2017 nyarán Ronnie O'Sullivan és Neil Robertson játszotta a döntőt a 315.000 font összdíjazású meghívásos versenyen, ahol nyolcan feszültek egymásnak: a finalisták mellett John Higgins, Mark Selby, Judd Trump, Shaun Murphy, Barry Hawkins és a hazai sztár, Marco Fu alkotta az illusztris mezőnyt.
O'Sullivan a döntőben lökött egy 143-as breaket, ám 6-3-ra az ausztrál győzött, aki ezzel 100.000 fontot kasszírozott. Robertson ezt nyilatkozta:
"Játszottam világbajnoki, UK- és Masters-döntőket, de semmi sem hasonlítható ahhoz a hangulathoz, amit itt tapasztaltam. Csodálatos volt a közönség egész héten.
Snooker
Több kínai lesz a nyolc között, mint nem-kínai
28/07/2022 08:31
Két közönségkedvenccel is játszottam Marco Fu és Ronnie O'Sullivan személyében, de a hongkongi közönség az ő ellenfelükként is barátságos volt velem, tetszett nekik, ha jól játszottam. Jó érzés jól snookerezni egy ilyen remekül sikerült tornán."

Marco Fu

Fotó: WorldSnooker

A 2022-es Hong Kong Mastersnek nem csupán annyi a jelentősége, hogy öt év után visszatér a profi snooker Marco Fu hazájába. Ennél sokkal fontosabb, hogy közel három év után lesz ismét profi verseny a Távol-Keleten. Merthogy a pandémia miatt a 2020-as China Open volt az első kínai verseny, amit törölni kellett, és a 2019-es World Open volt az utolsó WST-torna Ázsiában, melynek a döntőjét november 3-án játszották. Steve Dawson, a WST elnöke ezt mondta:
"Izgatottan várjuk ezt a tornát, ami öt év után tér vissza a versenynaptárba. 2017-ben a világ legjobb játékosai vettek részt a Hong Kong Mastersen, és sokan közülük az egyik legjobb hangulatú versenyként beszéltek róla. Most itt a lehetőség, hogy a legjobb snookeresek ismét élvezzék a hongkongi rajongók szurkolását."
A Hong Kong Masters 1983 és 1988 között rendszeres esemény volt, akkor is meghívásos formában. 1990-ben és 1991-ben is megrendezték, akkor Hong Kong Challenge néven. Steve Davis kétszer nyerte meg a versenyt, rajta kívül Stephen Hendry és Jimmy White is a bajnokok között voltak.
A legmagasabb pénzdíj ebben az időszakban 30.000 font volt, és már akkoriban is előfordult, hogy a Queen Elizabeth Stadium adott helyet a versenynek, ahogy 2017-ben is. 2022 októberében azonban Hongkong legnagyobb fedett stadionja, a Hong Kong Coliseum látja vendégül a sztárokat. Itt akár 10.000-en is láthatják egyszerre a legjobb snookereseket.
A résztvevők pontos névsora még nem ismert, de annyi bizonyos, hogy Ronnie O'Sullivan, valamint a két hongkongi sztár, Marco Fu és a háromszoros világbajnoknő, Ng On Yee ott lesznek a mezőnyben. A Hong Kong Masterst október 6. és 9. között rendezik, a hivatalos mezőny is hamarosan kiderül.

Ng On Yee

Fotó: Getty Images

Snooker
Judd Trump lesz a szezon legjobbja, de Ronnie O’Sullivan zárja az évet világelsőként?
11/07/2022 19:09
Snooker
Yan Bingtao: "Elképesztő, hogy Ronnie 46 évesen is nyeri a címeket"
11/07/2022 13:23