Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mark Allen felülmúlta John Higginst a mini-világbajnokságon

Buzás Gábor

Frissítve 02/04/2024 - 17:52 GMT+2

Az egykor "Pistol", azaz pisztoly becenéven elhíresült, és valóban gyorskezű Mark Allen mostanra teljesen más játékstílust vett fel. Nagyjából annyira lelassította a játékát, mint egykor Peter Ebdon. És ebben bízva mindenképp van esélye arra, hogy megszerezze pályafutása első világbajnoki címét. A mini-világbajnokságon mindenesetre fordított John Higgins ellen.

Mark Allen ritka, de annál nagyszerűbb nagy breakje

A szezonban már ötödször találkozott egymással John Higgins és Mark Allen. Az első két csatájukat az északír nyerte, az utóbbi két alkalommal azonban a skót kerekedett felül, egyaránt 5-2-es sikerekkel.
Ezúttal a Tour Championshipen futottak össze, ahol tíz nyert frame-ig tart minden egyes mérkőzés. És ez bizony nem kedvezett a négyszeres világbajnok skótnak.
Aki tavaly ott sem lehetett volna ezen a versenyen az ideihez hasonló teljesítménnyel. Korábban (az első öt kiírás során) a szezon nyolc legeredményesebb játékosa kapott meghívást erre a mini-világbajnokságként is felfogható versenyre. Idén azonban kibővült a mezőny 12 főre, ennek köszönhetően kapott helyet az egyéves ranglista 12. helyén tanyázó Higgins.
Aki jobban kezdte a mérkőzést. 4-1-re vezetett, mégsem tudta előnnyel zárni az első szakaszt, Allen 4-4-nél utolérte őt, és így mentek el a pihenőre. 4-2-nél játszottak egy szoros frame-et, ami Allenhez került, és ez volt a fordulópont a mérkőzésen. Merthogy 4-1-es vezetés után Higgins a következő 12 frame-ből mindössze hármat tudott megnyerni. 10-7-re győzött Allen, aki ezzel bejutott a negyeddöntőbe, ahol Ding Junhui lesz az ellenfele.
picture

Mark Allen

Fotó: Getty Images

Ezt nyilatkozta a győztes:
"Mindig örömmel játszom Johnnal, mert ezek a meccsek mindig magas színvonalúak a breaképítés, a taktika és a biztonsági játék terén is. Büszke vagyok rá, hogy felvettem vele a versenyt a biztonsági játékban, és hogy egyre jobb breakeket löktem, ahogy haladt előre a mérkőzés."
Allen ugyanúgy hét félszázas breaket lökött, mint Higgins, ami azt jelenti, hogy a szoros frame-ek mind hozzá kerültek. Tehét nem elég, hogy felvette a versenyt a skót biztonsági játékával, hanem bizony egyértelműen jobb volt nála. 8-7-es állás után pedig két nagy breakkel (93 és 100) zárta le az összecsapást. Mondott mást is:
"Néhány évvel ezelőtt 4-1-es hátrány után valószínűleg 6-2-re elbuktam volna az első felvonást. Sokat dolgoztam a pszichológusommal, Paul Gaffney-vel azon, hogy ilyen nehéz helyzetekben csakis a következő lökésre, csakis az adott frame-re koncentráljak. Nagyon kevésen dőlt el ez a mérkőzés, szerintem John is igen jól játszott, de a szoros frame-eket én tudtam megnyerni.
Manapság sokkal átgondoltabban hozom meg a döntéseimet. Egyesek negatívnak tartják a játékomat, pedig én mindig a legpozitívabb döntést hozom meg, ahhoz mérten, ahogyan éppen érzem magam. Néha jobb türelmesnek lenni, és kivárni a lehetőséget."
picture

John Higgins

Fotó: WorldSnooker

Higgins tehát kikapott, ami azt jelenti, hogy a világbajnokság kiemelési sorrendjében nem kerülhet előrébb a 13. helynél, tehát már a második fordulóban összefuthat a legerősebb játékosok egyikével. Bár ahogy az ember elnézi Higgins játékát, nehéz elképzelni, hogy fog ő még vb-t nyerni. Ő ezt nyilatkozta:
"Mark nagyszerűen játszott este. Délután előnyben kellett volna elhagynom az asztalt, de elvesztettem egy szoros csatát a hetedik frame-ben. Az este folyamán volt két-három megbocsáthatatlan rontásom. A hosszú játékom egyáltalán nem működött, ezen a szinten ez kevés ilyen ellenfelekkel szemben. Le kell porolnom magam, hogy összekapjam a játékomat a világbajnokságra."

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés