John Higgins tudta, hogy eszméletlenül jól kell játszania ahhoz, hogy legyőzze Zhao Xintongot.

A kínai ifjonc az Egyesült Királyság Bajnokságának címvédője, egy rendkívül ügyes és veszélyes snookeres, aki remek formában érkezett élete első Mastersére. Ráadásul az utóbbi három mérkőzésüket a kínai nyerte, többek között a UK-n is.
A mérkőzés előtt láthattunk egy rövid interjút Higginsszel, amiben arról beszélt, hogy 2021 volt pályafutása legjobb éve. Ez bizony komoly kijelentés, hiszen arról a játékosról beszélünk, aki nyolc világbajnoki döntőt játszott, négyet meg is nyert, és összességében 31 pontszerző sikerrel, kilenc Triple Crown-győzelemmel áll a trófeagyűjtögetésben.
The Masters
Elképesztő, a snookerben teljesen szokatlan hangulatban zajlott a Masters
18/01/2022 13:02
2021-ben viszont mindössze egy versenyt nyert. Igaz, a Players Championshipen valami egészen fenomenális formát mutatott, sem Mark Selby, sem Ronnie O'Sullivan nem tudott neki ellenállni, momentumaik is alig voltak ellene. Higgins ezenkívül döntőt játszott a Mastersen, 15 év után először. Az utóbbi évek viszonylagos sikertelensége után ez a szereplés indította el az újabb remek eredmények sorát, még akkor is, ha a döntőt elbukta Yan Bingtao ellen.
https://i.eurosport.com/2022/01/10/3283893.jpg
A Masters után következett a február végi Players Championshipen nyújtott elsöprő játéka. A tavalyi szezon ezek után nem sok sikert hozott neki, viszont meghozta azt az elhatározást, hogy fogynia kell. Meg is tett mindent ennek érdekében, bő 20 kilót leadott, és ennek köszönhetően a 2021/2022-es szezon eddig eltelt részét csúcsformában hozta le. Négyszer jutott döntőbe, ami annak ellenére is kitűnő eredmény, hogy mind a négy finálét elvesztette. Egyértelműen ő eddig a szezon legkiegyensúlyozottabb játékosa. Hát ezért mondta, hogy 2021 a legjobb éve, és ez fantasztikus, hogy valaki képes ilyen évet produkálni 45-46 évesen, minden, de minden sikerrel a tarsolyában.
Szóval egy remek 2021 után kezdte meg az új évet, és egyben a szereplését a Mastersen, és nagyon is odafigyelt a Zhao elleni mérkőzésen. Higgins egy százassal kezdett, aztán egy jó biztonsági lökése ellenére Zhao is virított egy százast. Higgins elkezdett még szigorúbban játszani, a következő, három frame-et úgy nyerte, hogy ellenfelének nem igazán volt esélye. Ki lehet jelenteni, hogy Higgins 4-1-ig gyakorlatilag tökéletesen játszott. És ami még egy adalék az alázatosságára, bizony nem volt rest 3-1-es vezetés után a negyedórás szünetben is odaállni a gyakorlóasztalhoz, és golyókat lökdösni a pihenésre szolgáló percekben is. Tudta, hogy nem engedhet ki Zhao ellen, mert a kínai ugrásra készen áll.

Higgins a Masters első körében búcsúztatta a UK-bajnokot

Zhao meg is nyerte a hatodik frame-et, de többre már nem futotta tőle. Pedig Higgins a végére csak kiengedett, adott sanszokat, de a UK bajnoka nem tudott élni ezekkel. 6-2-re győzött Higgins, aki tehát a mérkőzés kétharmadában egészen csodásan játszott, az utolsó harmadban hibázgatott, de megúszta a rontásokat. A negyeddöntőt Mark Williamsszel fogja játszani csütörtökön. Ezt mondta a meccs után:
"Igyekeztem megnehezíteni Zhao dolgát. Kihagyott néhány lökést, amiket nem szokott elrontani, és ez extra önbizalmat adott nekem, amitől elég jól játszottam.
Markkal egészséges rivalizálás van közöttünk. 10-15 éve még mindketten top 4-es játékosok voltunk, és sorra nyertük a versenyeket. Mostanra már lejjebb csúsztunk a ranglistán, de még mindig képesek vagyunk tornákat nyerni. Hihetetlen, hogy 30 éve nyomjuk mi hárman, mindennél jobban tisztelem Markot és Ronnie-t, mert még mindig eszméletlenül jól tudnak snookerezni. Máris várom a csütörtöki meccset, csodás lesz ebben a fantasztikus arénában vele játszani."
The Masters
Snookerünnep! Higgins és Williams rangadójába egész London beleremegett
14/01/2022 08:49
The Masters
Snooker Masters – eredmények, időpontok, párosítások
09/01/2022 18:49