A Shanghai Masters a profi snookertornák azon ritka madarai közé tartozik, amelyet még a régi rendszerben játszanak. A szeptember második hetében rendezendő pontszerző versenyen a ranglista első 16 helyezettje alanyi jogon főtáblás, a másik 16 helyért pedig az elmúlt héten játszottak selejtezőket Barnsley városában. Nézzük, hogy kik utazhatnak majd három hét múlva Kínába.
Mindenképp kiemelendő Joe Swail (a képen), aki ranglista 73-dikként négy selejtezőt játszott, és nyert. Az első fordulóban kölcsöndákóval győzte le Zak Suretyt 5-4-re. Aztán Jimmy White következett, majd a feljövőben lévő Kyren Wilson, és őket is döntő frame-ben küzdötte le. Utánuk jött a (papíron) legnagyobb falat, Peter Ebdon, akin viszont már sima 5-1-gyel lépett túl, és az egykor ranglista tizedik Swail ezzel már biztos, hogy ott lesz Sanghajban, ami a Welsh Open óta az első helyszíni részvétele lesz. A 44 éves észak-ír snookeres lesz a legalacsonyabban rangsorolt játékos a főtáblán.
Szintén hosszú utat járt be a kínai Li Hang, aki ellen nem állt ki az első ellenfele (Zhang Anda), viszont aki asztalhoz lépett a ranglista 70-dik ellen, az csak két frame-et tudott hozni. Sorrendben Nigel Bond, David Morris és Mark Joyce voltak a legyőzöttei, nem a legnehezebb úton jutott el tehát Kínába. De nem is a legkönnyebben, mint korábban, szabadkártyásként.
Snooker
Mark Selby beszél a sötét időszakáról
07/05/2021 15:23
Korántsem meglepő, hogy Alan McManus legyőzte Jamie Jonest, és ott lesz Sanghajban. A magasabban rangsoroltak közül a skót mellett győzött még Martin Gould, Liang Wenbo, Dominic Dale, Michael White, Ryan Day, Mark Williams, Fergal O'Brien és Michael Holt. Hét helyen borult tehát a papírforma, és a legnagyobb kieső Matthew Stevens, aki Jack Lisowskitól kapott ki. A 23 éves angol még nem tudta megismételni a másfél évvel ezelőtti China Open negyeddöntőjét, és kérdés, hogy valaha be fog-e robbanni az élmezőnybe. Nagyon nehezen kvalifikált Sanghajba, két döntő frame-es csata után győzte le a kétszeres világbajnoki döntős Stevenst.
Szintén utazik a volt világbajnok Ken Doherty, aki három meccset nyert Barnsley-ban. Az utolsón hosszú, nehéz, többnyire szoros frame-ekben, de 5-0-ra legyőzte Mark Kinget. Ez volt a selejtező utolsó fordulójának egyetlen "söprése". Sanghajban így nyolc világbajnokot láthatunk majd: Doherty, Dott, Murphy, O'Sullivan, Robertson, Higgins, Williams és Selby van a résztvevők között. Selby és Doherty ráadásul egymás ellen játszik az első fordulóban, ami egy nagyon érdekes rangadó lehet.
A selejtező eredményei, valamint a shanghaji első forduló párosításai itt találhatóak. Ne feledjük, hogy lesznek szabadkártyások is, de még nem tudni, hogy a selejtezősök közül kiknek kell amatőr kínaiak ellen kezdeni a tornát.
Snooker
Judd Trump az év játékosa, sorozatban harmadszor
06/05/2021 17:54
World Championship
Selby a legnagyobb sztárok közé emelkedett
04/05/2021 07:11