Nem kellett sokat várni az első klasszis név búcsújára a szezon első Triple Crown-tornáján, a UK Championshipen. A szűk kéthetes torna nyitónapján máris kiesett egy Triple Crown-bajnok, egyben a verseny 2008-as győztese, Shaun Murphy.
Hozzá kell tenni, hogy 2005 világbajnokának az utóbbi időben kifejezetten nem megy Yorkban, hiszen a legutóbbi két évben, mikor itt rendezték a versenyt (2018, 2019) egyaránt már az első meccsén elvérzett, és ez most sem volt másképp. Ezúttal egy kínai (egy fiatal kínai, mily meglepő..), a mindössze 19 éves Si Jiahui állította meg, aki két év profi tagságot követően idénre kiesett a Main Tourról, így jelenleg amatőr játékosként van jegyezve.
https://i.eurosport.com/2021/03/01/3004117.png
UK Championship
A UK nyitófordulója után Shaun Murphy veresége és ominózus interjúja adta a legtöbb beszédtémát
27/11/2021 08:13
Ugyanakkor James Cahill 2019-es vb-skalpja Ronnie O’Sullivan ellen az élő példa arra, hogyha valaki az adott időszakban amatőr státusszal rendelkezik, az korántsem jelenti azt, hogy csemege lesz akár egy olyan klasszisnak is, mint mondjuk Ronnie vagy Murphy. A legutóbbi vb döntőse ráadásul a múlthét óta szenved a nyakával és a vállával, ami képbe helyezi a Bajnokok Bajnoka tornán mutatott gyenge játékát is.
„Az előző héten minden lökés kínszenvedés volt.” – mondta Murphy már a mostani vesztes meccset követően. „Minden nap együtt dolgoztam az orvosommal, John Cox-szal. Gyakorlatilag képtelen voltam egyetlen lökést is normálisan végrehajtani a mai napig.”
Ráadásul ahogy elmondta, a hétvégén még a szeme is begyulladt, amin a yorki Specsavers-ben vásárolt kontaktlencse segített.
„Nem ismerek olyan snookerjátékost, akinek ne lennének olykor problémái a nyakával és a vállával. Ez olyasvalami, amitől sok éven át szenvedtem, és ez most újra nagyon durván előjött nálam.”

Shaun Murphy

Fotó: Getty Images

Ezek után pláne hősiesnek mondható az a küzdés Murphytől, amit bemutatott Si ellen kedd este. A fiatal kínai 3-0-ra, majd 5-1-re is vezetett, és a hetedik frame-ben rögtön le is zárhatta volna a mérkőzést (két snookerhátrányt is ledolgozva), de elhibázott egy ártalmatlannak tűnő kéket, így meccsben tartotta a világranglista 6.-ját. Si-nek a folytatásban is akadtak lehetőségei a meccs befejezésére, de ezekkel sem tudott élni, míg Murphy emelt a játéka színvonalán, és egy 87-es valamint egy 85-ös breakkel kiharcolta az 5-5-ös eredményt.
Mi több, a döntő frame-ben ő juttatta magát a győzelem kapujába egy szép hosszú pirosat követően, de neki ugyanúgy egy könnyű kékbe tört bele a bicskája, ami végül az utolsó lökésének is bizonyult. Bár elmondása szerint ezen a meccsén is minden lökése alkalmával fájdalmat érzett, nem akar szünetet tartani, és játszani szeretne a Scottish Openen, valamint kvalifikálni magát az azt követő World Grand Prix-re.

Shaun Murphy

Fotó: Getty Images

Utóbbi versenyen a legjobb 32 játékos lehet majd ott az eddigi szezonbeli teljesítmény alapján, és Murphy jó eséllyel a mezőny tagja lesz, ugyanis már van egy negyeddöntője az Észak-ír Openről. Összességében viszont tavalyhoz hasonlóan nem fut eddig jó szezont, a mostani UK-búcsúval például az utóbbi 4 mérkőzéséből 3-at is elveszített.
Annál inkább bombasztikus őszt produkál John Higgins annak ellenére, hogy mindhárom döntőjét elbukta. Legutóbb épp múlt vasárnap, a Champion of Champions fináléjában maradt alul Judd Trump ellen, mely előtti nap pedig iszonyúan hosszú és kemény elődöntőt nyert meg Yan Bingtaóval szemben. Kérdés volt tehát, hogy fizikailag és az újabb sikertelen döntő okán mentálisan is össze tudja-e kaparni magát az idény első Triple Crown-versenyére, és a nyitómeccse láttán ez úgy-ahogy sikerült neki.
Bár a Wishaw-i Varázsló egyáltalán nem játszott ellenálhatatlanul a Michael Georgiou elleni találkozón, a Si-hez hasonlóan ugyancsak jelenleg amatőr státuszú ciprusi nem tudott élni az esélyeivel, és csupán 1 frame-re futotta tőle. Higgins azért a meccs második felében rákapcsolt, és végül két százassal (112, 134) jutott be a második fordulóba, ahol majd a különleges játékstílusú thaiföldi, Sunny Akani vagy az angol Steven Hallworth lesz az ellenfele.
„Tegnap csak a díványon pihentem, és Netflixeztem. Ma pedig mikor felébredtem, egy kicsit már jobban is éreztem magam.” –mesélte Higgins, hogyan próbált regenerálódni a múlthét fáradalmait követően.

John Higgins

Fotó: Getty Images

A négyszeres világbajnok arra is kitért a győzelme utáni interjúban, hogyan értékeli eddig a szezonját, leginkább a három elveszített döntőjét.
„A Judd elleni fináléban teljesen enervált voltam. A másik két döntőben megvoltak a lehetőségeim, de végül egyaránt veszítettem. Ez így alakult, próbálok továbblépni, és azért jöttem ide, hogy egy újabb jó tornát produkáljak. A legjobbak ellen talán picit kevés vagyok egyelőre, ugyanakkor meg kell próbálnom megtalálni a módját, hogy legyőzzem őket.”
Ha pedig már a jelenlegi legjobbak, szerdán bemutatkozik közülük az idei Egyesült Királyság Bajnokságán Mark Selby és Ronnie O’Sullivan is. A világelső délután a skót Ross Muir-ral játszik, míg a hét győzelmével rekordernek számító Rakéta este azzal a Michael White-tal kezd, aki hihetetlen módon szintén nem tagja jelenleg a profik mezőnyének.
Selby és Ronnie meccse látható majd élőben az Eurosport 1-en, de aki a szerdai napon Mark Williamsre, Ding Junhuira vagy éppen egy érdekes Stephen Hendry-Thepchaiya Un-Nooh összecsapásra is kíváncsi, annak az Eurosport Playert ajánljuk a figyelmébe.
Forrás: WST
UK Championship
Amatőrök 2 - 0 Bajnokok. Shaun Murphy után Neil Robertson is búcsúzott a UK-től
26/11/2021 08:44
UK Championship
Murphy: Nincs helyük amatőröknek a profik versenyein
25/11/2021 18:26