Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Shaun Murphy nyerte a Tour Championshipet, ezzel ő a világbajnokság egyik esélyese

Buzás Gábor

Frissítve 03/04/2023 - 10:10 GMT+2

Az idei szezon első felét egyértelműen Mark Allen uralta, viszont ahogy ráfordul a mezőny a világbajnokságra, Shaun Murphy mutatja magasan a legjobb játékot. Az elődöntő után három finálét is játszott, és ebből kettőt meg is nyert. A négyszeres világbajnoki döntős, 2005 győztese ezzel az idei világbajnoki cím egyik legnagyobb favoritjává lépett elő.

Shaun Murphy

Fotó: WorldSnooker

Erős mérkőzést hozott Shaun Murphy és Kyren Wilson döntője a Tour Chamiponshipen.


Wilson gyönyörűen bekezdett, két százas, egy 80-as és egy 60 feletti breakkel 4-0-ra ellépett. A negyedórás szünet után viszont 180 fokos fordulatot vett a mérkőzés, merthogy Murphy kezdett el remekelni, és egyenlített. Lökött három 70 feletti breaket, a nyolcadik frame-et pedig szoros csatában nyerte meg. Így tehát 4-4-es állással várták az esti folytatást.
A második szakasz elején két-két frame-et hoztak, Murphy közben meglökte a döntő legnagyobb breakjét, egy 131-est. Következett az újabb 15 perces szünet, ami megint változást hozott a mérkőzésen. A pihenő után ugyanis Murphy dominált, öt frame-ből négyet megnyert, és 10-7-es végeredménnyel legyőzte Wilsont.
Shaun Murphy at the Tour Championship, Bonus Arena, Hull, April 2, 2023
Érdekesség, hogy Murphy kevesebb félszázas breaket lökött, mint ellenfele, összesen hatot nyolccal szemben. Viszont mind a hat nagy breakje legalább 70 pontos volt. Wilson nyolc félszázasa közül az utolsó négy nem haladta meg a 60 pontot, ami szépen mutatja, hogy ahogy előrehaladt a mérkőzés, egyre gyengébben játszott (egyre jobban izgult). És ami legalább ennyire fontos: a szoros frame-eket rendre Murphy nyerte meg.
Ez volt Murphy 11. pontszerző trófeája, és ezzel ő az, aki a legjobb formában fordul a világbajnokságra. Kérdés persze, hogy mennyit ér Murphy sikersorozata. Mert azért ne feledjük, hogy tegnap a nagy meccseket rendszeresen elvesztő Kyren Wilson, az előző döntőben pedig Ali Carter volt az ellenfele, aki szintén nem tartozik a legnagyobb ászok közé.
Murphynek elvileg náluk nehezebb ellenfeleket is le kell majd győznie a második világbajnoki címe megszerzéséhez. Murphy a 2023-as kiemelkedő szereplései során egyetlen igazán nagy skalpot szerzett, Mark Selbyt győzte le 10-9-re szombaton, a Tour Championship elődöntőjében. Kissé csalóka tehát ez a nagy győzelmi sorozat.
Shaun Murphy of England poses with the trophy after winning the final match against Kyren Wilson of England on day seven of Tour Championship Snooker 2023
A Tour Championship végeztével kialakult a világbajnokság főtábláján a 16 kiemelt pozíciója. Murphy lesz a 4. kiemelt a Crucible-ben, és az első top 16-os ellenfele Robert Milkins lesz, a negyeddöntőben pedig Judd Trump vagy Jack Lisowski kerülhet az útjába.
Wilson a 7. kiemeltként John Higginst kaphatja első top ellenfélként, a negyeddöntőben pedig Mark Selby vagy Gary Wilson jöhet szembe vele. De persze előbb meg kell birkózniuk legalább egy-egy selejtezős ellenféllel.
A világbajnokság selejtezői ma kezdődnek, Révész Bulcsúval a mezőnyben. 11 órától az eurosport.hu-n négy asztal mérkőzéseit nézhetjük, többek között Marco Fu első csatáját is (20 órakor kezdi a második szakaszt, egyidőben játssza a meccsét Bulcsúval).
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés