Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mini-vb, ahol Ding Junhui kvalifikálhat az április közepén rajtoló világbajnokságra

Buzás Gábor

Publikálva 25/03/2023 - 10:08 GMT+1

Hétfőn rajtol a Tour Championship, a szezon nyolc legeredményesebb játékosának versenye. Ennek a tornának az érdekessége és a nagyszerűsége, hogy minden mérkőzés tíz nyert frame-ig tart, mindegyiket két szakaszban játsszák le, akárcsak a világbajnokság első fordulójában. Két hely még kiadó a Crucible-ben, ezekért hajt három játékos.

Ding Junhui hatalmas csatában szerezte meg a hatpirososas világbajnoki címet - videó

Igen rangos mérkőzéssel, a legutóbbi Egyesült Királyság Bajnoksága döntőjének visszavágójával kezdődik a Tour Championship.
A UK-n Mark Allen hatalmas hátrányból fordítva 10-7-re legyőzte Ding Junhuit. Aztán decemberben is összefutottak, akkor 4-3-ra győzött az északír. A szezonbeli teljesítmények alapján ő a favorit, a kínai sztár a UK-n kívül alig nyert meccset pontszerző versenyeken. Nem csoda, hogy csak a nyolcadik helyen kvalifikált a Tour Championshipre, és ezért kapta meg a szezon első helyen rangsorolt királyát.
Ötödik alkalommal rendezik meg a Tour Championshipet, most először lesz a helyszín Hull városa, azon belül a Bonus Arena. A díjazás az első kiírás alkalmával is ugyanolyan erős volt, mint idén, ez a szezon egyik legjobban fizető versenye. A győztes 150.000 fontot kap, a második helyezett 60.000-et, az elődöntősök 40.000-et és a puszta részvétel is 20.000 fontot ér. Ami azért érdekes, mert ez egy pontszerző verseny, tehát aki egyébként is jól teljesített a szezonban, az kap még bónusz 20.000 fontot és ugyanennyi ranglistapontot.
Ezen az "elitversenyen" az utóbbi két kiírást Neil Robertson nyerte. Az ausztrál ráadásul az első alkalommal is döntőzött, tehát mondhatjuk, hogy ő a Tour Championship legjobbja. Csakhogy idén nem kvalifikált.
Robertson előtt Ronnie O'Sullivan és Stephen Maguire nyert 2019-ben, illetve 2020-ban, de idén ők sem harcolták ki a részvételt, ami azt jelenti, hogy biztosan új bajnokot avatnak Hull városában. Az idei nyolc résztvevő közül Mark Allen az egyetlen, aki egyáltalán bejutott már a torna döntőjébe.
A hétfői Allen - Ding rangadó után kedden Ali Carter és Kyren Wilson mérkőzésével folytatódik a verseny. Szerdán érkezik Shaun Murphy és Robert Milkins, csütörtökön Mark Selby és Ryan Day. Ding kivételével az összes résztvevő nyert pontszerzőt a szezonban, Allen hármat, Selby kettőt.
A Tour Championship részben a világbajnoki kvalifikációról is szól, hiszen ez az utolsó pontszerző a világbajnokság előtt. A hivatalos (kétéves) világranglista első 14 helyezettje biztosan kiemelt lesz a vb-n, azaz ők ott lesznek a Crucible-ben. A Crucible előzetes ranglistáján Gary Wilson áll a 15. helyen, Ryan Day a 16., Ding Junhui pedig a 17. Wilson ugye nem szerezhet már több pontot, hiszen nem lesz ott a Tour Championshipen. Viszont ahhoz, hogy ne legyen kiemelt a Crucible-ben, meg kell hogy előzze őt mindkét vetélytársa.
A Scottish Open bajnoka viszonylag nyugodt lehet, mert ahhoz, hogy ne legyen kiemelt a világbajnokságon, Daynek hoznia kell az első mérkőzését (ugye Selby, a legutóbbi verseny győztese ellen), Dingnek pedig döntőbe kell jutnia, azaz Allen legyőzése után még Cartert vagy Kyren Wilsont is felül kell múlnia. Per pillanat egyik sem tűnik valószínűnek, hát még Ding és Day egyidőben nyújtott remeklése. Gary Wilson egyébként egyetlen frame-re került attól, hogy kvalifikáljon a jövő heti versenyre, talán a sors most visszaadja neki azt, amit pár napja elbukott.
Ding és Day párharca egyszerű: ha Ding egy fordulóval tovább jut a Tour Championshipen, mint a walesi, akkor megelőzi őt a rangsorban, és főtáblás lesz a Crucible-ben. Ha Day jut messzebbre, vagy ugyanabban a fordulóban esnek ki, akkor a kínai selejtezőre kényszerül.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés