Javában zajlanak a snooker világbajnokság selejtezői, egyik másik párharcban már születtek is meglepetések. A kiemelt játékosok egyelőre páholyból követik a történéseket várva lehetséges ellenfeleiket. Kyren Wilson nyolcadik kiemeltként várhatja a Crucible Színházban megrendezésre kerülő tornát sokak potenciális esélyesként. Pár éve Ronnie O'Sullivan megjósolta a vb-győzelmét, ám ő volt az is, aki nem sokkal később azt mondta, hogy amíg Wilson pozíciós játéka nem javul, addig nem fogja tudni felvenni a versenyt a legjobbakkal. Hol máskor lehetne rácáfolni a kétkedőkre a legjobban, mint a világbajnokságon?
Kyren Wilsont minden tornán esélyesként tartja számon a szakma. Ugyanakkor eleddig pályafutása során mindössze három pontszerzőt nyert ráadásul nyolc döntőből hozta össze ezt a hármat. Wilson 28 éves, tehát már nem tartozik az igazán fiatal játékosok közé, jóllehet snookerben ez a 28 esztendő azért nem számít öregnek sem. Az angol öt évvel ezelőtt nyerte első pontszerzőjét, a Shanghai Mastersen Judd Trumpot 10-9-re legyőzve. Azóta minden évben játszott legalább egy döntőt, idén kettőt is. A mostani szezonban a Welsh Openen és a leállás előtti utolsó tornán a Gibraltar Openen is finalista volt. Előbbin megalázó 9-1-es vereséget szenvedett Shaun Murphy-től, utóbbin izgalmas csatát vívott Trumppal de végül 4-3-ra kikapott. Wilson játszott már Masters-döntőt és a Champion of Champions tornán is eljutott a végjátékig, ám ezeken is vereséget szenvedett előbbin Mark Allentől utóbbin Ronnie O'Sullivantől. Éppen a 2018-as Champion of Champions torna után mondta róla Ronnie, hogy kitartása, fegyelmezettsége és "tökössége" miatt lehet egyszer világbajnok Wilson, ám egy évvel később szintén ő volt az, aki bírálta a háromszoros pontszerzőt. 
"Mindenki úgy szeretne tudni snookerezni, mint John Higgins, Judd Trump vagy Neil Robertson. Ha választhatnánk nyilván azt választanánk. De nem mindenki ennyire tehetséges, sokoldalú, így kompenzálnia kell itt vagy ott. Én úgy gondolom, hogy ha ezek a játékosok igazán jó formában vannak, akkor Kyren Wilson nem tud velük versenyezni hosszú lefolyású mérkőzéseken. Egészen egyszerűen azért, mert nem képes 100%-osan kontroll alatt tartani a fehér golyót. Amikor ellene játszol, akkor szinte tudod, hogy be fog csúszni egy-két pozícionálási hiba, amelyből indulhatsz, amelynek köszönhetően nyomást tudsz rá gyakorolni és aminek köszönhetően le tudod akár győzni." - beszélt Wilson legnagyobb hiányosságáról Ronnie O'Sullivan a tavalyi vb negyeddöntője során.
Snooker
A fegyelem a kulcs, mondja Jackson Page
TEGNAP 09:44
A leállás miatt megjósolhatatlan, hogy milyen formában érkezik Sheffieldbe Kyren Wilson. A szezon során voltak gyengébb és erősebb meccsei, tornái, ám a március 15-e óta tartó időszak nyilván megnehezítette a dolgát a felkészüléssel kapcsolatban. Wilson 22 tornán elképesztő mennyiségű, 95 darab mérkőzést játszott, ezek közül 61-et nyert meg, 33-at elvesztett. Ez azért nem túl acélos 64 százalékos győzelmi mutató. Mindenesetre azért játszott két döntőt és volt még két alkalom, amikor a négy közé jutott. A szezon első felében igazán gyengén muzsikált majd februártól kezdve már javuló tendenciát mutatott éppen ezért (is) érinthette érzékenyen a leállás. 
Ugyanakkor a Crucible-ben rendre kiegyensúlyozottan szerepel, debütáló évét leszámítva nem esett ki az első körben, sőt a negyeddöntőig mindig eljutott. Legjobbját a 2018-as kiírás során nyújtotta, akkor a négy között búcsúzott miután kikapott 17-13-ra John Higginstől. Hogy idén is eljut-e legalább a negyeddöntőig az természetesen megjósolhatatlan. Egész egyszerűen azért, mert a leállás miatt különösen felértékelődik a selejtezős szerepvállalás. Hiszen a selejtezőből érkező játékosok legrosszabb esetben is két mérkőzést már lejátszottak a főtáblás összecsapásuk előtt, formába lendülhetnek de ha nem is, akkor is benne van a játék a kezükben éppen ezért szinte garantált a meglepetés. 
Wilson a felső ágra került, amelyet sokan könnyebbnek tartanak az alsónál, ám ha megnézzük a neveket akkor azért látjuk, hogy itt sem várnak könnyű meccsek az érintettekre. A nyolcadik kiemelt amennyiben sikerrel veszi az első fordulót selejtezős riválisával szemben, akkor Stephen Maguire-el találkozhat, aki ellen pozitív a mérlege ám a skót idén újra régi fényében tündökől, nem ígérkezik könnyű ellenfélnek. 
Mikor nyerhetne világbajnokságot a skót fenegyerek, ha nem idén? | Eurosport
Kedden kezdetét vette a 2020-as snooker világbajnokság selejtezője. Amíg a top 16-on kívüli játékosok a Crucible részvételért harcolnak, addig górcső alá vesszük a már kvalifikált kollégáikat. Stephen Maguire következik a sorban, aki 9. kiemeltként várhatja a rajtot. A skót 16 alkalommal szerepelt pályafutása során a világbajnokságon, ám meglepő módon nyolcszor rögtön az első körben elvérzett.
Egy esetleges sikert követően - és szigorúan a papírformát követve - egy JuddTrump elleni rangadó vár rá. Kettejük párharca nagyon szoros jelenleg a vb-címvédő vezet 8-7-re köszönhetően a Gibraltar Openen aratott sikerének, ám az ő esetében ott van ugye a Crucible-átok
Judd Trump megtörné a Crucible-átkot | Eurosport
A snooker történetében még nem volt ahhoz fogható szezon, amelyet Judd Trump produkált a mostani során. Jó kérdés, hogy hány pontszerző győzelem lenne a neve mellett, ha nincs a világjárvány. Így most hattal várhatja a világbajnokságot, ennél több pontszerzőt egy szezon alatt soha senki nem nyert még korábban, ez még a nagy Ronnie O'Sullivannek de még Stephen Hendry-nek sem sikerült.
Az elődöntőben aztán jöhet akár JohnHiggins (H2H: 3-2 Higgins javára) vagy Mark Allen (H2H: 8-6 Wilson javára) is, szóval komoly névsor de hát egy világbajnokság már csak ilyen. Kyren Wilson tehát az idei világbajnokságra is kiemeltként érkezik és ezúttal is az esélyesek között tartják számon, de a végső győzelemre csak abban az esetben lehet jó, ha erényeit megőrizve játékának minden elemét az elit kategóriába emeli. 
Snooker
John Higgins - túlsúlyos vagyok, bringára ülök
07/06/2021 10:20
Snooker
Mark Selby nagyot játszott a vb-n
04/06/2021 13:13