A háromszoros világbajnok és volt világelső Mark Selby exkluzív interjút adott az Eurosportnak:


Máshogy készültél az idei világbajnokságra akár mentális, akár fizikai értelemben?
Ami a mentális oldalt illeti, nem készültem másként. A fizikai rész, a gyakorlás más volt, azért, mert kevés verseny volt a vébé előtt, és azért is, mert most nem lehetett olyan sok játékossal gyakorolni. Általában igyekszem minél több profival játszani a világbajnokság előtt, de most a járványhelyzet miatt kénytelen voltam két ellenfélre szorítkozni. Emellett a szokásosnál többet gyakoroltam egyedül - nagyon furcsa időket élünk.
Snooker
Trump vagy Selby lesz a világelső? Ki lesz a szezon meglepetésjátékosa? Snookerszakértők jósolgatnak
15/07/2021 08:36
Szerinted a játék színvonalát befolyásolja a fizikai fittség? Te most jó formában érzed magad? Mennyire fontos része a fizikai állapotod a felkészülésednek?
Mindig igyekszem fitten tartani magamat. Ha jó állapotban van a tested, akkor mentálisan is jó állapotban leszel. Mások nevében nem nyilatkoznék, de számomra nehéz volt a karantén időszaka. Igazából senkiről sem tudni, hogy milyen formában lesz, mert nagyon kevés meccsünk volt az utóbbi hónapok során. Sok meglepetésre számítok, de fantasztikus lesz a világbajnokság.
Gondolod, hogy a valaha volt legkiegyenlítettebb torna lesz a mostani világbajnokság? 
El tudom képzelni. A selejtező legerősebb játékosai, akik nagyon közel vannak a top 16-hoz, Carter és Perry, már ki is estek. Szerintem ennek az az oka, hogy keveset játszottak, hideg kézzel érkeztek Sheffieldbe. Hasonló papírforma-borulásokra számítok a Crucible-ben is. 
Remélem, olyan játékos fogja megnyerni a tornát, aki nyert már vébét. Ha olyan győz, aki még sosem volt világbajnok, akkor kicsit elvehet számára a győzelem értékéből, hogy kevés a néző és hogy nem tudott mindenki eleget gyakorolni. Ha olyan nyer, aki volt már világbajnok, talán el tudja majd kerülni ezeket a témákat.
A negyedik világbajnoki címedért szállsz harcba, amivel utolérnéd John Higginst, és a snooker történelmének legsikeresebb játékosai közé kerülnél. Neked mit jelentene, ha meg tudnád szerezni a trófeát?
Fantasztikus lenne. Úgy gondolom, hogy már elértem mindent, amit akartam, sőt, többet is. Azért játszom még, mert élvezem a snookert, élvezem a versenyzést. Mindenképp szeretnék még egy világbajnoki címet szerezni. Ha idén nem sikerül, akkor is van még néhány jó évem, lesz még esélyem.
Mit szólsz ahhoz a hírhez, hogy lesznek nézők a Crucible-ben - még ha csökkentett számban is?
Nagyon örülök neki. Két tornát játszottunk a karantén ideje alatt, mindkettőt nézők nélkül. A Championship League nem okozott gondot, mert ott máskor sincsenek nézők. A Tour Championship viszont nehéz volt így, mert ott teltház szokott lenni, és óriási hangulat. 
Tudom, hogy csak pár százan leszek a Crucible-ben, de jobb, mint a semmi, és remélem, hogy folytatódik ez a tendencia, és hamarosan egyre több néző jöhet majd a versenyekre.
Téged hogyan befolyásolt a karantén? Mit csináltál az elmúlt hónapokban?
Otthon voltam Leicesterben. Nehéz volt ez az időszak, de közben szép is volt. Egy normális szezon közben sokat utazunk, kevés idő jut a családra, és most nagyon jól esett otthon lenni a feleségemmel és a kislányommal. Sofiát tanítottam is otthon, és ha majd nem megy annyira a snooker, akkor lehet, hogy tanárnak állok, mert egyre jobban kezdek ráérezni. 
Nemrég beszéltem David Gilberttel, ő eleinte úgy volt vele, hogy képtelen otthon maradni, de mostanra megszokta, és már az okoz neki nehézséget, hogy elhagyja az otthonát. Furcsa ez a helyzet mindenkinek.
Hogyan tervezed az év további részét? Mennyire érdemes előre gondolkodni?
Mindig csak a következő versenyre érdemes figyelni, mert állítólag jön majd a második hullám, úgyhogy most nem érdemes hosszú távra tervezni. Általában szezononként hatszor-hétszer elutazunk Kínába, de 2020-ban már biztosan nem lesz kínai verseny. Arra számítok, hogy az elmaradó kínai tornák helyett lesznek majd itthoni versenyek, de remélem, jövőre megint utazhatunk majd Kínába is. Persze ha visszatér a vírus, akkor még sok minden megváltozhat.
Snooker
O'Brien szerint egyértelműen O'Sullivan minden idők legjobbja, a taktikai érzéke miatt
03/07/2021 12:08
Snooker
Az addikció, ami előrevisz
28/06/2021 12:16