Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ding felébredt hosszú álmából

Buzás Gábor

Publikálva 12/03/2022 - 09:24 GMT+1

Az először megrendezett Turkish Mastersen Judd Trump és Shaun Murphy, illetve Ding Junhui és Matthew Selt játssza az elődöntőket. A négy játékos közül hárman hatalmas bajnokok, kettejük szereplése mégis meglepetésnek számít az utóbbi időszak fényében. Ding közel két és fél éve nem jutott el ilyen magasságokig.

Ding Junhui

Fotó: Getty Images

Ding Junhui 14-szeres pontszerző győztes, ebből háromszor az Egyesült Királyság Bajnokságát nyerte meg. Ezen kívül van egy Masters győzelme és egy elbukott döntője, valamint a világbajnokságon is játszott finálét. Összességében tehát hatszoros Triple Crown-döntős, és négy címet szedett össze a kiemelt versenyeken. Legutóbbi tornagyőzelme is egy Triple Crown-trófea, a 2019-es UK-n tudott győzni, azóta, tehát jóval több mint két éve nemhogy versenyt nem nyert, de még csak elődöntőt sem játszott. A tavalyi szezonban még volt négy pontszerző negyeddöntője, az aktuális idényben viszont a nullához közelített a teljesítménye, a törökországi verseny előtt még csak nyolcaddöntőt sem játszott.
Antalyában viszont megtáltosodott. Nehezen indult a hete, Robert Milkins ellen ugyanis csak döntő frame-ben tudott győzni. Aztán jött a nagy skalp, Kyren Wilsont 5-3-mal búcsúztatta. Az ifjú junior világbajnok, Si Jiahui ellen megint csak 5-4-gyel ment tovább, 2006 világbajnoka, a John Higginst búcsúztató Graeme Dott viszont nem okozott neki gondot, 5-1-gyel lépett túl rajta. Az öt mérkőzésén összesen hét százas breaket lökött, ebben a vonatkozásban messze ő a torna legjobbja.
Matthew Selt lesz az ellenfele a döntőbe jutásért. Az angol jelenleg előrébb áll a világranglistán, mint Ding, aki csúnyán visszaesett. Viszont Selt eredménysora jóval szerényebb. Egyetlen pontszerző tornagyőzelme az Indian Openről származik, emellett két további elődöntőt tud felmutatni, a Riga Mastersről és a Gibraltar Openről, tehát csak gyengébb versenyeken vitézkedett eddig. Nyugodtan mondhatjuk, hogy pályafutása legfontosabb mérkőzése lesz a Ding elleni elődöntő. Egyértelműen Ding a favorit, de az eddigi találkozóik alapján nem lesz egyszerű a kínai sztár dolga, hiszen egyszer kikapott Selttől, és mindkét győzelme döntő frame-ben született.
Az alsó ágon két Triple Crown-bajnok csap össze. Trump menetelése szépnek nem mondható, ezt ő maga ismerte el. Ritkán játszik jól, kevés nagy breaket lök, viszont küzdeni tudásból csillagos ötös, amit mutat a héten. 5-3-as és 5-4-es sikerekkel jutott el idáig. Murphy 5-0-val indított, aztán neki is szoros meccsek jöttek, a negyeddöntőt csak 5-4-re hozta Oliver Lines ellen. Biztos, hogy mindketten sikeréhesek, hiszen Trump a szezonban még nem nyert pontszerzőt, Murphy pedig még elődöntőt sem játszott. Trump számára a Tour Championship kvalifikáció miatt is fontos ez a mérkőzés. Erre Murphynek is van némi apró kis esélye, de ehhez meg kell nyernie a versenyt.
Más kérdés, hogy az eddig látottak alapján Ding neve van a trófeára írva, ahogy az angolok mondani szokták. Ha a kínai győzne, feljutna a Crucible előzetes ranglistájának 17. pozíciójába, magyarán volna esélye arra, hogy a Gibraltar Openen kiharcolja a világbajnoki főtáblát.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés