Judd Trump győzelmével zárult az idény második pontszerző tornája, az Australian Open. A fináléban Trump a hazai közönség kedvencét, Neil Robertsont győzte le, aki sorozatban másodszor jutott be hazája pontszerzőjének döntőjébe, ám ismét vesztesen kellett elhagynia az arénát.
Trump és Robertson személyében két bomba formában lévő játékos várhatta az idei Australian Open döntőjét. Az ausztrál veretlenül menetelt az idény során egészen a bendigói viadal fináléjáig, idei tíz mérkőzését egyaránt megnyerte, míg Trump 8/7-es mérleggel állt a végjáték előtt. Mindketten kiválóan játszottak a döntőig, Trump 18 darab 50 fölötti breaket jegyzett – ebből hat százast -, míg Robertson 14-szer lökött 50 felettit, összesen három százassal megspékelve.
A döntő előtt szinte megjósolhatatlan volt, hogy ki nyeri a 2011 után immáron negyedik alkalommal megrendezett versenyt, hiszen a két gigász egymás elleni párharca abszolút kiegyenlített volt: pontszerző tornákat figyelembe véve 5-5 volt az állás, mindent egybevéve pedig 10-10. Korábban döntőben egyszer találkozott Trump és Robertson, a 2012-es International Championship során, amely végül az angol sikerével zárult. Éppen az volt Trump eddigi utolsó pontszerző győzelme, míg Robertson azóta nem kevesebb, mint kilenc döntőt játszott (a Masterst is beleszámítva), ebből négyet nyert meg, döntős tapasztalatai és győzelmi statisztikája talán felé billentette a mérleg nyelvét.
Snooker
A nyitónapon a UK és a Masters bajnoka is megkezdi világbajnoki szereplését
13 ÓRA
A mostani döntő első felvonása során eleinte fej-fej mellett haladtak a felek, 2-2-vel mentek el az első pihenőre, majd a szünet utáni első játékot Trump nyerte, ekkor vezetett először. Az öröm viszont nem tartott sokáig, Robertson egyenlített. Ezt követően azonban Trump begyújtotta a rakétákat és állva, vagy esetünkben inkább ülve hagyta ellenfelét. Az angol a hetedik frame-ben egy 55-ös breakkel átvette a vezetést, majd a nyolcadikban meglökte a döntő első százasát (114). A 9. frame kiegyenlített játékot hozott, ám az is Trump sikerével zárult, 6-3 volt ekkor már az eredmény a 9 nyert frame-ig tartó párharcban az angol javára. Trump nem állt le, a következő játékban egy 33 és egy 34-es breakkel bebiztosította újabb frame-győzelmét, majd egy újabb 100-assal (101) 8-3-ra módosította az állást. Ezt követően Robertson már az életéért küzdött, de megnyerte a soron következő játékot, ami azért is volt fontos a számára, mert jött egy szünet. A pihenő jótékonyan hatott az ausztrál játékára, visszatérésük után egy 109-es brékkel ugyanis faragott a hátrányán. Azonban mint később kiderült, ez volt Robertson hattyúdala, Trump a következő frame-ben egy 51-es brékkel bebiztosította a győzelmét.
Judd Trump pályafutása negyedik (2011 China Open, 2011 UK Championship, 2012 International Championship) pontszerző trófeáját szerezte meg, Neil Robertson pedig a 16. döntőjén 6. vereségét könyvelhette el. Az ausztrál számára minden bizonnyal fájdalmas a vereség, hiszen sorozatban ez már a második az Australian Openen (tavaly Marco Fu győzte le 9-6-ra), így még legalább egy évet várnia kell arra, hogy hazai közönség előtt is pontszerzőt tudjon nyerni. Ami pedig Judd Trumpot illeti, az angol az ausztráliai torna során varázslatosan játszott, összesen 8 százassal zárta a viadalt, Ricky Walden ellen ráadásul 0-3-ról állt fel, tehát nem csak a formája jó, de mentálisan is rendben van. Ez pedig nem sok jót ígér az ellenfelek számára. (az alábbi videón Trump Xiao ellen lökött 114-es break-je látható)
A mezőny a folytatásban Európába utazik, kezdetét veszi ugyanis az European Tour sorozata, az első versenynek Lettország (Riga) ad otthont.
Snooker
Meglesz Ronnie hetedik világbajnoki címe?
15 ÓRA
Snooker
Neil Robertson beszél frizurájáról és persze snookerről is
15 ÓRA