Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Luca Brecel furcsa meccsen győzte le életében először Neil Robertsont

Buzás Gábor

Frissítve 16/09/2023 - 20:06 GMT+2

Hogy miért volt furcsa a Shanghai Masters második elődöntője? Azért, mert a nagy részében gyengén játszottak mindketten. Sokat hibáztak, egyben sok lehetőséget adtak egymásnak. A vége felé úgy nézett ki, hogy Robertson rátalál a jobb játékára, de a véghajrára elfogyott, és 10-7-re győzött az uralkodó világbajnok. Aki egyik mérkőzésén sem volt különösebben meggyőző az idei Shanghai Mastersen.

Robertson magabiztos játékkal lopott frame-et a vb-címvédőtől

Luca Brecel még sosem győzte le Neil Robertsont. Igaz, mindössze háromszor futottak össze korábban. 2019-ben játszották egyetlen jelentős mérkőzésüket, akkor, a China Open elődöntőjében, 10-7-re győzött az ausztrál.
Pocsékul indult a mérkőzés, de nagyon. A 42 perces nyitóframe-et egy röpke félórás követte. Semmi sem sikerült a játékosoknak, ketten összesen egyetlen 30 feletti breaket tudtak összehozni. Egy 35-öst... Valami víz is csepegett az asztalra, szóval elég vacakul nézett ki minden a meccs elején.
Aztán elkezdett jobbra fordulni a történet. Brecel lökött egy 68-as breaket, és ezzel már 3-0-ra vezetett. Robertson egy 95-össel és egy 60-assal 3-2-re zárkózott. Csakhogy aztán egyre többet rontott az ausztrál, és Brecel minden játékelemben valamivel jobb volt, mint ő. Kicsit jobb biztonsági játék, valamivel jobb golyóbelökés, remek hosszú belökések, összességében kicsit kevesebb hiba a belga részéről. Ennek eredményeként 6-2-re ellépett, és a 7-2-es, igen komoly előnyre is volt esélye. Csakhogy elpcakázta, így az ausztrál hozta az első szakasz utolsó frame-jét, és 6-3-mal mentek el a hosszú szünetre.
Az esti szakasz legfontosabb motívuma az volt, hogy Robertson jóval magabiztosabban érkezett az asztalhoz. A viselkedése, a testbeszéde is jóval pozitívabb volt, mint korábban. Alighanem nagyon jót tett neki, hogy megnyerte a 9. frame-et. Némi nehézségek árán, de övé lett a tizedik is, és máris feljött 6-4-re.
Csakhogy most megint a szuperhiggadt Brecel következett, akit nem igazán hatott meg ellenfele feljavulása, és egy 84-es breakkel visszaállította háromframe-es előnyét. És volt esélye a 8-4-es vezetésre is, de Roberstoné lett a következő frame, ezzel 7-5-re zárkózott. Majd 7-6-ra is, miután egy 61-es breakkel hozta a 13. frame-et. Amiben két jó esélye is volt a belgának, de nem tudta kihasználni ezeket.
picture

Luca Brecel

Fotó: WorldSnooker

A kisszünet után Robertson elkövetett néhány nagyobb hibát, Brecel köszönte szépen, és 8-6-ra módosította az eredményt egy 123-as breakkel. Ez volt a mérkőzés első százasa. Aztán rögtön jött a következő, egy 109-es, ezúttal Robertsontól. Csakhogy nem tudott kiegyenlíteni ezúttal sem. Volt esélye bőven a követlező két frame-ben az ausztrálnak, de ez a nap részéről a kihasználathan esélyekről szólt. A meccs végén megint hasonlóan sok hibával és érthetetlen lökésekkel operált, mind a találkozó elején, és ennek az lett a vége, hogy Brecel 10-7-re győzött. Pedig ő sem játszott igazán meggyőzően, legfeljebb csak néha.
A döntőben tehát a világelső találkozik a világranglista második helyezettjével, aki egyben az uralkodó világbajnok. Brecel első sanghaji döntőjére készül, O'Sullivan a hatodikra. Egyben arra, hogy ötödször legyen Sanghaj bajnoka. És persze ez a mérkőzés visszavágója a világbajnoki negyeddöntőnek, melyet 13-10-re nyert a belga. Azok után, ugye, hogy 10-6-ra a Rakéta vezetett.
Jósolgatni? Teljesen felesleges. A döntő élő közvetítése az Eurosporton kezdődik reggel 8 órakor. A második etapot az eurosport.hu oldalon nézhetjük élőben, felvételről pedig 21 órától a tévében. A győztes 210.000 fonttal lesz gazdagabb, ehhez 11 frame-et kell nyerni vasárnap.

Az első etap élőben:

A második etap élőben:

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés