A Magyar Snooker Gálát tulajdonképpen a sportág rajongói hozták létre, némi segédlettel. Két alapvető élmény indította útjára a bemutatót. Az egyik egy régi sztori volt, amikor egy gazdag szponzor el akarta hozni Magyarországra Ronnie O'Sullivant, de valamiért meghiúsult a projekt.
A másik az a jellegzetes mondat, ami nyilván sok más, államilag elhanyagolt sportág rajongói felől elhangzik: "Bárcsak a Vitya szeretné a snookert, akkor aztán lenne rá pénz bőven."
Csak hát nem szereti. Ellenben sokan mások nagyon is szeretik. A tervezés időszakának legfontosabb kérdése az volt, hogy vajon mennyien szeretik annyira, hogy el is jöjjenek sztárokat nézni Budapestre. Erre egyetlen jó mérőszámunk volt öt éve: a biliárd magyar kedvelői facebook oldalt már akkor is bő 6000-en követték. Az már egy szép szám. Úgy voltunk vele, hogy ha csak pár százan eljönnek egy bemutatóra, máris sikeres lesz az esemény. Ez egy szerelemprojekt volt az elejétől fogva, egyrészt azzal a célzattal, hogy a magyar rajongók testközelből élvezhessék a legjobbak játékát. A másik fontos célunk a magyar tehetségek megmutatása volt, és általában a snooker iránti figyelem felkeltése. Eleinte fogalmunk sem volt, hány néző lesz, volt benne bőven kockázat.
Snooker
Shaun Murphy: "Ronnie egyetlen lökéssel megváltoztatta a snookert"
30/06/2022 14:23

Révész Bulcsú és Petur András - Fotó: Monique Limbos

Fotó: Other Agency

Tehát egyszer csak jött egy felismerés, hogy nem "felülről", azaz üzleti vagy állami szponzor finanszírozásával fog ez létrejönni. Illetve egészen pontosan arra jöttünk rá, hogy így biztosan nem.
Maradt tehát a másik irányból, a lentről építkezés, azaz adják össze a rendezés költségeit azok, akiket ez érdekel, és ha összejön a kellő összeg, akkor mehet a buli. Most következett a projekt egyik legizgalmasabb pillanata. Meghirdettük az eseményt, és pillanatok alatt meg is lett a pénzösszeg, ami fényesen bizonyította, hogy mekkora igény van arra, amit kitaláltunk.

Ali Carter - Fotó: Monique Limbos

Fotó: Other Agency

Innentől már "csak" a megvalósítás volt hátra. Ebben hihetetlenül sokan segítettek, részben a snookeres társadalomból, részben a baráti körből. Alapélmény az egész nappal, sőt a megelőző hetekkel, hónapokkal kapcsolatban, hogy mindenki pozitívan állt hozzá, pedig az első gálának még voltak gyerekbetegségei. A nézők elfogadták, ha valami nem stimmelt, senki sem problémázott, legfeljebb építő kritikával találkoztunk, de még az is ritka volt. Egy óriási, közel 2500 fős snooker rajongói klub gyűlt össze a Gerevich Aladár Sportcsarnokban, és mindenkit az fűtött, hogy élőben láthatja a sztárokat.

Horváth Attila and Petur András - fotó: Monique Limbos

Fotó: Other Agency

Akik abszolút kitettek magukért. Neil Robertson, Ali Carter, Michaela Tabb, Fenyvesi Zsolt, Horváth Attila és Révész Bulcsú fantasztikus show-t varázsolt nekünk délután is és este is. Ők és a rajongók együttesen meghozták azt az egyértelmű és könnyű döntést, hogy legyen még Magyar Snooker Gála. Úgyhogy lett. Eljött Steve Davis és Mark Williams, Jimmy White és Shaun Murphy, Judd Trump, Stuart Bingham, Luca Brecel és Jack Lisowski, valamint Judd Trump még egyszer, akkor már John Higginsszel, hogy újrajátsszák a 2019-es világbajnoki döntőt.

Fenyvesi Zsolt és Michaela Tabb - fotó: Monique Limbos

Fotó: Other Agency

A gálák során egyre többen lettünk, a nézőteret bővíteni kellett, és bemutatkozhattak magyar játékvezetők is. Palásti Péter a lehető legközelebbről nézhette végig Murphy két maximumát, Almási Gergő pedig azóta már World Snooker játékvezető és amatőr világbajnokság versenyigazgatója lett.
https://i.eurosport.com/2022/03/18/3340018.jpg
Snooker
Zhao dominanciájával indult az új snookerszezon
30/06/2022 11:42
Snooker
Tisztes helytállás a mélygarázsos snooker Eb-n
28/06/2022 16:28