Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

O’Sullivan, 147, thaiföldi „expresszvonat” és egy amatőr, akinek nem kellene annak lennie

Szentimrei Kristóf

Publikálva 25/11/2021 - 14:17 GMT+1

Az Egyesült Királyság Bajnokság második játéknapjának két legnagyobb sztárja, Ronnie O’Sullivan és Mark Selby is magabiztos játékkal, egyaránt amatőr státuszú játékost legyőzve mutatkozott be. Azonban rajtuk kívül is voltak remek, mi több szenzációs teljesítmények a szerdai nap során.

Ronnie O'Sullivan

Fotó: Getty Images

A nagyágyúk továbbmentek, bár a hétszeres világbajnok Stephen Hendry búcsúzott. Beállítódott egy rekord, valamint megszületett az idei szezonnak már a hatodik maximum breakje.
Nem gondoltuk volna, hogy annyi minden történhet egy snookertorna nyitókörös napján, mint ahogy az volt szerdán a UK Championshipen. Igaz, például a verseny hétszeres győztesének számító Ronnie O’Sullivan eleve veszélyes ellenfelet kapott, hiszen bár Michael White hivatalosan jelenleg amatőr státuszú játékos, korábban két pontszerző tornát is nyert, és a top16 tagja is volt. A Rakéta már a meccs előtt hangoztatta, mennyire nagyra tartja a waleszit, és ő is hihetetlennek tartja, hogy White jelenleg nem a Main Tour tagja.
Hogy igenis nagyon komolyan vette ellenfelét Ronnie, bizonyítja, hogy egy 139-es és egy 131-es breakkel indította a találkozót. Ezután viszont White is beköszönt egy százassal, és bár O’Sullivan a folytatásban is remekül játszott, hat frame-et követően 3-3 volt az állás. Mi több, White-nak jó esélye volt, hogy a hetedik frame megfordításával először vezessen a meccsen, de végül egy rosszul sikerült pozícionálás, valamint egy elveszített safety-csatát követően Ronnie végleg a maga javára fordította az összecsapást, és 6-3-mal továbbment a második fordulóba, ahol majd Robbie Williamsszel találkozik.
A hatszoros világbajnok a mérkőzést követően sem győzte dícsérni White-ot, sőt egyfajta felajánlást is adott a 30 éves játékos számára: „Megvan benne a potenciál, hogy még sok tornát nyerjen. Ha abbahagyom a játékot, szívesen segítek neki, ingyen, mert nagyon szeretem a srácot. A játékot a megfelelő módon játssza, és abszolút a győzelemért játszik.”
Ronnie aztán kicsit tágabban is kitért a jelenleg aktív játékosok általa látott hozzáállásáról: „Néhány meccsen, amit ma este figyeltem, úgy játszanak, mintha az életük múlna rajta, és ezt a játékot így nem lehet játszani. Mindannyian nyerni akarunk, pont ezért kell megválasztanunk a megfelelő lökéseket. A turné nagy része győzelemre vágyik, ezért csúnya snookert játszik. Ő nem ilyen...”
A szép snookert O’Sullivan és éppen sok snookerrajongó sem mondaná el Mark Selbyről, aki ettől függetlenül riválisához hasonlóan maga is jó játékkal rukkolt elő az első mérkőzésén Yorkban. Neki is egy amatőr, a skót Ross Muir volt az ellenfele, aki 2-0-s hátrányt követően kiharcolta az egyenlítést a negyedórás szünet előtt, utána viszont a világelső többek közt egy 67-es, egy 93-as és egy 95-ös breakkel rövidre zárta a találkozót. Ronnie is, de különösen Selby adós még idén a jó eredményekkel, az uralkodó világbajnok még csak elődöntőt sem tudott eddig felmutatni a 2021/22-es szezonban.
picture

Mark Selby bei der UK Championship

Fotó: Eurosport

Velük szemben Mark Williams már pontszerző tornát is nyert ebben az idényben, az ősz közepétől kezdve viszont a waleszi klasszis előbb köszvénnyel, majd az utóbbi hetekben a coviddal, és annak utóhatásaival küszködött. Az előző héten már ott volt a Champion of Champions meghívásos tornán, ahol ugyan már az első körben kiesett Neil Robertson ellen, de ígéretes játékot mutatott.
Szerdán már a jó teljesítmény mellett a győzelem sem maradt el, Williams két százas breaket lökve aratott 6-3-as sikert a kínai Lei Peifan felett, ugyanakkor állapota továbbra sem az igazi.
„Állandóan kiütve érzem magam, az egész testemben ezt érzem. A köszvény elmúlt, és minden nap javulok, mióta túljutottam a covidon, de még mindig nagyon fáradt vagyok. Ez a két dolog, amit soha többé nem akarok újra megkapni.” – nyilatkozta a háromszoros világbajnok.
A korábbi bajnokok közül továbbment a háromszoros győztes Ding Junhui, valamint még a nyitónapon a versenyt 2004-ben megnyerő Stephen Maguire, és az a Kyren Wilson is ott van a következő körben, aki viszont eddig a negyeddöntőnél nem jutott messzebb a szezon első Triple Crown-tornáján.
Érdekes, hogy Wilsonnak ugyanakkor már van egy maximuma az Egyesült Királyságának bajnokságáról, méghozzá a tavalyi versenyről, most szerdán pedig újabb Wilson-147 született, ezúttal azonban nem Kyren, hanem Gary Wilsontól. A 2019-es világbajnokság meglepetés-elődöntősének ráadásul már ez volt a negyedik maximum breakje karrierje során, és a második a 2021-es esztendőben. Egyébként is jó meccset produkált, hiszen összesen öt darab 60 feletti breakkel győzte le simán Ian Burnst.
picture

Csodás 147-es brékjével rangos társaságba kerül Gary Wilson

Ugyanakkor volt olyan játékos is a szerdai játéknapon, aki nemcsak öt darab 60 felettit, hanem egyúttal öt darab százast is lökött. A thaiföldi Thepchaiya Un-Nooh-ról van szó, aki amellett, hogy a második játékos lett Fergal O’Brien után, aki 6 nyert frame-ig tartó mérkőzésen öt százast is produkált, nem akárki ellen fűzte be az oktatófilmet, mint a hétszeres világbajnok Stephen Hendry.
Az ő kiesésével a verseny korábbi ötszörös bajnokától búcsúztunk, ugyanakkor az 52 esztendős klasszis is ámulva nézte ellenfele pazar játékát.
A végén azt mondtam neki, hogy fantasztikus snookerjátékos, tényleg az, egyszerűen gyönyörűen játszik. Valaki azt mondta nekem, hogy küzd a helyéért a Touron, amit teljesen bizarrnak gondoltam. Egész este csak ültem, és csodáltam őt.
Un-Nooh is már 36 éves, és eddig közel sem hozta ki magából azt a tudást, ami benne van, például itt Yorkban még sosem sikerült túljutnia a harmadik fordulón sem. Pedig az összes szakértő ódákat zengett már róla, micsoda tehetség van a kezében, ráadásul Ronnie O’Sullivan mellett ő a legvillámkezűbb játékos az egész mezőnyben (ezt a meccsét konkrétan 14 másodperces lökésidővel hozta le!).
picture

Thepchaiya Un-Nooh | Snooker | ESP Player Feature

Fotó: Getty Images

A folytatásban persze szintén számíthatunk gyors, flott snookerre, ugyanis az utolsó nyitókörös napon végre bemutatkozik a tavalyi verseny két döntőse, Neil Robertson és Judd Trump. Az ausztrál címvédő délután John Astley, míg Trump este David Lilley ellen kezdi meg szereplését a Barbican-ben. Mindkét meccset élőben közvetítjük az Eurosport 1-en, de az Eurosport Playeren további olyan kiválóságokat is nyomon lehet követni, mint Mark Allen, Yan Bingtao, Stuart Bingham, Ali Carter vagy éppen Jimmy White. Utóbbi két név éppen egymással csap össze a délutáni programban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés