Vasárnap kezdődik a Masters, és néhány nappal előtte az Eurosport néhány munkatársa feltehette kérdéseit Ronnie O'Sullivannek. Nekem is megadatott ez a lehetőség, és szerencsére az ötszörös világbajnok meglehetősen részletes válaszokat adott. Íme az interjú:
Mit gondolsz, meddig tudod fenntartani a csúcsformádat?
Valószínűleg úgy 50 éves koromig. Nem tudom pontosan miért, de az idősebb játékosoknak mostanában sokkal jobban megy a snooker. Kicsit kitolódtak a határok. Néhány éve még ugyanerre a kérdésre azt válaszoltam volna, hogy legfeljebb 45 éves koromig folytatom.
Snooker
Mark Selby beszél a sötét időszakáról
07/05/2021 15:23
Az a helyzet, hogy még mindig itt vagyok, még mindig nyerek trófeákat, és nem hiszem, hogy ez változni fog a következő minimum két évben, ha ugyanilyen jól megy a játék. Manapság akár 48-49 évesen is el lehet jutni döntőkbe, a top 16 tele van veteránokkal. Ha mások képesek erre, akkor nekem is van sanszom arra, hogy 50 évesen még döntőket játsszak.
https://i.eurosport.com/2018/12/09/2479008.jpg
2014 óta nem jutottál be a világbajnokság döntőjébe. Szerinted a mostani formád elég ahhoz, hogy megint világbajnok legyél? Van esetleg valami, amin változtatnod kell ahhoz, hogy megint te legyél a győztes?
Számomra az a legfontosabb, hogy élvezzem a játékot. Ha ezt fent tudom tartani, akkor képes leszek arra, hogy nyerjek még versenyeket.
A világbajnokság persze teljesen más verseny. 17 napig tart, ez az, ami miatt félek Sheffieldtől. 17 nap folyamatos izgalom és feszültség. A végén mindig az kerül ki győztesen, aki ezt a hosszan tartó nyomást a legjobban menedzseli. Nem egy kellemes élmény.
Mennyit gyakorolsz manapság?
Nem sokat. Fiatalabb koromban nagyon sokat játszottam, azt hiszem, túlságosan is sokat. Ha szereted, amit csinálsz, és jól megy a játék, akkor minden rendben van. Egy időben túlságosan sok rossz szokást szedtem össze, és minél többet snookereztem, annál inkább erőltettem ezeket a rossz szokásokat. Mostanában nem játszom olyan sokat, heti három-négyszer nagyjából két órát.
A SightRight egészen pontosan hogyan fejleszti a játékodat?
Én már nem igazán tudok fejlődni. Aki azt hiszi, hogy 21 éves kora után még képes fejlődni, az hazudik magának. Ahelyett, hogy hosszú órákat töltenék el a gyakorlóasztalon, valami olyat keresve, amit valószínűleg sosem találok meg, én inkább fenntartom a sikeréhségem, elmegyek a konditerembe, heverek a kanapén, tévét nézek, igyekszem élvezni az életet.
https://i.eurosport.com/2018/12/02/2474497.png
Szerinted ki lesz előbb világbajnok, Ding Junhui, Judd Trump, vagy Kyren Wilson?
Leginkább Kyren Wilsont mondanám. Az idő neki dolgozik. Hét-nyolc év múlva már nem lesz ott Selby és Murphy, senki sem, aki most a harmincas évei közepén jár. Ő pedig még mindig fiatal lesz. Nem látom, hogy bárki is előretörne a még fiatalabbak közül. Ha fogadnom kellene, akkor valószínűleg őt választanám.
Judd és Kyren esetében azt hiszem, elsősorban a sajtó nagyítja fel az ellentéteket. Mindig jó, ha ellentétes személyiségek csapnak össze. Judd vibrálóbb egyéniség és nagyon agresszív snookert játszik. Kyren is nagyon agresszív játékos, de ő nem kedveli annyira a feltűnést. Viszont nagyon szeret az olyanok ellen játszani, mint Judd, és ez a párharc mindenképp jót tesz a snookernek és a rajongóknak.
Elképzelhetőnek tartod, hogy kontinentális Európa nagy számban adjon jó snookereseket?
Úgy látom, hogy Európa erről lecsúszott, mint ahogy az Egyesült Királyság is kezd leszakadni. A következő generáció legjobbjai kínaiak lesznek. Nagyjából 20 éve kezdtek el komolyan foglalkozni a snookerrel, Ding 15 éve tűnt fel, és ezt követően gombamód szaporodtak Kínában a snooker akadémiák. A mai kínai invázió az akadémiákban elvégzett rengeteg munkának köszönhető. Fantasztikus játékosok érkeznek Kínából. Igaz, nincs köztük olyan, aki egymaga képes lenne uralni a játékot, de nagyon sokan vannak, akik rendkívül jók.
Ez is a nagy számokról szól. Ha egy nemzetnek van 30-40 erős játékosa, akkor közülük biztosan lesz egy vagy kettő, aki nagyon messzire eljut. Európában és az Egyesült Királyságban nincs most ennyi jó fiatal játékos. Akik viszont sokra vitték, azoknak kell snooker akadémiákat létrehozniuk a fiatalok számára, hogy versenykörülmények között készülhessenek, olyanok ellen, akik jobbak, mint ők. Az embernek folyamatosan tanulnia kell, és ehhez elengedhetetlen az infrastruktúra, elengedhetetlenek a műhelyek. Jelenleg is van néhány ügyes európai snookeres, de még nem láttam olyat, akit igazán jónak tartanék.
https://i.eurosport.com/2018/12/07/2477956.jpg
Snooker
Judd Trump az év játékosa, sorozatban harmadszor
06/05/2021 17:54
World Championship
Selby a legnagyobb sztárok közé emelkedett
04/05/2021 07:11