Három újonc kapott lehetőséget a 2021-es Mastersen. Gary Wilson beugróként, Lisowski helyett. Kiesett az első körben. Un-Nooh saját jogán indulhatott, de ő is kikapott. Yan Bingtao viszont győzelmet aratott, és ezzel komoly meglepetést szolgáltatott, hiszen a torna egyik favoritját, a szezon egyik legjobbját, az Egyesült Királyság aktuális bajnokát, Robertsont búcsúztatta.


3-1-re, majd 5-3-ra is vezetett az ausztrál. Nem tudta azonban lezárni a mérkőzést. A kínai két 50 feletti breakkel kiharcolta a döntő frame-et, melyet 40 perces csatában nyert meg. És nem ez volt a leghosszabb frame, akadt egy 48 perces is korábban. A döntő frame-ről ezt mondta Yan:
"Neil olyan játékos, aki kihasználja a lehetőségeit. Ha kap. Ezért annyi biztonságit löktem, amennyit csak tudtam. Vicces volt, hogy az összes színes a falra került. Mindent megtettem, hogy szétziláljam a golyókat."
British Open
John Higgins: Megbocsáthatatlan ez a vereség
2 ÓRÁJA
Robertson pedig azt nyilatkozta, hogy olyan volt a döntő frame-ben a kínai, mint Steve Davis a csúcsformájában. Hízelgő. Yan tehát bejutott a nyolc közé, ahol Maguire lesz az ellenfele. A skót ugyanis némi meglepetésre 6-3-as győzelmet aratott Selby ellen. 
Tudtuk, és Selby is tudta, hogy Maguire nagyon veszélyes ellenfél. Arra viszont tán a háromszoros bajnok sem számított, hogy nem nagy breakekkel fog operálni a skót, hanem biztonsági vonalon veszi fel a kesztyűt a biztonsági játék királyával. Sőt, nemcsak felvette, de meg is pofozta vele Selbyt, mert bizony jobb volt ebben a tekintetben (is). Emellett sokkal jobban lökte a hosszú golyókat is Maguire, és az idegrendszere is kitartott. Akkor is, amikor 0-2-ről kiegyenlített Selby, és akkor is, amikor három snookeres hátrányban kínozta őt. Végtelenül türelmesen, okosan, és persze pontosan játszott Maguire. A torna első hat meccse alapján eddig ő mutatta a legjobb játékot.
Szerdán az első forduló utolsó mérkőzései kerülnek terítékre. Délután O'Sullivan és Ding csap össze sokadjára. Nagyon erősen a hatszoros világbajnok felé billen a mérleg (16-5). Utóbbi három meccsüket egyaránt ő nyerte. Ding csak akkor győzhet, ha bemutat egy olyasfajta feltámadást, mint Maguire, Murphy vagy Gilbert. Megeshet.
Este Higgins és Allen következik, szintén egy kőkemény párosítás. Ők három éve nem találkoztak, akkor egyébként, éppen a Masters elődöntőjében, az északír győzött, aki aztán a trófeát is megszerezte. Higgins kétszeres bajnoka a Mastersnek, de 2006 óta, tehát 15 éve (!) nem jutott be a döntőbe. Az idei szezonban egyetlen elődöntőt tud felmutatni, és sok korai kiesést. Allen is sokszor búcsúzott az első fordulókban, viszont megnyerte a Bajnokok Bajnoka tornát. Megjósolhatatlan meccs.
A verseny kezd emlékeztetni a tavalyi Mastersre. Akkor O'Sullivan nem indult, idén Trump nincs a mezőnyben. Tavaly az első fordulóban búcsúzott az első hat kiemelt közül öt játékos: Trump, Williams, Robertson, Selby és Allen. Most is hasonló a helyzet, amennyiben Robertson és Selby ismét kiesett, és ezzel a szezon három legjobbja nincs a nyolc között. És még szerdán is születhetnek meglepetések.
Snooker
Ronnie O'Sullivan: "A Tournak segítenie kellene a női snookert"
5 ÓRÁJA
British Open
British Open: Fájó vereséget szenvedett a négyszeres győztes John Higgins
17 ÓRÁJA