülük általában kevésbé esélyesek azok, akik igazán jól teljesítettek az előző egy-két versenyen. Régebben több idő volt a tornák között, lehetett kicsit pihenni, de manapság egymást érik a versenyek, és könnyen lehet, hogy emiatt senki sem tudja a legjobb játékát nyújtani.
UK Championship
Győztek a legnagyobb favoritok, kiestek az amatőrök
28/11/2021 08:26
Mit gondolsz az első ellenfeledről, Michael White-ról?
Teljesen hihetetlen, hogy kiesett a profi mezőnyből. Két éve találkoztunk Sheffieldben, és mondta, hogy nem kvalifikált a vébére, a Q-School miatt van itt. Egészen elképesztő, mert ő nyert már versenyt, fantasztikus junior játékos volt. Mindenképp erős ellenfélnek tartom, örülnék, ha megint profi lenne, úgyhogy nem is lennék olyan csalódott, ha kikapnék tőle.
Mi az, ami miatt még játszol? Látod már a pályafutásod végét, vagy majd lesz, ahogy lesz?
Nehéz kérdés. Nagyon szeretek snookerezni, jobban, mint régebben, mert akkor játszom, amikor akarok, és mellette azt csinálok, amit akarok. Sosem gyakorolok a verseny helyszínén, mert nem akarok túl sok időt ott tölteni. Gyakorlatilag az első frame a bemelegítés, igyekszem minél több golyót belökni, hogy ráérezzek az asztalra és a lökésekre. Nekem ez inkább olyan, mintha nyaralnék. Néha az is izgat, hogy egyáltalán tudok-e még jól játszani.
Semmi sem ad annyit, mint a snooker, de semmitől sem tudom annyira rosszul érezni magam, mint a snookertől.
Sok szempontból komoly kihívás ez nekem. A snooker tett engem azzá, aki vagyok. Kicsit félek attól, hogy ha abbahagynám, akkor nagyon ellustulnék, mert nem lenne, ami előrevigyen az életben. A snooker ezt még mindig megadja nekem.

Ronnie O'Sullivan

Fotó: Getty Images

Még 2018-ban azt mondtad, hogy jó lenne egy Bajnokok Ligája típusú versenysorozat. Erről most mit gondolsz?
Nem érdekel ez már engem, egy ideje elhatároztam, hogy inkább nem fogalmazok meg véleményeket ilyen témákban. Jobb nekem, ha a saját dolgaimmal foglalkozom, és az élvezet kedvéért snookerezek, mintha csak egy hobbi lenne, és így nem érhet csalódás. Azért snookerezek, mert ezt akarom csinálni, nem azért, mert muszáj ezt csinálnom. Más kérdés, hogy ha valaki megkeresne egy új ötlettel, nyitott lennék, de én már nem akarok kezdeményezni. Ez a felfogás sokkal boldogabbá teszi az életem.
Ha hobbiként fogod fel a snookert, az azt is jelenti, hogy kevesebb a motivációd?
Lehetséges. Ha ez lenne a legfontosabb számomra a világon, akkor valószínűleg több versenyt nyernék, mert jobban küzdenék.
2020-ban megnyerted a világbajnokságot, azóta viszont elvesztettél öt döntőt. Hogyan vélekedsz erről?
Örülnék, ha a következő szezonban tíz döntőt veszítenék el, mert az azt jelentené, hogy sokat tudtam nyaralni. Nekem a versenyek az élvezetről, a kikapcsolódásról szólnak.
Nem csak a snookerrel foglalkozom ilyenkor. Engem sosem a tornagyőzelmek motiváltak igazán. Persze régebben jobban akartam a sikereket, de akkor is elsősorban az volt a fontos, hogy tökéletes snookert játsszak, és lehet, hogy éppen a felfogásom miatt nyertem annyi versenyt.
Fogsz még könyveket írni?
Igen, mindenképp szeretnék. Valószínűleg lesz megint egy önéletrajzom, miután befejezem a pályafutásomat, mert akkor fogom majd igazán tisztán látni a dolgokat. És szeretnék újabb krimiket is írni.
UK Championship
O’Sullivan, 147, thaiföldi „expresszvonat” és egy amatőr, akinek nem kellene annak lennie
25/11/2021 13:17
Snooker
Feltámad Selby vagy O'Sullivan? Kezdődik az Egyesült Királyság Bajnoksága
23/11/2021 09:17