Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ding Junhui kiesett a UK-ről, és ezzel a top 16 közül is

Buzás Gábor

Frissítve 29/11/2021 - 09:50 GMT+1

A kínai szupersztár két évvel ezelőtt megnyerte az Egyesült Királyság Bajnokságát, azóta viszont árnyéka önmagának, és a vasárnapi vereségét követően jócskán visszacsúszik a világranglistán. Mark Selby szintén kikapott, nem is akárhogy. Williams elaludt.

Ding Junhui

Fotó: WorldSnooker

Legalább a 25. pozícióig esik vissza Ding, de még ennél is hátrébb kerülhet, ha az alatta rangsoroltak közül valaki jól szerepel a UK Championships-en.


A kiesés a legjobb 16 közül azt jelenti, hogy a Mastersen nem lehet ott a kínaiak 14-szeres pontszerző győztese, aki a Masterst is megnyerte közel 11 éve. 2006 óta először nem lesz ott a legrangosabb meghívásos tornán. Ding kiesése egyébként egyáltalán nem meglepetés, hiszen az utóbbi két évben még csak elődöntőt sem tudott játszani semmilyen pontszerző versenyen. Negyeddöntőből volt neki négy is tavaly, de pechjére a nem igazán jól fizető versenyeken, és ezekkel nem tudott a top 16 között maradni.
Ding vasárnapi és Yan Bingtao szombati kiesésével a két (a verseny előtt még) top 16-os kínai egyaránt búcsúzott a tornától. Ettől függetlenül szombaton születtek szép kínai eredmények, továbbjutott Cao Yupeng, Zhao Xintong, Zhou Yuelong és Xiao Guodong is, ami azt jelenti, hogy Wu Yizével együtt öten ott lesznek a harmadik fordulóban. Persze ez semmi ahhoz képest, hogy a tavalyi UK-n kilenc kínai játékos jutott a harmadik körbe, és ketten, Zhou Yuelong és Lu Ning elmentek egészen az elődöntőig.
Judd Trump is asztalhoz állt vasárnap délután. Chris Wakelin volt az ellenfele, akit eddigi nyolc mérkőzésük során mindig legyőzött. 2019 világbajnoka nem muzsikált valami jól, Wakelin 3-2-re vezetett, és az is benne volt a pakliban, hogy legyőzi a volt világelsőt. A végére azonban elfáradt, hibázgatni kezdett, és nem tudta kihasználni ellenfele rontásait, így végül Trump ment tovább. Korántsem nyújtott zseniális játékot, de ott van a 32 között.

picture

UK Championship : Trump vs Wakelin


Amikor Ding két éve megnyerte a UK-t, akkor Stephen Maguire volt a döntőbeli ellenfele. A skót sem szárnyalt azóta, de még a pontjai között van a másfél évvel ezelőtti Tour Championship győzelem, tehát az ő top 16-os helye még nincs veszélyben, hiába veszíti el a hét végére a két évvel ezelőtti UK-döntőért járó pontokat. Sőt, nem is biztos, hogy elveszíti, mert egyelőre remekül muzsikál, Tian Pengfei ellen 6-1-re győzött, két százassal, és további három nagy breakkel.
Az esti etapban Mark Selby ellenfele az iráni tehetség, Hossein Vafaei volt, aki egészen elképesztően jó játékkal, 95%-os golyóbelökéssel 5-0-ra elhúzott a világelső-világbajnoktól. Selby ekkor felébredt, és két frame-et hozott, de ez már későn történt. A nyolcadik frame csodásan izgalmas végjátékot hozott, mely a feketén dőlt el. Selby belökte, csakhogy a fehér is esett, így pontegyenlőség alakult ki, és visszarakott feketével dőlt el a frame. Sőt, a meccs is, mert Hossein nyerte a biztonsági csatát, bár némi szerencse is kellett hozzá. Ezzel alighanem pályafutása legnagyszerűbb győzelmét könyvelhette el.

picture

UK Championship: Vafaei v Selby mérkőzés


Bizarr eset történt meg Mark Williamsszel, aki elaludt az Anthony Hamilton elleni meccs hatodik frame-jében. A háromszoros világbajnok nemrég esett át a Covidon, és mint elmondta, még mindig nagyon fáradékony, ennek következtében aludt el, arra ébredt, hogy lebukott a feje. Ennek ellenére kiharcolta a döntő frame-et, ám elbukta, mert Hamilton összehozott egy 70-es breaket.

picture

UK Championship: Hamilton v Williams


Hétfőn a harmadik fordulóval folytatódik a UK Championship, Ronnie O'Sullivan ellenfele Mark King lesz délután, John Higgins pedig a vasárnap eszméletlen mérkőzést nyerő Zhao Xintonggal játszik. A kínai 0-3-ról fordított Thepchaiya Un-Nooh ellen, 6-5-re győzött egy olyan meccsen, ahol a frame-átlag alig valamivel haladta meg a 14 percet. Maga Higgins mondta, hogy ennek a csatának képernyőre kellene kerülnie, de sajnos nem fogadták meg a tanácsát.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés