Alan McManust többé nem látjuk profi snookermeccsen, legalábbis játszani biztosan nem.

A skótok "veteránja" 1994-ben, mindössze 23 évesen úgy nyerte meg a Masterst, hogy Stephen Hendry ötös győzelmi sorozatának vetett véget. Ráadásul a döntőben éppen a pályája csúcsán lévő honfitársat győzte le, a lehető legszorosabb mérkőzésen, 9-8-ra. Azokban az években két világbajnoki elődöntőt is játszott, 1992-ben Jimmy White, a következő évben Hendry miatt nem jutott be a fináléba. Mindezt úgy érte el, hogy 1990-ben állt profinak, tehát már a második szezonját világbajnoki elődöntővel zárta.
Aztán nyert két pontszerző címet, az 1994-es Dubai Classicot és az 1996-os Thailand Opent. További hat pontszerző döntőt vívott 1992 és 2002 között, de azokat elbukta.
Champion of Champions
Ronnie O'Sullivan: Hol vannak a fiatal tehetségek?
04/11/2022 - 15:37

Alan McManus

Fotó: WSC

Azóta, tehát 18 és fél éve nem jutott fináléba, pedig időnként a közelébe került. A legutóbb, és a legmeglepőbb módon a 2016-os világbajnokságon, mondhatni, már veteránként. Senki sem várta az akkor már 45 éves játékostól, aki már messze túl volt pályája csúcsán, hogy Maguire, Carter és Higgins ellenében bejusson a legjobb négy közé a Crucible-ben. Ráadásul szenzációs játékkal (ld. a cikk végén a videót). Az elődöntőben végül Ding állította meg.
McManus időközben tévés kommentátor is lett, mégpedig nagyon jó. Dolgozik az Eurosportnak, a BBC-nek és az ITV-nek is. Részben ez a munka okozta a visszaesést az ötvenéves játékos formájában, mint elmondta, nem ment egyszerre a kettő.
"Karácsony előtt hoztam meg a döntést, több okom is volt rá. Nehéz volt ez a szezonom, sokat dolgoztam tévésként is. Nem tudtam eleget gyakorolni. Nincs értelme így folytatni.
Nagyon szeretem a tévés munkát. Kivételes helyzetben vagyok, de nem megy egyszerre a kettő. Mindig is úgy gondoltam, hogy az 50 egy jó szám a visszavonuláshoz. Ez a játék a fiatalokról szól, ezzel szembe kell nézni. Nekem ezzel nincs semmi problémám, ez így rendben van.
Elégedett vagyok a döntésemmel. Egyvalami fog hiányozni: a döntő frame-ek. Ott dől el, hogy valójában ki milyen ember. Amikor snookert nézek, ilyenkor mindig a játékosokat figyelem. Itt figyelhető meg, hogy ki milyen karakter, és hogy kiből mi válhat a későbbiekben."

Alan McManus

Fotó: WorldSnooker

McManus a világbajnokság selejtezőjében játszotta az utolsó profi mérkőzését. A kínai Bai Langning, egy 18 éves tehetség (aki mindössze hat hónapos volt, amikor McManus legutóbb döntőt játszott) győzte le 6-3-ra. Ettől függetlenül biztos, hogy sokat fogjuk még látni a skótot szakkommentátorként. Ha minden jól megy, már a jövő szombaton rajtoló világbajnokságon is.
Íme a World Snooker Tour McManus előtt tisztelgő videója, melyből kiderül, hogy mennyire fantasztikus játékos volt, és az is, hogy miért volt Angles, azaz Szögek a beceneve:
Scottish Open
Ronnie O'Sullivan ösztönösen zseniális menekülése
7 ÓRÁJA
Scottish Open
A visszatus mentette meg a korábbi világbajnokot
11 ÓRÁJA