Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Brecel simán legyőzte Higginst

Buzás Gábor

Frissítve 13/12/2021 - 10:06 GMT+1

Új sztár születik a szemünk előtt. Luca Brecel hét nappal első Triple Crown fináléja, és annak elvesztése után ismét döntőt játszott, és ezúttal győzött, mégpedig egészen remek játékkal.

Luca Brecel wins the 2021 Scottish Open

Fotó: Eurosport

Pedig az előjelek azt mutatták, hogy ez inkább Higgins meccse lehet.


A skót ugyanis egészen csodásan, majdhogynem tökéletesen snookerezett az elődöntőben Ronnie O'Sullivan ellen, ezzel szemben Brecel közepes játékkal verte Anthony McGillt. Csakhogy a döntőben előkerült az új nap, új forma közhely, és Higgins hibázgatott, Brecel viszont parádézott.
A belga eszméletlen önbizalommal játszott, sorra lökte be a hosszú pirosakat, sokszor még falon álló fehérrel is. Higgins az esetek többségében egyszerűen nem tudott elég jó biztonságit lökni, annyira sült Brecel keze. Szinte minden sikerült neki, Higginsnek viszont alig voltak momentumai. Ennek következtében 5-1-re elhúzott a belga.
picture

Luca Brecel

Fotó: Getty Images

Higgins aztán magára talált, és egy 70 feletti breakkel 5-2-re szépített. Ha a következő frame-et is hozta volna, egészen máshogy is alakulhatott volna a döntő, de Brecel egy százassal rövidre zárta a kérdést. Egyébként ez volt az első százas breakje az egész versenyen.
6-2-vel vágtak tehát neki az esti folytatásnak. Brecel két nagy breakkel gyorsan ellépett 8-2-re, és ezzel gyakorlatilag eldőlt a trófea sorsa. Hét frame-et nyerni zsinórban majdhogynem lehetetlen, még Higginsnek is. Hármat azért lefaragott a hátrányából, 8-5-re feljött. Amikor már kicsit aggódni kezdhetett a Brecel-tábor, akkor a belga megint elővarázsolt egy százas breaket, és lezárta a mérkőzést. Nagyon érdekes volt az utolsó néhány momentum: Brecel az utolsó feketét úgy lökte be, hogy oda sem nézett, utána viszont képletesen leborult Higgins előtt.
picture

Luca Brecel remek játékkal múlta felül John Higginst

Higgins immár negyedik döntőjét bukta el ebben a szezonban. Ennek ellenére csaknem vidámnak tűnt, már azon viccelődött, hogy egyszer csak sikerül nyernie valamit. Brecelről gyönyörű szavakat mondott, a jövő nagy bajnokának nevezte őt.
És az a helyzet, hogy nehéz ezzel vitatkozni. Mert olyan viszonylag gyakran történik, hogy egy alacsonyabban rangsorolt játékosnak kijön a lépés, és eljut egy verseny döntőjéig. De két egymást követő döntőt már nem lehet a hathatós szerencsének, vagy egyszeri formacsúcsnak betudni. Őrült nagy dolog, amit az utóbbi három hétben elért Brecel, és biztosra vehetjük, hogy lesz még ennek folytatása. Akár a következő versenyen, a World Grand Prix-n, ahova második kiemeltként érkezik... Jordan Brown lesz az első ellenfele, ha ki tudja pihenni magát, nem okozhat gondot.
picture

Scottish Open : Century Brecel 128

Fotó: Eurosport

Brecel mondott néhány szót arról, amire a legtöbben kíváncsiak, hogy honnan jön ez a hirtelen formajavulás:
"Nyáron sokat gondolkodtam a játékomon, és változtattam néhány dolgon, elsősorban a hozzáállásomon és pár taktikai dolgon. Emellett új menedzsmentem van, és velük együtt odafigyelünk az alvási szokásaimra és a táplálkozásomra is. Igyekszünk minden részletet a helyére tenni, és ez máris kifizetődik."
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés