Graeme Dott 2006-ban nem kis meglepetésre megszerezte a világbajnoki címet. 14. kiemeltként érkezett a Crucible-be, és a negyeddöntőben nagyon közel került a kieséshez, hiszen Neil Robertson ellen döntő frame-re kényszerült. (Négy évvel később az ausztrál visszavágott neki a világbajnoki fináléban).

Az elődöntőben szoros csatát vívott O'Sullivannel, akitől két évvel korábban a vb-döntőben simán kikapott. Fej-fej mellett haladtak egészen a 14. frame-ig, amikor O'Sullivan dákőbőre tönkrement. Innentől fogva Dott dominált, és 17-11-re győzött. A döntőben ugye "emlékezetes" csatát vívott Peter Ebdonnal, melyet 18-14-re megnyert a skót, aki ezzel pályafutása első pontszerző győzelmét szerezve világbajnok lett.
A magánélete azonban messze nem alakult ennyire rózsásan. 2006 januárjában rákot diagnosztizáltak Alex Lambie-nél, aki 12 éves kora óta mentorálta Dottot, és menedzsere, majd apósa, amolyan második édesapja lett. Lambie még láthatta Dott világbajnoki címét, de 2006 decemberében elhunyt. Néhány hónappal később Dott felesége, Elaine elvetélt, és ez a két, gyors egymásutánban bekövetkezett tragédia mély depresszióba taszította a skótot. Azóta is gyógyszerekkel tudja csak kordában tartani az állapotát.
Snooker
Mi kell ahhoz, hogy Ronnie O'Sullivan megszerezze a hetedik vb-címet?
03/06/2021 10:53
https://i.eurosport.com/2021/05/10/3129972.jpg
"Akkoriban sok gyógyszert kellett szednem, és volt egy sorozat, amikor, ha jól emlékszem, 17 meccset vesztettem el. Talán egy egész szezon telt egy győzelem nélkül. Nem is emlékszem ezekre a versenyekre. Csak arra emlékszem, hogy mindig csak egy inget vittem magammal, mert tudtam, hogy úgyis kikapok, mert alig-alig gyakoroltam.
Egyszer csak kaptam egy telefonhívást. Nagyon meglepő volt, mert Ronnie-val egyáltalán nem szoktunk beszélni. Együttérzően megkérdezte, hogy vagyok, és hogy mit csinálok. Azt mondta, ő is hasonló helyzetben van.
Rendkívül jól esett, hogy felhívott, mert mi nem szoktunk beszélni, nem vagyunk barátok. Nagyon kedves volt tőle, és azóta teljesen máshogy tekintek rá.
Emlékszem, hogy sírtam is az orvosnál, ami velem nemigen szokott előfordulni. Terápiába is jártam egy ideig. A depresszió oka részben az volt, hogy nem tudtam rendesen meggyászolni Alexet. Amikor meghalt, én tovább játszottam, nem hagytam magamnak időt a gyászra.

Graeme Dott

Fotó: Imago

Egész jó állapotban voltam az idei szezonig, de aztán megint felütötte a fejét a depresszió. Voltak is nehézségeim ebben az évben, de mostanra úgy tűnik, sikerült felülkerekednem.
Aki szintén depressziós, az pontosan tudja, miről van szó: az ember semmit sem akar csinálni, amit máskor élvezni szoktál, az sem szerez örömet, és alapvetően semmi mást nem akarsz, csak aludni. Nehezemre esett versenyekre menni, utáltam az egészet, a játékot is. Ez egy szörnyű betegség, senkinek sem kívánom" - mondta Dott.
Snooker
Ronnie O'Sullivan: Alex Higgins rocksztárokká változtatta a snookerjátékosokat
20/05/2021 07:17
World Championship
Hemzsegnek az esélyesek a snooker vb-n
26/04/2021 07:48