Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A szuperrangadók napja jő

Buzás Gábor

Publikálva 13/01/2022 - 10:11 GMT+1

A Masters negyeddöntői kezdődnek, Ronnie O'Sullivan és Neil Robertson, valamint John Higgins és Mark Williams csap össze csütörtökön.

Ronnie O'Sullivan és Neil Robertson

Fotó: WorldSnooker

A Masters első körös mérkőzései után ki lehet jelenteni, hogy egyelőre szó sincs generációváltásról. Olyannyira, hogy éppen a legidősebbek, a nagy trió tagjai, azaz Ronnie O'Sullivan, John Higgins és Mark Williams nyújtották a legjobb játékot a nyolcaddöntőkben. O'Sullivan és Higgins minimális hullámvölgy mellett nagyon magas színvonalon játszottak, és simán győztek Jack Lisowski, illetve Zhao Xintong ellen. Williamsnek már nehezebb dolga volt Yan Bingtaóval szemben, de ő is megoldotta a továbbjutást, mégpedig csodás játékkal.
Igazából nem volt meglepetés az első fordulóban, a tíz korábbi bajnok közül hat jutott be a negyeddöntőbe. Kettőnek mindenképp ki kellett esnie, hiszen két párosításban korábbi győztesek csaptak össze. Sem Yan Bingtao veresége, sem Mark Allen búcsúja Judd Trump ellen nem nevezhető meglepőnek, bár persze mindkét meccsen volt esélye a vesztes félnek is.
Két párosban győzött a nem-bajnok a bajnok ellen: Barry Hawkins elintézte a vacak formát mutató Shaun Murphyt, és az első forduló záró találkozóján Kyren Wilson 6-5-re győzött Stuart Bingham ellen. Akárhogy is nézzük, azért ezek nem egetrengető meglepetések, sőt. Az meg, hogy Trump mellett Mark Selby és Neil Robertson, tehát a másik nagy trió is továbbjutott, egyáltalán nem borítja a papírformát.
Más kérdés, hogy Trump jól játszott, Selby és Robertson viszont annyira nem. A világelső ezzel a játékkal még Hawkins ellen is jó lehet, de az biztos, hogy az ausztráltól jobb snooker kell, hiszen a bombaformában játszó O'Sullivan lesz az ellenfele. Ők játsszák az első negyeddöntőt, csütörtökön 14 órás kezdettel. Márpedig az első körben mutatott játék alapján ez sima győzelem lesz a hétszeres bajnok számára.
És hogy miért számít szuperrangadónak ez a mérkőzés?
Például azért, mert ők játszották a legutóbb döntőt, ami úgy néz ki, fordulatot hozott O'Sullivan játékában és hozzáállásában. Meg azért is, mert az utóbbi hat egymás elleni meccsükből négy (!) finálé volt, és kettő elődöntő. Legutóbb 2018 őszén játszottak olyan meccset, ami ezeknél alacsonyabb szintű találkozó volt, akkor a 16 között futottak össze. Az említett utóbbi hat meccsből egyébként négyet O'Sullivan nyert. És ha Robertson nem gyakorolt gőzerővel az első meccse óta, akkor ismét az angolé lesz a siker.
picture

John Higgins és Mark Williams

Fotó: Getty Images

Este érkezik a két veterán ellenlábas, Higgins és Williams. Nem is nagyon van értelme részletezni, hogy ez miért csúcsmeccs: 49. alkalommal futnak össze, 1994 óta játszanak egymással profi mérkőzéseket, döntőben nyolcszor találkoztak, és ezek közül persze kiemelkedik a 2018-as világbajnoki finálé, melyet a walesi nyert. Sőt, a 2021-es vb-n is Williams örülhetett, miután a nyolcaddöntőben 13-7-re legyőzte a skótot. Az volt az a meccs, ami után Higgins elhatározta, hogy javít a fizikai állapotán, és le is fogyott jó húsz kilót. Éppen ennek következtében jelenleg még jobb játékosnak mondható, mint a tavalyi vb-n (pedig akkor sem volt valami gyenge...), csúcsformában van, és ő tűnik az esélyesnek. Már csak azért is, mert Williams arról beszélt az első meccse után, hogy esténként sokkal fáradtabb, mint napközben, egy pillanat alatt el szokott aludni, néha váratlanul is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés