Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Belfastban dől el, ki jut még be a Bajnokok Bajnokára

Buzás Gábor

Publikálva 16/10/2022 - 16:00 GMT+2

Egy héttel a Northern Ireland Open döntője után kezdődik a következő torna, a Bajnokok Bajnoka. Egy hely kiadó még erre a nagyszerű versenyre, melyen (egy vagy két kivétellel) csak tornagyőztesek vehetnek részt, és értelemszerűen Belfastban fog eldőlni, hogy ki csatlakozik a Bajnokok Bajnoka 15 biztos résztvevőjéhez.

Judd Trump

Fotó: WorldSnooker

Vasárnap elrajtolt a 2022-es Northern Ireland Open, ahol az Alex Higgins-trófeáért, valamint 80.000 fontért, és ugyanennyi ranglistapontért harcolnak a játékosok. És mindezek mellett még egy tétje van ennek a versenynek, mely nem mellesleg a Home Nations sorozat első állomása a 2022/2023-as szezonban. Ez ugyanis az utolsó "kvalifikációs verseny" a Bajnokok Bajnokára, ami egy nagyon jól fizető torna, hiszen a győztes 150.000 fontot keres.
A tavalyi Bajnokok Bajnoka óta 14 különböző játékos nyert versenyt, az ő helyük biztos az idei kiíráson. Vannak, akik több helyről kvalifikáltak, például a címvédő Judd Trump, aki a világbajnoki döntő és a Turkish Masters megnyerése miatt is ott lenne a versenyen. Ronnie O'Sullivan (vb, World Grand Prix, Hong Kong Masters), Neil Robertson (Masters, Players Championship, Tour Championship), Zhao Xintong (UK és German Masters), valamint Luca Brecel (Championship League és Scottish Masters) van hasonló helyzetben, ők több irányból kvalifikáltak, ha úgy tetszik, többszörösen kiérdemelték a részvételt.
A legnagyobb bajnokok közül viszont sem Mark Selby, sem Mark Williams nem nyert versenyt az elmúlt 12 hónapban. Viszont mivel csak 14 játékos kvalifikált győzelemmel, és már csak egy torna van hátra, ezért Selby is ott lesz, előkelő világranglistás helyezése miatt. Mert ugye a négyszeres világbajnok hiába produkált igencsak gyatra szezont 2021/2022-ben, előtte megnyerte a 2021-es világbajnokságot, és az ezért kapott 500.000 pontja ugye még bőven ott van a neve mellett a hivatalos ranglistán, ami két év eredményei alapján készül.
A Bajnoka Bajnoka biztos résztvevői
Williams viszont nem ilyen szerencsés, de ő sem áll rosszul. Egyrészt nyilván megnyerheti a Northern Ireland Opent, amivel kvalifikálna a Bajnokok Bajnokára, de ez sok más játékosra is igaz. Másrészt ha egy olyan snookeres győz Belfastban, aki már nyert versenyt az elmúlt tizenkét hónapban, akkor a Selby után a ranglistán legjobban álló olyan játékos kvalifikál, aki nem nyert versenyt, és ez a játékos jelenleg Williams. A háromszoros világbajnoknak akkora az előnye a ranglista 8. helyén a 9. helyezett Barry Hawkinsszal szemben, hogy utóbbi nem előzheti meg Belfastban, magyarán Williams mindenképp kvalifikál a Bajnokok Bajnokára, amennyiben olyan játékos győz Belfastban, aki már kvalifikált.
Az említett többszörös világbajnokoknál sokkal kisebb nevű játékosok viszont alanyi jogon ott lesznek, például Robert Milkins, a Gibraltar Open 2022-es bajnoka, vagy éppen Lee Walker, a szenior világbajnok, és Mink Nutcharut, a női világbajnok. Nézhetjük tehát ilyen szemüveggel is a már zajló Northern Ireland Opent, hogy ki kvalifikál a Bajnokok Bajnokára.
Forrás: snookerhq.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés