Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Judd Trump parádés győzelemmel történelmet írt Belfastban

Buzás Gábor

Frissítve 30/10/2023 - 16:23 GMT+1

Judd Trump parádés októbert futott: mind a húsz mérkőzését megnyerte, és ezzel övé lett az English Open, a Wuhan Open, és a Northern Ireland Open, azaz sorozatban három pontszerző verseny trófeája. A belfasti döntőben Chris Wakelint győzte le 9-3-ra. Messze nem a finálé volt a legnehezebb mérkőzése. Az utolsó három frame-et egyaránt százas breakkel, bemutató szintű játékkal hozta.

Judd Trump szenzációs befejezése Belfastban

Minden józan számítás szerint Judd Trump volt a favorit Chris Wakelin ellen a Northern Ireland Open döntőjében.
A kettejük eredményessége közti hatalmas különbséget félretéve ott volt az egymás elleni mérlegük: tizenegyszer futottak eddig össze, és mind a 11-szer Trump győzött. Csodával határos lett volna, ha éppen egy döntőben múlja őt felül Wakelin. Akinek egyébként ez volt az első komoly fináléja, hiszen a Shoot Out megnyerésén kívül korábban még csak elődöntőbe sem jutott pontszerző versenyen.
Mégis Wakelin kezdett jobban. Vagy Trump rosszabbul, ha úgy tetszik. 2-1-re vezetett Wakelin, aki az egész tornán igen kevés, mindössze öt 70 feletti, azaz frame-nyerő breaket lökött. Trump ellen viszont odapörkölt egy 87-est a harmadik frame-ben.
2019 világbajnoka erre összeszedte magát, és előbb kiegyenlített, majd a negyedórás szünetet követően nem engedélyezett több frame-et ellenfelének. Nagyrészt simán hozta a sorozatban ötöt, egyetlen volt, ahol szoros csatába torkolltak. De hát az is Trumpé lett. 6-2-vel mentek el a nagyszünetre.
picture

Judd Trump és Chris Wakelin

Fotó: WorldSnooker

A döntő előtt is úgy érezhettük, hogy a szezon meglepetése lenne, ha Wakelin legyőzné Trumpot. 6-2-es részeredménynél pedig különösen igaz volt ez. Egyvalami hiányzott az első etapból, a százas break. Ezt Trump is érezte, és parádés módon két százassal indította az esti etapot. Ezzel már 8-2-re vezetett. Wakelin egy frame-mel még tudott kozmetikázni az eredményen, de Trump egy újabb százassal lezárta a mérkőzést. Ez volt a szezonbeli 40. százas breakje...
Trump tehát végrehajtotta azt, amit eddig mindössze négyen: megnyert három egymást követő pontszerző versenyt. Az első, akinek ez sikerült, Ray Reardon volt, aki a 70-es években szerzett hat világbajnoki címet. Akkoriban még nem volt más pontszerző verseny a világbajnokságon kívül, tehát az ő esetében három egymást követő vb-címről van szó.
picture

Ray Reardon.

Fotó: Eurosport

Steve Davis és Stephen Hendry elképesztő módon dominálta a maga korszakát, a 80-as, illetve a 90-es éveket. Nem csoda, hogy ők is nyertek három pontszerzőt zsinórban. Ding Junhui a negyedik, akinek ez sikerül, ő tíz éve szerezte meg egymás után a Shanghai Masters, az Indian Open és az International Championship trófeáit.
Ehhez az elit klubhoz csatlakozott Judd Trump az English Opennel, a Wuhan Opennel és a Northern Ireland Opennel. Húsz mérkőzést nyert zsinórban (azért nem 21-et, mert a wuhani selejtezőt korábban játszotta, és utána voltak vereségei).
És következik a szezon első igazán nagy pontszerző versenye, az International Championship, ahova természetesen komoly favoritként utazik. Kérdés, hogy meddig tart ez a fantasztikus sorozata, kérdés, hogy esetleg meg tud-e nyerni még egy versenyt, hogy három helyett négy trófeája legyen sorozatban.
picture

Judd Trump

Fotó: WorldSnooker

Miért is ne? És persze szintén kérdés, hogy a szezonban hány győzelmet fog szerezni. Beállítja, esetleg megdönti a saját rekordját, a hat címet? De az is érdekes kérdés, hogy hány százas breakig tud eljutni. Eddig 40-et gyártott, de még rengeteg verseny van hátra. 103-mal Neil Robertson tartja a rekordot, Trump 102-t lökött a 2019/2020-as szezonban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés