Az uralkodó világbajnok 10-8-ra legyőzte ősi riválisát, a négyszeres világbajnok Higginst a Tour Championship nyitómérkőzésén. Kemény küzdelem volt, jó meccs, bár egyikük sem játszott annyira fenomenáliasn, mint ahogy tudnak. Első fordulóban mindenképp jó volt látni egy ilyen szintű a csatát, főleg az utóbbi hetek ínséges időszaka után.


Mindig a hatszoros világbajnok vezetett, de Higgins időnként közel került az egyenlítéshez. 5-3-as első etap után lett 6-3 O'Sullivan javára, majd 8-5-re is vezetett, de a skót fel tudott zárkózni 8-7-re. És itt következett egy nagyon fontos frame. O'Sullivan egyszerűen nem hagyhatta, hogy ellenfele kiegyenlítsen. És nem is hagyta. Ezt a nehéz helyzetet nemes egyszerűséggel úgy oldotta meg, hogy meglökte pályafutása 1100. hivatalos százas breakjét, és egyetlen frame-re került a győzelemtől.
Snooker
Trump vagy Selby lesz a világelső? Ki lesz a szezon meglepetésjátékosa? Snookerszakértők jósolgatnak
15/07/2021 08:36
Aztán lett 9-8, majd a 18. frame-ben Ronnie lökött egy 69-es breaket, amivel túljutott a match-ballon. Higginsnek hibapontok kellettek, és szerzett is négyet, amivel a visszarakott feketére volt esélye. A döntő frame azonban elmaradt, mert Higgins egy rossz biztonságival tálcán kínálta ellenfelének a sárgát, és O'Sullivan behúzta a mérkőzést.
És hogy milyen rossz sorozata tört meg ezzel? A 2005-ös Masters döntője óta nem nyert Higgins ellen hosszú, azaz kettő vagy több szakaszos mérkőzést. Pedig volt rá lehetősége bőven. De mindig a skót kerekedett felül. Összesen hét alkalommal. A 2005-ös Grand Prix döntőjében (9-2, ez volt az a bizonyos meccs, ahol Higgins zsinórban négy százast lökött), a 2006-os Masters fináléjában (10-9, ezt a meccset százas break nélkül hozta Higgins), a 2007-es világbajnokság negyeddöntőjében (13-9, ezen a tornán lett meg a skót második világbajnoki címe), a 2009-es UK elődöntőjében (9-8, ahol O'Sullivan 7-2-es hátrányból harcolta ki a döntő frame-et), a 2011-es világbajnokság negyeddöntőjében (13-10, a negyedik világbajnoki cím felé vezető úton győzött Higgins), a 2016-os Bajnokok Bajnoka fináléjában (10-7, százas break nélkül, de tíz 50 felettivel hozta a meccset a skót), és persze a januári Players Championship döntőjében, melyet 10-3-ra, meglepően simán nyert Higgins. 
Mindenesetre jó jel O'Sullivan szurkolói számára ez a győzelem. Az idei négy elbukott döntő után, úgy tűnik, éhes a sikerre, és tud is tenni érte. Ne feledjük, idén sorra kikapott a jó formában lévő nagyágyúktól, ezért is különösen pozitív számára a hétfői győzelme. És persze a világbajnokság tekintetében is biztató előjelnek számít. Más kérdés, hogy a hetedik vb-cím szempontjából tán az lenne a legjobb, ha a Tour Championshipet sem nyerné meg. Mert akkor menne igazán éhesen a Crucible-be.
Snooker
O'Brien szerint egyértelműen O'Sullivan minden idők legjobbja, a taktikai érzéke miatt
03/07/2021 12:08
Snooker
Az addikció, ami előrevisz
28/06/2021 12:16