A kínai versenyek hiányát persze mindenki elfogadja, ezzel nem lehet mit kezdeni. Inkább az a kérdés Allen szerint, hogy meddig tart Kína "távolléte", és hogy a World Snooker addig is hogyan tölti ki az üres időszakokat.
"Addig fogok morogni, amíg nem lesznek új versenyek nagyobb pénzdíjakkal. Per pillanat úgy tűnik, hogy csak toldozgatják a versenynaptárat. A Championship League eltartott egy hónapig, de egy ember csak egy-két napot játszott, és a pénzdíj is szerény, kivéve ha megnyered a versenyt. Tudjuk persze, hogy a COVID nagyon rosszul érintette a snookert, de a mostani szezon komoly visszalépésnek tűnik. Az előző két évad sűrűbb volt.
Kína nagyon szigorú, ez természetesen nem a World Snooker hibája, ezt el kell fogadnunk. Az a kérdés, hogy meddig kell várnunk. Ha a vírus mindegyik új variánsa miatt lezárják az országot, azt is kivárjuk?
British Open
Ryan Day átlépett az árnyékán
13 ÓRÁJA
Új helyszíneket, új országokat kellene keresni. Jó lenne új versenyeket rendezni, hogy majd Kínának kelljen sorba állni a lehetőségért, amikor visszatér oda is az élet. Mindenki azt akarja, hogy ismét tele legyen versennyel a naptár."
Az idei szezonban vannak új versenyek, de a Hong Kong Masters és a páros világbajnokság is csak nyolc-nyolc játékos számára ad játéklehetőséget. A mezőny nagy része nem érintett, és ez komoly feszültségeket szül a játékosokban.
"A hongkongi verseny és a páros torna miatt telítettnek tűnik a naptár, de ezek kevés játékost érintenek. Ezekkel a versenyekkel a mezőny nagy része nincs kisegítve. Sokan morgolódnak a színfalak mögött, a játékosok nem boldogok.
Toldozzák-foldozzák a naptárat. Már a Home Nations versenyeken sincs a helyszínen mind a 128 profi. A selejtezőket külön játsszák, streamen lehet nézni, és ez nem jó a játékosoknak, csak a World Snookernek. Ráadásul két asztalon játsszák a selejtezőket, amitől megintcsak telítettnek tűnik a naptár, pedig nem az. Okosan csinálják, de a játékosok átlátnak a szitán. Nyomasztó a helyzet.
Nem kvalifikáltam a European Mastersre, ami persze az én hibám, de így júliustól szeptemberig nem játszom, és ez nagyon hosszú idő. Ilyen hosszú szünetek nem voltak, amíg Barry Hearn volt a World Snooker főnöke."
Hearn tavaly vonult vissza a World Snooker elnöki posztjáról, és Steve Dawson vette át a helyét. Allen arról is beszélt, hogy a rossz nyelvek szerint Hearn akkor állt félre, amikor látta, hogy elindult a lejtőn a sportág. Az északír szerint ez nem igaz, de szeretne biztosítékokat látni arra, hogy a jövőben jobb lesz a helyzet.
"Jó lenne, ha többet kommunikálnának a játékosokkal. Nem kapunk híreket új versenyekről, és ilyenkor felmerül az emberben, hogy Barry Hearn talán még időben dobbantott. Sokan beszélnek erről.
Én nem hinném, hogy ez igaz lenne. Barry nem ilyen fickó, és amennyire Steve-et ismerem, ő sem fogadna el egy ilyen helyzetet. De a játékosok szkeptikusak."
Jó példa a kommunikáció hiányára a hatpirosas világbajnokság esete, amiről egy ideje tudni lehetett, hogy elmarad, de sokáig ott volt a versenynaptárban (augusztus 28-án készült az interjú Allennel, a WS augusztus 30-án hirdette ki, hogy elmarad a verseny).
"Láttam egy emailt, amiben a szervező megírta az egyik játékosnak, hogy elmarad a verseny. Megkérdeztem valakit a Játékosok Bizottságából, hogy nekünk miért nem szóltak. Azt mondta, nemsokára kapunk tájékoztatást. Ezután jött egy email, amiben nem az állt, hogy elmarad a verseny, csak annyi, hogy egyelőre ne foglaljunk le semmit, mert még dolgoznak rajta. Az ilyen butaságok nagyon bosszantóak tudnak lenni."
A szövetség (WPBSA) elnöke, Jason Ferguson sokat dolgozik azon, hogy a versenynaptár visszanyerje a korábbi fényét, és megérti Allen véleményét. Ugyanakkor biztos benne, hogy hamarosan jobb lesz a helyzet, és bízik abban, hogy nemsokára visszatérhetnek a versenyek Kínába.
"Tudom, hogy jelenleg sok az üres folt a versenynaptárban, és ennek nagyrészt a kínai versenyek hiánya az oka. Sajnos nem tehetünk be versenyeket oda, ahova visszatérhetnek a korábbi tornák, ezért muszáj néhány szabad helyet fenntartanunk.
Természetesen értem és megértem a játékosok aggodalmát. Ők folyamatosan gyakorolnak és versenyezni akarnak. Nekünk viszont az a dolgunk, hogy minél simábban tudjuk magunk mögött a COVID-időszakot, és hogy jogilag se legyenek gondjaink.

Jason Ferguson

Fotó: AFP

A versenynaptár jobb lesz. Amit most látunk, az a lehető legrosszabb forgatókönyv. Ahol jelenleg üres foltokat találunk, ott a tervek szerint még lehetnek versenyek.
Nekem is frusztráló a helyzet. Folyamatosan azon dolgozom, hogy tele legyen a versenynaptár, hiszen nekem is úgy lenne a legjobb az életem.
Ami a Hong Kong Masterst illeti: fontos előrelépés, hogy sikerült elvinni Ázsiába egy eseményt, hiszen ott nagyon szigorúak az előírások. Sok munkánk van benne, és ennek a versenynek köszönhetően bejutunk majd Kínába is. Ugyanakkor Hongkongban is lehet majd pontszerző torna a későbbiekben.
A vegyespáros verseny két szempontból különleges. Egyrészt az ITV fogja közvetíteni, és az ITV1-en szerepelni nagyon előnyös. Másrészt a női sportok egyre inkább előretörnek, és nekünk is fontos, hogy jó legyen a snooker visszhangja a sajtóban.
Mindazonáltal, amennyiben a szezon végéig nem sikerült eltüntetni a nagy lyukakat a versenynaptárból, akkor kétségtelenül megérdemlünk minden kritikát."
British Open
Mark Allen a csúcsfavorit
01/10/2022 - 15:20
British Open
Nézd vissza Mark Selby British Openen lökött maximumát teljes egészében!
30/09/2022 - 10:16