A két világbajnok nem tölti tétlenül a számára több mint 1 hónapos snookermentes időszakot. Judd Trump először ragad pool dákót a kezébe, méghozzá rögtön a legnagyobb "halak" között, míg Mark Selby saját sógora oldalán tér vissza kvázi világbajnok duóként a kisebb asztal ringjébe.

Nemcsak teniszben rendeznek szeptemberben US Opent, hanem az amerikai gyökerű biliárdsportban, a poolban is. Szeptember 13. és 18. között Atlantic City ad otthont a világ egyik legnagyobb presztízsű poolversenyének, melyen 256 játékos alkotja a főtábla mezőnyét. És bizony közöttük lesz egy másik biliárdos műfaj igencsak ismert szupersztárja, Judd Trump is, aki így rögtön igazi klasszisok között tesztelheti magát 9-es poolban.
"Úgy gondolom, hogy a US Open Pool Championship-nek már régóta a legnagyobb az öröksége és presztízse a sportágon belül." – erősítette meg Trump az igencsak nagy nívóját a versenynek, amelyen többek közt az idei 9-es pool-világbajnokság bronzérmese, Szolnoki Olivér is rajthoz áll majd.
Northern Ireland Open
Trump nullára nyerte a meccsét
13/10/2021 08:30
"A pool világában köztudott, hogy ez az a torna, amit mindenki meg akar nyerni. Számomra emiatt volt vonzó ez a lehetőség, hogy megpróbáljak a legnagyobb eseményen sokáig menetelni, megnézni, itt mire vagyok képes."
"Amikor ott leszek és asztalhoz állok, természetesen nem szeretnék bolondot csinálni magamból, és ez növelni fogja a nyomást. Ugyanakkor a snooker világában tudom, mire vagyok képes, amikor beleteszem a melót a dologba. Itt a poolban nem tudom, mi fog történni. Bízom benne, hogy sokáig juthatok."
https://i.eurosport.com/2021/09/02/3211701.jpg
Trump azzal, hogy megméretteti magát 9-es poolban, olyan snookersztárok nyomdokába lép, mint Ronnie O'Sullivan, Steve Davis, Jimmy White, Alex Higgins vagy épp Mark Williams, akik mind képviselték korábban az európai csapatot a legendás Mosconi Kupán. A 2019-es snookervilágbajnok és 22-szeres pontszerző-győztes külön várja már azt a hangulatot, ami az Atlantic City-ben található Harrah’s Resort-ban fogadhatja majd, ugyanis a poolosok US Openjén is lesznek nézők.
"Izgatottan várom, hogy a US Pool rajongói megpillanthassák, hogyan játszom. Felszabadultságot és sok-sok energiát igyekszem belecsempészni a játékba, mert nekem nem ez (a pool – a szerk.) képezi az életem részét. Egyike leszek azoknak a játékosoknak, akik mosollyal az arcukon játszhatnak majd, sokkal lazábban és nagyobb örömmel. Remélhetőleg ezt fogják látni a szurkolók is rajtam, hogy élvezem, ezt próbálom minden téren átadni. Azt hiszem, az emberek ezt értékelni fogják majd, és így talán minél többüket rá tudom venni, hogy kipróbálják a pool-t."
Míg Trump első bálozó lesz a poolosok között, addig a másik snookerklasszisnak, Mark Selbynek egyáltalán nem lesz ismeretlen a kisebb asztal terepe, mi több, 8-as poolban világbajnokká koronázták 2006-ban. A világelső szintén kihasználja azt az időszakot, ami az októberi Northern Ireland Openig tart, ugyanis a snooker naptárában debütáló Turkish Masters-et márciusra tolták, így a szeptemberi hónap teljesen felszabadult a profi snookeresek számára. Pontosabban a legtöbbeknek azért asztalhoz kell állniuk az English és a Scottish Open selejtezőjében, viszont a top 16 majd csak a főtáblás küzdelmek helyszínén és időpontjában játssza le ezeket a meccseit.
Mivel az észak-ír verseny rajtjáig is még október 9-ig kell várni, bőven belefér Selby-nek a kis poolos visszatérés, amire szeptember 27-én kerül sor az Ultimate Pool Pairs Cup elnevezésű, 64 párost felvonultató tornán. Ráadásul nem akárkivel alkot majd egy duót, ugyanis Gareth Potts nemcsak négyszeres világbajnoka a 8-as poolnak (amely játéknemben ez a verseny is sorra kerül), hanem egyben a snooker négyszeres világbajnokának sógora is.
"Nagyon várom már a tornát és a közös játékot Gareth-tel" – nyilatkozta Selby. "Igazán egyedi és különleges kihívás lesz ez."
"Elég rég volt már, mikor utoljára 8-as poolban versenyeztem, ugyanakkor látva azt, amit az Ultimate Pool csinált a legutóbbi TV-s eseményeivel, alig várom, hogy bevonulhassak az arénába, és megízleljem a hangulatot."
Nem véletlenül emeli ki Selby az esemény látványosságát, ugyanis hasonlóan a snooker Shoot Out-hoz, itt is egy rövid időlimitbe vannak becsomagolva a mérkőzések. Itt minden egyes találkozó maximum 20 perc lehet, illetve 4 nyert frame, amennyiben azt előbb érik el a párosok, mielőtt az idő letelne. Plusz itt is lesz a lökésekre időkorlát (shot-clock), a meccsek első felében 30, a második felében 15 másodperccel.
A két tornával kapcsolatos információkról ITT és ITT lehet tájékozódni.
via Eurosport, Ultimate Pool, WST

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Northern Ireland Open
Összejön a negyedik Trump - O'Sullivan csúcsdöntő?
10/10/2021 10:10
Snooker
Drago szerint Trump nem nyerhet 9-es poolban
09/09/2021 07:46