A Gibraltar Open a BetVictor European Series utolsó állomása. Ezen a versenyen dől el, hogy ki lesz a sorozat legeredményesebb játékosa, hogy ki teheti zsebre az igencsak magas, 150.000 fontos különdíjat. Összehasonlításképp: ugyanennyit fog nyerni az a játékos, aki majd felemelheti a szezon nyolc legjobbjának rendezett Tour Championship trófeáját március végén. Ugyanennyit kapott Allen, amikor elvitte a Bajnokok Bajnokát. Pontszerző tornán ennél többet (a kínai versenyen híján) csak a UK győztese, a világbajnok és a világbajnoki döntős tud keresni. Szóval nagyon sok pénzről van szó.

Tegnapig Trump és Selby volt versenyben a különdíjért. A világelső megnyerte a German Masterst, döntőzött a Championship League-ben és az elődöntőig jutott a European Mastersen. A háromszoros világbajnok megnyerte a European Masterst, döntőbe jutott a Shoot Outon, negyeddöntős volt a Players Championshipen. A papírforma szerint a Gibraltar Open elődöntőjében futottak volna össze, és ez esetben egymás ellen döntöttek volna a különdíj sorsáról. 
De nem így alakult. Chris Wakelin, a világranglista 62. helyezettje ugyanis a harmadik fordulóban legyőzte Selbyt. Trump a torna előtt vezette a különdíjas ranglistát, ezért Selby búcsúja automatikusan azt jelenti, hogy a világelső vághatja zsebre a 150.000 fontot. Ahogy egyébként tavaly is. Selby ezt mondta erről:
German Masters
Három lökés, két egyfal - hát miket bevállalt itt Yan Bingtao?
2 ÓRÁJA
"Nem jött össze. Ha megszereztem volna a különdíjat, akkor sem lehetnék boldogabb, mint amilyen most vagyok. Nem változtatott volna az életemen. Persze csalódást jelent, hogy nem lett az enyém, de ettől azért nem dől össze a világ. 
Judd megérdemli. Az utóbbi két évben hihetetlenül jól játszik. Elképesztő, hogy mennyi versenyt nyer. Ezt a különdíjat csakis olyan játékos szerezheti meg, aki sok versenyt nyer, márpedig ő sokat nyer, ezért minden pénzdíjat megérdemel."
Trump még Selby kiesése előtt nyilatkozta, hogy nagyon örülne, ha találkozhatna Selbyvel. Érdekesség, hogy ők ketten idén összesen hat pontszerzőt nyertek, az egyéves ranglista első és második helyén állnak, de a Championship League-en kívül ebben a szezonban még nem futottak össze. Talán majd a Tour Championshipen... vagy a világbajnokságon.

Jimmy-wHITE-SIX-RED.jpg

Fotó: Eurosport

Selby kiesésén kívül is történtek meglepetések pénteken. A legnagyobb papírforma-borulást Jimmy White produkálta, aki 4-2-re legyőzte Binghamet. Ez több szempontból érdekes eredmény. Egyrészt top 16-os játékost győzött le (bár szinte bizonyos, hogy Binghamnek selejteznie kell majd a világbajnokságra, mert addigra kiesik az abszolút elitből), akik ellen időtlen idők óta esélye sem volt. Másrészt a szezonban eddig még egyszer sem jutott el a harmadik fordulóig. Sőt, tavaly sem. A tavalyelőtti szezonban is csak a Shoot Outon. Valamirevaló versenyen legutóbb a 2017-es Northern Ireland Openen jutott a legjobb 32 közé. 
És ezt a sikert úgy érte el, hogy az első meccsén 0-3-ról fordított O'Connor ellen. Ráadásul mind a négy megnyert frame-jében ötven feletti brekaet lökött. Bingham ellen is jól játszott, látszott, hogy mostanában sokat gyakorolt. Ezt mondta:
"Sokat gyakoroltam az utóbbi időben, és élvezem. Topjátékosokkal is volt szerencsém snookerezni. A játékom rendben van, de nem egyszerű tétmeccsen is a legjobbamat hozni."
Soheil Vahedi is borította a papírformát Williams legyőzésével. Matt Selt pedig a torna legnagyobb sorozatát produkálja: kezdte a Hendry elleni magabiztos győzelemmel, majd győzött Hawkins és Kyren Wilson ellen is. Mindkét topjátékost 4-3-ra győzte le, nagyot fut az Indian Open egykori bajnoka.
German Masters
Robertson már nem mesterkedik Berlinben
TEGNAP 08:18
German Masters
Szerencsés lökés ide vagy oda, kifogott a fiatal kínai a háromszoros világbajnokon
26/01/2022 18:41