Shaun Murphy hétfő este kezdi meg a szereplését a Mastersen, Barry Hawkins ellen.


A Masters 2015-ös bajnoka arról beszélt, hogy közel egy évtizede kínlódik nyak- és vállfájással. Ez meglehetősen gyakori a snookeresek körében, de nem mindegy, hogy jelentéktelen fájdalomról, vagy a mozgást korlátozó problémáról van szó. Murphy egyelőre nem kívánja befejezni a pályafutását, de per pillanat kevesebbet tud csak gyakorolni, és mint mondja, ennek rossz hatása is lehet a játékára.
The Masters
Snooker Masters – eredmények, időpontok, párosítások
09/01/2022 18:49
"Jónéhány éve velem vannak ezek a fájdalmak, a snookerjátékosok legtöbbje találkozott már nyak- és vállfájással. Egy orvos elmagyarázta nekem, hogy a snooker beállás az egyik legegészségtelenebb mozdulat a testre nézve. Nem is a lehajlással van gond, hanem azzal, hogy közben fel kell emelni a nyakat, hogy lássuk a golyó tervezett útját. Ez az, ami nagyon sok fájdalmat tud okozni.

Shaun Murphy

Fotó: Getty Images

2013 óta vannak ilyen fájdalmaim, és a 2015-ös világbajnoki döntőben volt a legrosszabb. Felébredtem a döntő reggelén, és egyszerűen nem tudtam balra fordítani a fejemet. Az egész délelőtt arról szólt, hogy az edzőm, Chris Henry próbálta rendbe hozni a nyakamat, igyekezett kimasszírozni a hátizmaimat, hogy legalább asztalhoz tudjak állni. Azóta is sokszor érzem ezt a fájdalmat, és most megint erősen előjött. Nem is akar elmúlni, ezért muszáj úgy szerveznem az életemet, hogy a fájdalmak ellenére is tudjak snookerezni.
Aligha lesz már olyan, hogy napi 5-7 órát gyakorlok, és minden egyes versenyen részt veszek. Valószínűleg meg kell elégednem azzal, hogy napi két órát tudok csak edzeni, sőt néha ki is fogok hagyni napokat annak érdekében, hogy fájdalmak nélkül tudjam megkezdeni a versenyeket. Cserébe viszont több időm lesz golfozni! Majd meglátjuk, milyen hatással lesz ez a snooker karrieremre."
Murphy a tavalyi szezon végén elmenetelt egészen a világbajnokság döntőjéig. Úgy tűnt, erős szezon várhat rá, de mindössze egyetlen negyeddöntőre futotta tőle 2021/2022-ben, és az egyéves ranglistán csupán a 36. helyen található. A 39 éves Triple Crown-bajnok ennek ellenére elégedett a formájával.

Shaun Murphy

Fotó: WorldSnooker

"Érdekes dolog ez, mert valójában nem játszom rosszul, a meccseim többségén elégedett voltam magammal. Viszont a fájdalmaim nem akarnak elmúlni. Az English Openen jött elő megint, aztán A Bajnokok Bajnokán minden egyes lökés fájt, és az Egyesült Királyság Bajnokságán is szinte végig fájdalmak mellett snookereztem.
Eddig nem olyan a szezonom, mint szerettem volna, de tudom, hogy nem az a baj, hogy rosszul játszottam volna. Sokkal inkább arról van szó, hogy nem minden sikerült igazán jól, illetve az ellenfeleim egészen csodásan játszottak ellenem. Li Hang például a Scottish Openen egészen kiválóan snookerezett, az ember nem is érti, hogy ilyen tudással miért nincs még neki egy rakás trófeája. Sajnálom, hogy ellenem is ennyire jól ment neki, de a sport már csak ilyen, el kell fogadni, hogy időnként van, aki jobban játszik nálad."

Shaun Murphy

Fotó: Getty Images

Murphy reméli, hogy a Mastersen végre megfordul a szerencséje.
"Ez egy közhely, de igaz: a 16 legjobb játékos csap össze, minden meccs lehetne akár a döntő is. Nagyon szeretek az Ally Pallyben játszani, csodálatos helyszín ez a Masters számára. A közönség fenomenális, és mivel már megnyertem ezt a versenyt, nekem mindig külön öröm visszatérni az egykori sikerem helyszínére.
Amikor képes vagyok snookerezni, akkor jó formában játszom. Remélem, hogy hétfő este nem lesznek fájdalmaim, és a lehető legjobban tudom szórakoztatni a nézőket."
Murphy régi szereplője a Mastersnek, hiszen már 2001-ben ott volt a tornán, miután megnyerte a Benson&Hedges Championshipet, és ezzel szabadkártyát szerzett a versenyen. Az első mérkőzését Marco Fu ellen játszotta az akkor mindössze 18 éves Murphy.
https://i.eurosport.com/2014/01/16/1166449.jpg
"Úgy emlékszem, Fu a kezdőlökésem után azonnal összehozott egy nagy breaket, és 1-0-ra vezetett. Úgy éreztem, hogy ez aztán kemény menet lesz. Aztán mégis én győztem 6-1-re. A végén kihagytam egy zöldet, és ezért nem jött össze sorozatban három százas break. A főtáblán Stephen Hendry ellen játszottam, és 4-1-re vezettem. Akkor volt egy testen kívüli élményem. A játékvezető felrakta az asztalra a golyókat, Stephen pedig a kezébe temetett arccal ült a székében. A közönség nem igazán tudta, mi lesz itt.
Felnéztem az eredményjelzőre: Shaun "Senki Sem Ismeri" Murphy 4 - 1 Stephen "Az Isten" Hendry. És onnantól fogva elvesztettem a fonalat, ha jól emlékszem összesen 17 pontot szereztem a meccs végéig. Kemény lecke volt, de megízleltem a Masterst, és vissza akartam térni."
Murphy legközelebb 2006-ban játszott a Mastersen, és azóta mindig ott volt ezen a kiemelt versenyen. 2012-ben jutott be először a döntőbe, de akkor még 10-6-ra kikapott Neil Robertsontól. Három évvel később ismét az ausztrál volt az ellenfele, és Murphy ezúttal 10-2-re elgázolta őt.
The Masters
Shaun Murphy: "Ronnie O'Sullivan veszélyesebb, mint valaha"
09/01/2022 14:38
UK Championship
Shaun Murphy halálos fenyegetést is kapott a UK-n tett kijelentései után
06/01/2022 17:20