A nagyobb tornák első fordulója mindig a meglepetésekről, illetve a környezethez való akklimatizációról szól. Úgymint közönség, asztal, páratartalom. Elmondhatjuk, hogy ezekkel a tényezőkkel különösebb gond nincs Chengduban. Mondhatnánk, hogy ne is legyen egy 625.000 font összdíjazású versenyen, ami ezzel a harmadik legnagyobb pontszerző. Ugyanakkor előfordultak már hasonló szintű versenyeken is furcsaságok, itt most viszont csakis arra lehet technikai panaszunk, hogy az internetes kapcsolat, és emiatt az eredményjelző jócskán akadozik, de azért a meccseket látjuk és halljuk, és mégiscsak ez a legfontosabb.
Mint ahogy az is igen fontos, hogy továbbjutott Ronnie O'Sullivan. Ding és Selby hiányában nagyon kell a szervezőknek, és persze főleg a szponzoroknak, hogy legyen olyan játékos, aki miatt tömegek nézik a versenyt. Az ötszörös világbajnok viszonylag nehézkesen (6-4) lépett túl Woollastonon, és egy interjúban feltette a kérdést a snooker szövetségnek, hogy mennyire jó, hogy sem a címvédő, sem az aktuális világbajnok (tehát hagyományosan az első két kiemelt) nincs ott egy versenyen. Barry Hearn az esélyegyenlőség nevében hozta létre a 128-as főtáblát, amelyet viszont szervezési nehézségek miatt nem érdemes elvinni a helyszínre (kivéve a UK-t). Persze nonszensz, hogy ez a két nagyágyú kikapott a 128 között, főleg Ding veresége magyarázhatatlan egy amatőr kínai ellen. Selby legalább az U21-es Európa-bajnoktól kapott ki. A lényeg, hogy nem biztos, hogy jó ez az esélyegyenlősdi, már ami a dolog üzleti részét illeti. Ami ugye éppen Hearn első számú terepe...
Visszatérve a konkrét eseményekre: a nagy nevek közül kizuhant a két skót világbajnok, Higgins és Dott, mindketten 6-1-re kaptak ki. Higginst a kínai Li Hang győzte le remek játékkal, Dottot pedig Craig Steadman, egy vacak meccsen. Szintén skót, bár nem világbajnok búcsúzó Maguire, illetve McManus. Előbbi döntő frame-ben kapott ki a thaiföldi Noppon Saengkhamtól, utóbbi egy skót csatában maradt alul McGill ellen. Aki O'Sullivannel a második forduló egyik legjobb meccsét játszhatja.
World Championship
A snooker világbajnokság legszebb lökései
12 ÓRA
A többi világbajnokkal nem volt gond: Williams, Robertson, Murphy és Ebdon simán nyert. Illetve az ausztrál sikere nem volt annyira egyértelmű, mert 3-3-ig nem játszott jól, de aztán elkapta a fonalat, és 6-3-mal túljutott Selten. Jó meccs volt, összesen tíz 50 feletti breakkel. A további nagyágyúk közül Bingham, Hawkins, Fu, Allen és Trump is sikerrel vette az első akadályt. Bár utóbbi nagyon megszenvedett Jimmy Robertson ellen.
Kedden a második forduló mérkőzéseit rendezik, tehát a 16 közé jutás lesz a tét. A már említett párosítás mellett a Bingham - Day csata is érdekes lehet, és ha lesz rá idő, akkor az Eurosport meg is mutatja a két élő közvetítés között a meccs fontosabb részleteit.
TV: Eurosport 8:30 (Neil Robertson - Joe Swail) és 12:30 (Ronnie O'Sullivan - Anthony McGill), valamint a két élő mérkőzés között Stuart Bingham - Ryan Day, felvételről.
Snooker
David Lilley állította meg Jimmy White-ot a senior snooker vb döntőjében
15 ÓRA
Snooker
Mark Selby beszél a dicsőségről, és Bingham kritikájáról
15 ÓRA