Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Williams legyőzte Trumpot, O'Sullivan marad a világelső

Buzás Gábor

Frissítve 05/04/2024 - 11:31 GMT+2

Ronnie O'Sullivan és Gary Wilson játssza a Tour Championship egyik elődöntőjét. A Rakéta ezen a héten elbukhatta volna az első helyét a világranglistán, de Judd Trump veresége azt jelenti, hogy a Rakéta ranglistavezetőként érkezik majd a Crucible Színházba. A másik elődöntőben Mark Williams és Mark Allen találkozik.

Judd Trump lehetetlen pirosat oldott meg - videó

Szinte az egész szezont végigkísérő kérdés, hogy el tudja-e venni valaki a világelsőséget O'Sullivantől - a legtöbb versenyen volt erre esélye valakinek, leginkább Trumpnak.
De ezúttal sem sikerült megelőzni a hétszeres világbajnokot, aki immár két éve ül a snookervilág trónján (ebben a tekintetben is). Ez egyébként élete leghosszabb egybefüggő világelsősége.
Arról nem is beszélve, hogy megszerezheti szezonbeli hatodik tornagyőzelmét, hiszen versenyben van a Tour Championship trófeájáért. Ezt a tornát "csak" egyszer nyerte meg, igaz, mindössze a hatodik kiírás zajlik jelenleg. Az első alkalommal került a Rakétához a trófea, 2019-ben.
Az elődöntőben Wilson lesz O'Sullivan ellenfele. A szezonban két pontszerző versenyt nyerő, és ezzel élete legjobb évadját futó Wilson 10-8-ra győzött Mark Selby, illetve Zhang Anda ellen is. Egyik mérkőzésen sem játszott csillogóan, de a kínai ellen a végjátékra nagyon odatette magát, négy félszázas breaket lökött az utolsó négy frame-ben úgy, hogy előtte az egész meccsen mindössze egyet. A héten mutatott játék alapján meglepő lenne, ha legyőzné, vagy akár megszorongatná a világelsőt.
picture

Ronnie O'Sullivan

Fotó: WorldSnooker

Aki az első mérkőzésén 10-2-re győzött Ali Carter ellen. Kilenc félszázas break segítségével. Nyilvánvalóan fűtötte a Masters utáni összeszólalkozásuk emléke, illetve segítette, hogy ismét leült beszélgetni dr. Steve Petersszel, a sportpszichológusával. Ami egy kicsit előretekintve nagyon hasznos lehet majd neki a világbajnokságon. O'Sullivan és Wilson pénteken játssza le a teljes elődöntőt, 14 órakor kezdődik az első etap, 20 órakor a második.
Szombaton pedig érkezik a sokadik reneszánszát élő Williams, valamint a világbajnoki babérokra törő Allen. A walesi 10-4-re győzött csütörtökön Trump ellen, és nemcsak a győztes személye, hanem a különbség is komoly meglepetésnek számít. Más kérdés, hogy Williams nem gázolta el Trumpot, sokkal inkább az történt, hogy mind a ketten vacakul játszottak, ami a breaképítést illeti. Az egész meccsen összesen négy félszázas break született, lehet, hogy ez volt a Tour Championship történetének leggyengébb összecsapása. Viszont a biztonsági játék terén a háromszoros világbajnok sokkal jobban muzsikált, a szoros frame-ek rendre hozzá kerültek. Márpedig volt belőlük bőven...
Ilyen játékkal Williamsnek nem sok esélye lesz az elődöntőben Allennel szemben. Nagyon úgy néz ki, hogy O'Sullivan és Allen döntőjét diktálja a papírforma, legalábbis az eddig látottak alapján. Az északír játékos John Higginst hét, Ding Junhuit pedig nyolc félszázas breakkel győzte le. Meggyőző a teljesítménye. És ha megnyeri ezt a versenyt, akkor megelőzi Trumpot a világranglistán.
picture

Mark Allen

Fotó: WorldSnooker

Márpedig nem mindegy, ki hol áll a sorrendben a vb előtt. Az biztos, hogy címvédőként Luca Brecel lesz az első kiemelt. O'Sullivan világelsőként a második, most már ez is fix. Az a kérdés, hogy Trump vagy Allen lesz-e a harmadik. Egyszerű a képlet: jelenleg Trump áll a harmadik kiemelési pozícióban, az északír a negyedik. Viszont ha Allen megnyeri a Tour Championshipet, akkor ők ketten helyet cserélnek. És ez azért érdekes, mert a világbajnokságon a második és a harmadik kiemelt kerül azonos ágra, magyarán ők ketten már az elődöntőben találkozhatnak (ugyanez igaz persze az első és a negyedik kiemeltre). Tehát ha Allen szeretné elkerülni O'Sullivant a vb-döntőig, akkor nem kellene megnyernie a Tour Championshipet... Más kérdés, hogy őt aztán biztosan nem ilyen "elkerülős" fából faragták.

Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés